Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Μπροστά στην ισχυρή Κίνα σιωπά ως και ο Ομπάμα...

Ακόμη και ο πανίσχυρος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δείχνει να έχει καλές προθέσεις και να ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να τα βάλει με την υπερδύναμη Κίνα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στο Πεκίνο στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία αλλά για το ζήτημα του Θιβέτ, που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στην κατοχή της Κίνας (που ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εργάζεται σκληρά για την παγκόσμια... ειρήνη), δεν θα βγάλει άχνα. Ο Ομπάμα, απλώς, θα αφήσει κάποιες... αιχμούλες για το θέμα στην αυριανή του ομιλία στο Τόκιο:
«Δεν θα μιλήσει για το Θιβέτ. Θα αναφερθεί οπωσδήποτε για τη δέσμευσή μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τα οποία πιστεύουμε ότι όλοι οι λαοί θα πρέπει να απολαμβάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Προέδρου.
Μάλιστα, η απόφαση του Ομπάμα να μη δεχτεί τον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών, όταν αυτός μετέβη στο αμερικανικό έδαφος, προκάλεσε επικρίσεις. Ο Πρόεδρος κατηγορήθηκε τότε ότι υποχώρησε στις πιέσεις του Πεκίνου όπου μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη την Κυριακή...
Η Κίνα είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, οικονομικά πανίσχυρη και ως γνωστόν, όλοι τη θέλουν σύμμαχό τους. Και φυσικά, μπροστά στο χρήμα υποχωρούν όλοι. Ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: