Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Καλώς σε βρήκαμε, Νεφέλη...

Μια ορφανή νεογέννητη Monachus monachus βρέθηκε στις 14 Οκτωβρίου στην Άσσο της Κεφαλονιάς, από τους κατοίκους του όμορφου νησιού. Η ομάδα διάσωσης της MOm έφτασε άμεσα στην περιοχή, εξέτασε τη μόλις δέκα ημερών θηλυκή μεσογειακή φώκια και διαπίστωσε ότι ήταν αφυδατωμένη και με πολλά αλλά ελαφρά τραύματα στο σώμα της και της παρείχε της πρώτες βοήθειες.
Αν η Νεφέλη, όπως την ονόμασαν οι κάτοικοι και οι εθελοντές, συμπληρώσει όλο τον κύκλο ζωής της στο φυσικό της περιβάλλον, θα έχει φέρει στον κόσμο περίπου 15 Monachus monachus. Και αυτό για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, σημαίνει ότι η διάσωση έστω και μιας μεσογειακής φώκιας αρκεί για να κάνει τη διαφορά.

Η Νεφέλη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στην Αλόννησο, όπου άρχισε εντατικό πρόγραμμα περίθαλψης και θεραπείας, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες φάνηκε ότι είναι αρκετά δραστήρια και ζωηρή.

Σήμερα και μετά από 1,5 μήνα νοσηλείας της στο Κέντρο Περίθαλψης, ανταποκρίνεται πολύ καλά στο πρόγραμμα θεραπείας της. Έχει φτάσει τα 24 κιλά και παρόλο που είναι από τα πιο μικροκαμωμένα φωκάκια που έχουν περάσει από το Κέντρο Περίθαλψης της MOm, είναι αντιθέτως ιδιαίτερα δυνατή και πολύ ζωηρή. Προβλέπεται να μείνει συνολικά για πέντε μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας, μέχρι να είναι απόλυτα έτοιμη να γυρίσει στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι υψηλές απαιτήσεις που έχει η περίθαλψη μιας μεσογειακής φώκιας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικούς πόρους, κάνουν επιτακτική την ανάγκη υποστήριξης της MΟm.
Σε αυτή την προσπάθεια μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε υιοθετώντας συμβολικά τη Νεφέλη προσφέροντας 100€ ετησίως. Πληροφορίες εδώ.
Επίσης, όποιος επιθυμεί, μπορεί να προσφέρει εθελοντική εργασία -για τουλάχιστον μία εβδομάδα- στο Κέντρο Περίθαλψης στην Αλόννησο και να γνωρίσει τη Νεφέλη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-5222888.
(Πηγή: Mom)

Δεν υπάρχουν σχόλια: