Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009

Λέμε για την άγνοια των δικών μας μαθητών για την Ιστορία αλλά και οι Σκοτσέζοι δεν πάνε πίσω...

Ένα παιδί στα είκοσι στη Σκωτία πιστεύει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ, o άνθρωπος που αιματοκύλησε τον κόσμο, ήταν προπονητής σε μια ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας, ενώ το 6% πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα είναι μία επέτειος για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από μια ένωση παλαιών πολεμιστών.
Η μελέτη παρουσιάστηκε με τη μορφή ερωτηματολόγιου με πολλαπλές απαντήσεις και τα 2.000 παιδιά που ρωτήθηκαν, έπρεπε να επιλέξουν τη σωστή απάντηση. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε την 11η Νοεμβρίου επέτειο της ανακωχής πριν το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1918.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειονότητα των παιδιών μπερδεύει τελείως τους δύο παγκόσμιους πολέμους ενώ η μειοψηφία αγνοεί παντελώς το γεγονός...
Συγκεκριμένα, το 77% των παιδιών ηλικίας από 9 έως 15 χρόνων γνώριζε ότι ο Χίτλερ ήταν ηγέτης του ναζιστικού κόμματος, το 13,5% θεωρεί ότι ήταν αυτός που ανακάλυψε τη βαρύτητα το 1.650 και το 5% απάντησε με σιγουριά πως πρόκειται για Γερμανό προπονητή.
Το 61% των παιδιών γνώριζε ποιος ήταν ο Γκέμπελς, ο επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας αλλά το 21% πιστεύει ότι πρόκειται για έναν διάσημο Εβραίο που έγραφε σε εφημερίδα και το 14% πίστευε ότι ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ολοκαύτωμα ήταν γνωστό στο 85% των ερωτηθέντων νεαρών , το Άουσβιτς στο 70% (το 15% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Άουσβιτς είναι ωραίο πάρκο όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις) όσο για το ποια χώρα χρησιμοποίησε πρώτη την ατομική βόμβα, το 41% απάντησε οι ΗΠΑ το 31% η Ιαπωνία και το 19% η Γερμανία.

«Ορισμένες από τις απαντήσεις ήταν πραγματικά σοκ για μας», παραδέχτηκε ο Ταγματάρχης Τζιμ Πάντον μέλος της Ένωσης των παλαιών μαχητών. «Οι μαθητές είναι το μέλλον της χώρας μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουν την ιστορία», ανέφερε ο ίδιος.
(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

1 σχόλιο:

EgoEtsiToVlepo είπε...

Αδυνατώ να πιστέψω ότι ένα δεκαπεντάχρονο παιδί
μπορεί να είναι τόσο….(ποια λέξη να γράψω τώρα ;) ανιστόρητο, αδιάβαστο, ανενημέρωτο ;
Δικαιολογώ (κάπως) το να μπερδεύουν τους δυο πολέμους,
αλλά πάρκο το Άουσβιτς
και προπονητής ο Χίτλερ πάει πολύ….
Αν μη τι άλλο αυτά τα παιδιά δε θα πρέπει ούτε τηλεόραση να έχουν δει, τι στο καλό πια…..