Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Από προδότης... αρχηγός!

Δεν υπήρξα ποτέ φίλος, οπαδός, ψηφοφόρος ή οτιδήποτε άλλο σχετικό προς τη ΝΔ (ούτε βέβαια πρόκειται να γίνω ποτέ, μακριά!) και ως εκ τούτου δεν με απασχόλησε ιδιαίτερα η εκλογή του νέου αρχηγού της.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το αποτέλεσμα μού έκανε εντύπωση. Και αυτό γιατί οι ψηφοφόροι έδωσαν το χρίσμα σε εκείνον που κάποτε έριξε το ίδιο του το κόμμα από την κυβέρνηση, έφυγε από τη ΝΔ και έφτιαξε άλλον πολιτικό φορέα. Στον συγκεκριμένο άνθρωπο, μάλιστα, κάποτε έριχναν κατάρες υποστηρίζοντας ότι συνεργάζονταν με τα διαπλεκόμενα. Mάλλον ο κόσμος ξεχνάει εύκολα (έχει, τελικά, δίκιο ο επίτιμος πρόεδρος...).
Προφανώς, δεν είναι τυχαίο πως η υποψηφιότητα του νέου αρχηγού στηρίχθηκε από έναν ακόμη άνθρωπο που επίσης εγκατέλειψε το κόμμα του και επέστρεψε όταν απέτυχε ο πολιτικός φορέας που είχε δημιουργήσει.
Τέλος πάντων, όσοι πήγαν και ψήφισαν, κάτι παραπάνω θα ξέρουν... Να τον χαίρονται, λοιπόν...

14 σχόλια:

VAD είπε...

Δεν ελπίζω ποτε να ....προκόψω,δεν προδωσα κανεναν ο μ@λ@κ@ς:)))

Δέσποινα είπε...

τι να πεις και τι να κάνεις σ'αυτή τη χώρα;

Πιγκουίνος είπε...

VAD, δεν έχεις... γαλουχηθεί με τις σωστές αρχές. Πώς να προκόψεις;
Δέσποινα, ό,τι και να πούμε λίγο είναι. Αφού αυτόν επέλεξαν, τι να κάνουμε κι εμείς; Έτσι κι αλλιώς, δεν βλέπω να τον έχουμε ποτέ πρωθυπουργό...

zeidoron dtsoukas είπε...

Μπορεί να το ζύγισαν:"το μη χείρον βέλτιστον"!Ετσι κι αλλιώς το στίγμα της αποστασίας υπήρχε και στους τρεις από τους 4 αρχικούς υποψήφιους.
Πάντως ο Σαμαράς ήταν και συμμαθητής του Γιωργάκη,λες να έχει σχέση;
Καλό βράδυ!

EgoEtsiToVlepo είπε...

Θεωρείς δηλαδή δεδομένο ότι εξελέγη πρόεδρος ο Σαμαράς
μόνο από τη βάση
της Νέας Δημοκρατίας ?

Πιγκουίνος είπε...

zeidoron, είναι άδικο να φορτώνουμε στην Ντόρα την αποστασία του πατέρα της. Αλλά, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο κόμμα έχει την τάση να συνδέεται με αποστάτες...
EgoEtsiToVlepo, κάτι ξέρεις εσύ...

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Δηλαδή ο Σημίτης που όλο πήγαινε κόντρα στον Αντρέα και είχε παραιτηθεί από κυβερνήσεις του και ο Αρσένης που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ το '89 και ίδρυσε δικο του κόμμα δεν ήταν προδότες; Μην ξεχνάς ότι ήταν 2 από τους 3 υποψήφιους για τη διαδοχή...

Και σιγά, σε έπιασε ξαφνικά πόνος για τον Μητσοτάκη... Καλά του είχε κάνει ο Σαμαράς τότε, μη μου πεις ότι σε χάλασε.

Πιγκουίνος είπε...

Σου έχω ξαναπεί ότι η έμφυτη ανάγκη σου να πηγαίνεις κόντρα σε όλους τους άλλους, σε κάνει να εκτίθεσαι. Ο Αρσένης έφυγε -απλώς- από το κόμμα και ο Σημίτης -πιο... απλώς- είχε διαφορές με τον Ανδρέα.
Κανείς από αυτούς, όμως, δεν έριξε την κυβέρνηση. Είναι μία σημαντική λεπτομέρεια, δεν συμφωνείς;

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Κοίτα, με αυτήν τη λογική ούτε ο Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση γιατί απλώς παραιτήθηκε από βουλευτής και έφυγε από το κόμμα. Ο Στεφανόπουλος και ο Συμπιλίδης ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Και αν το πασόκ είχε 151 έδρες το '89 ναι μεν ο Αντρέας δεν θα είχε την άνεση να διαγράψει τον Αρσένη (γιατί αυτό συνέβη, όπως διάβασα, δεν θυμαμαι και καλά), αλλά είναι πολύ πιθανό ο Αρσένης να έριχνε την κυβέρνηση. Δεν το ξέρεις λοιπόν και μιλάς εκ του ασφαλούς.

Και στο τέλος-τέλος, το point μου είναι άλλο. Γιατί σε έπιασε τέτοιος πόνος για τον Μητσοτάκη; Λες και ο "κακός" Σαμαράς έριξε την καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης! Καλό στον τόπο έκανε ο Σαμαράς που έριξε τον Μητσοτάκη (αλλά προφανώς διαφωνείς ότι αυτό συνέβη, για να λες ότι έχει δίκιο ο επίτιμος -το διαβασα κι αυτό από σένα, ειλικρινά δεν το περίμενα ποτέ!). Πιο πολλούς εχθρούς έχει στη ΝΔ το Μητσοτακέικο παρά φίλους, κατι απολύτως φυσιολογικό μια και κόντεψε να τους διαλύσει (κατά τη διάρκεια, αλλά κυρίως μετά την αποτυχημένη τριετία διακυβέρνησής του). Αλλά η έμφυτη ανάγκη σου να βλέπεις στραβά όλα όσα συμβαινουν στο αντίπαλο στρατόπεδο σε έκανε να γράψεις αυτό το άστοχο σχόλιο.

Α, και αυτό το "ούτε βέβαια πρόκειται να γίνω ποτέ, μακριά", μην το ξαναπείς. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται...

Πιγκουίνος είπε...

Το «άστοχο» σχόλιο έχει να κάνει με το ότι ο «προδότης» έγινε τώρα αρχηγός. Άστοχο δεν είναι, γιατί πολύ απλά είναι αλήθεια.
Το πώς έχεις καταφέρει εσύ το συγκεκριμένο τόσο απλό ζήτημα, να το γυρίσεις στο ΠΑΣΟΚ, είναι θέμα δικό σου. Αφού κάνεις ένα σωρό υποθέσεις για τον Αρσένη (αν το ΠΑΣΟΚ είχε 151, αν δεν τον έδιωχνε ο Ανδρέας, αν ο Αρσένης έριχνε την κυβέρνηση -και με... κατηγορείς ότι μιλάω εκ του ασφαλούς επειδή αναφέρομαι σε αυτά που έγιναν και όχι σε αυτά που ΘΑ μπορούσαν υποθετικά να γίνουν!), προβάλεις και το πρωτότυπο επιχείρημα ότι την κυβέρνηση Μητσοτάκη την έριξε ο Σιμπιλίδης και όχι ο Σαμαράς.
Ο Μητσοτάκης είχε δίκιο στο ότι ο κόσμος ξεχνάει. Ζει 90 τόσα χρόνια, λες να μην έχει πει και κάτι σωστό;
Το δικό μου... point είναι: πώς σκέφτηκαν οι ψηφοφόροι και ανέδειξαν τον Σαμαρά αρχηγό μετά τα όσα έκανε το 1993. Δεν λέω ότι λυπήθηκα εγώ που έπεσε ο Μητσοτάκης, στους ψηφοφόρους της ΝΔ αναφέρομαι. Αν π.χ. ρίξει τον Γιώργο τώρα ο Λοβέρδος, δεν πρόκειται να τον βγάσλουμε κι αρχηγό μετά από 15 χρόνια!
Κατανοητό;

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Λες: "Το δικό μου... point είναι: πώς σκέφτηκαν οι ψηφοφόροι και ανέδειξαν τον Σαμαρά αρχηγό μετά τα όσα έκανε το 1993".

Δεν ξέρω σίγουρα, γιατι δεν ειμαι Νεοδημοκράτης, αλλά προφανώς όσοι ψήφισαν Σαμαρά δεν ήθελαν να επανέλθει το Μητσοτακέικο (με τη μορφή της Ντόρας) στην ηγεσία του κόμματος τους. Και, προφανώς, δεν θεώρησαν τιμητική για την παράταξή τους την τριετή διακυβέρνηση Μητσοτάκη και άρα δεν τους πείραξε και πολύ η αποστασία Σαμαρά ώστε να αποτελέσει αποτρεπτικό στοιχείο για το τι θα ψήφιζαν προχθές.

Προφανώς δεν είναι όλοι δογματικοί ώστε να στέκονται στους τύπους. Δηλαδή δεν σκέφτονται όλοι με τη λογική "ήταν κυβέρνηση της ΝΔ και άρα ήταν καλή, επειδη ήταν της ΝΔ. Και δεν έπρεπε να πέσει και όποιος την έριξε είναι προδότης, persona non grata κ.λπ." Πολύ απλά, δηλαδή, θεώρησαν τον Σαμαρά καλύτερο απο την Ντόρα -που μαλλον είναι, εδώ που τα λεμε- και τον ψήφισαν.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Τώρα είδα το παράδειγμα με Γιώργο και Λοβέρδο.

Δηλαδή εσύ, αν ο Παπανδρέου αποδειχθεί επικίνδυνος πρωθυπουργός (όπως ΗΤΑΝ ο Μητσοτάκης) και κάνει τη μία γκάφα πίσω από την άλλη προκαλώντας δυσφορία ακόμα και στα στελέχη του, δεν θα πράξεις με βάση το τι συμφέρει τη χώρα, αλλά θα βάζεις πάνω από όλα το κόμμα. Και θα σε ενδιαφέρει μονο το πως θα κρατηθεί με νύχια και δόντια στην εξουσία!

Και αν κάποιος αποφασίσει να διαχωρίσει τη θέση του -έστω και με ιδοτελείς σκοπούς, όπως είχε ο Σαμαράς τη δημιουργία δικού του κόμματος- θα μπει στη μαύρη λίστα επειδή (και καλά) "πρόδωσε το κόμμα"! Ασχέτως αν το κόμμα αποδείχθηκε ανίκανο!

Χειμερινός αγροφύλακας είπε...

Απορεί ο Πιγκουίνος πώς ψήφισαν οι Νεοδημοκράτες Σαμαρά και δεν απορεί πώς το 2007, με το ΠΑΣΟΚ όντας στην αντιπολίτευση να πετυχαίνει μείωση του ποσοστού του (!), οι "πράσινοι" ψηφοφόροι επανεξέλεξαν πανηγυρικά για πρόεδρο τον Γιωργάκη!
Δεξιός δεν είμαι, αλλά:
α) ο βασικός λόγος που πήρε η ΝΔ την κατηφόρα ήταν τα Βατοπαίδια, Ζίμενς κλπ. Της Ντορούλας το ονοματάκι ψιλοέπαιξε και μάλλον δεν έπεσε για την αγνότητά της. Για τον δε σύζυγό της, τον Κούβελο έχουν γραφτεί -όχι έν είδει κουτσομπολιού-, χωρίς ωστόσο να έχουν προβληθεί δεόντως διάφορα. Από τα "φιλέτα" των Μεοσγειακών Αγώνων μέχρι... μέχρι... Αρα, πολλοί δεξιοί την περίμεναν στη γωνία την Ντορούλα στη γωνία. Και γι' άλλους λόγους (Μακεδονίες, μια και οι δεξιοί έχουν τις γνωστές σαμαρικές απόψεις για το θέμα και, μηχανισμός που δούλευε τα τελευταία χρόνια...).
β) η Ντορούλα νόμισε ότι πηγαίνει για πρωθυπουργός κι άρχισε τα περί μεσαίου χώρου κλπ. Νεοδημοκράτες ψήφιζαν στις συγκεκριμένες εκλογές. Της διέφυγε.
γ) ο Σαμαράς επιχείρησε να απενοχοποιήσει τον όρο δεξιός και τους άρεσε... Τους δημιούργησε την αίσθηση (ή ψευδαίσθηση, δεν έχει σημασία) ότι θα ξαναμαντρώσει τα "αδέλφια μας" που έφυγαν στο ΛΑΟΣ...
δ) τους ξύπνησε ημέρες Αβέρωφ, που επίσης τους άρεσε...
ε) λένε για τον Σαμαρά ότι έριξε την κυβέρνηση το 1993. Η μεγαλύτερη κοτσάνα όλων των εποχών. Δηλαδή, αν εκείνη η κυβέρνηση εξαντλούσε την τετραετία και οι εκλογές γίνονταν μήνες αργότερα, θα τις κέρδιζε; Να θυμίσω με τι ποσοστό επανεξελέγη το ΠΑΣΟΚ;
στ)πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο Σαμαράς δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός κι ότι (όπως συνάγεται) ο Γιωργάκης θα κυβερνάει για πολλά πολλά χρόνια...
ζ) Και αν ο Σαμαράς είναι αποστάτης, γιατί δεν είναι ο Κακλαμάνης που πήγε στην ΠΟΛΑΝ και στήριξε Ντόρα; Και αν είναι ο Αβραμόπουλος που εγκατέλειψε την "παράταξη" γιατί δεν είναι αποστάτης και το δεξί χέρι της Ντορούλας, ο Σκυλακάκης, που πήγε στο κόμμα του Μάνου;
η) Ο Πιγκουίνος υπεραπίζεται και τον Μητσοτάκη. Ούτε η Ντόρα δεν το κάνει! Στις εσωκομματικές εκλογές δεν ανέφερε τον τελευταίο μήνα ούτε μια φορά το όνομά του! Γι' αυτό καπηλεύτηκε το όνομα Μπακογιάννη στην πολιτική ταυτότητα, μπας και γίνει αρχηγός -πρωθυπουργός.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε...

Πες τα ρε φίλε που 'χεις το blog, γιατί τα λέω και δεν μου δίνουν σημασία...