Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Καλά νέα: δύο εγκληματίες πολέμου στη φυλάκη

Ο Ντεζιρέ Μουνγιανέζα, 42 ετών, από τη Ρουάντα, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αναστολής για 25 χρόνια από δικαστήριο του Καναδά για το ρόλο του στη γενοκτονία το 1994 στην πατρίδα του.
Κρίθηκε ένοχος για συνολικά επτά κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η συμμετοχή σε γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως
εκτελέσεις και βιασμοί αναρίθμητων Τούτσι στην πόλη Μπουτάρε.
Eίναι ο πρώτος που καταδικάστηκε βάσει του νόμου, ο οποίος επιτρέπει κάτοικοι του Καναδά να δικάζονται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εκτός της επικράτειάς της.

Περίπου 800.000 Τούτσι και Χούτου που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη γενοκτονία σφαγιάσθηκαν. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί Ρουαντέζοι, από όλες τις εθνοτικές ομάδες, υπήρξαν θαρραλέοι στην διάρκεια της γενοκτονίας και ορισμένοι το πλήρωσαν με τις ζωές τους», είπε ο δικαστής Αντρέ Ντενί στο ακροατήριο του ασφυκτικά γεμάτου δικαστηρίου στο Μόντρεαλ. «Ο κατηγορούμενος, μορφωμένος και προνομιούχος άνθρωπος, επέλεξε να σκοτώσει, να βιάσει και να λεηλατήσει, κομπάζοντας για την ανωτερότητα της εθνοτικής του ομάδας, θυμίζοντάς μας για άλλη μια φορά ότι κάθε φορά που κάποιος υποστηρίζει ότι ανήκει σε μια ανώτερη ράτσα, έναν περιούσιο λαό, η ανθρωπότητα κινδυνεύει».
Η ποινή ήταν η βαρύτερη που μπορούσε να επιβληθεί και έγινε δεκτή με επιδοκιμασία από την κοινότητα των Ρουαντέζων στη χώρα.
Ο Μουνγιανέζα, γιος πλούσιου Χούτου επιχειρηματία, πέταξε στον Καναδά το 1997 αλλά δεν του παραχωρήθηκε καθεστώς πρόσφυγα. Έμεινε στο Τορόντο ως το 2005, όταν αναγνωρίστηκε από συμπατριώτες του που ανέφεραν ποιος ήταν στην αστυνομία. Η δίκη χρειάστηκε δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί, με συνολικά 66 καταθέσεις σε Μόντρεαλ, Ρουάντα, Κένυα και Γαλλία. Πολλοί κατέθεσαν πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το φόβο αντιποίνων.
Παράλληλα, ο πρώην Σερβοβόσνιος στρατιωτικός Πρέντραγκ Κούγιουντζιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Βοσνία (1992 - 1995). «Ο 48χρονος Πρέντραγκ Κούγιουντζιτς καταδικάστηκε για δολοφονίες, υποκίνηση σε φόνο, υποδούλωση, βιασμό (...) καθώς και για τη δίωξη των μη Σέρβων πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.της Βοσνίας.
Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, διαπράχθηκαν στο Ντομπόι μεταξύ της άνοιξης και του φθινοπώρου του 1992.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: