Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ κατά... Fatmagul και υπέρ λογοκρισίας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναχτύπησε! Από εκεί που το κόμμα της χαράς υποστήριζε σθεναρά -και ορθά- την άνευ όρων και περιορισμών ελευθερία της έκφρασης, ξαφνικά χθες το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου προσέφυγε στο ΕΣΡ κατά την προβολής τούρκικου σήριαλ, το οποίο παίζει το MEGA -συμπτωματικά (;) πρόκειται για τον μεγάλο εχθρό της παράταξης, η οποία όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τη φτώχεια με νόμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς σκέφτηκε τους νοικοκυραίους και θέλησε να γίνει φρουρός της ηθικής στην ελληνική τηλεόραση! Έτσι, τα έβαλε με τη σειρά «Fatmagul». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φεμινίστριες του υποτιθέμενου αριστερού πολιτικού σχηματισμού, το σήριαλ «προωθεί την κουλτούρα του βιασμού».
«Απευθυνόμαστε σε εσάς για να εκφράσουμε την ανησυχία και αντίρρησή μας για την προβολή και διαφήμιση τηλεοπτικής σειράς η οποία προωθεί την κουλτούρα του βιασμού. Συγκεκριμένα, με τρόμο παρακολουθήσαμε το διαφημιστικό σποτ σειράς στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, όπου τίθεται το ερώτημα 'αν θα ερωτευόταν μια γυναίκα-θύμα τον βιαστή της'», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, που σε άλλο σημείο αναφέρει: «Τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξάνονται ειδικά σε εποχές κρίσης  (βλ. σχετικές δημοσιεύσεις από Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων), επομένως είναι απαράδεκτο να προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο το απεχθές έγκλημα του βιασμού». (Η ανακοίνωση εδώ, για να μην υποστηρίξει κανένας ότι απομονώθηκε κάποιο απόσπασμα ή πως άλλο ήθελαν να πουν ή πως παρερμηνεύουμε τα λεγόμενά τους κλπ., κλπ.)
Να, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της λογοκρισίας! Έχουν, λένε, αντίρρηση στην προβολή της σειράς και θέλουν να κοπεί. Και γιατί; Επειδή προβάλει την κουλτούρα του βιασμού. Πέρα από το ότι δεν υπάρχει κουλτούρα στον βιασμό, έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα σήριαλ και τίποτα περισσότερο. Το MEGA το προβάλει και όποιος θέλει το βλέπει, όποιος θέλει δεν το βλέπει. Με το ίδιο σκεπτικό κάποιος θα ζητήσει το κόψιμο του «Σουλεϊμάν» επειδή προβάλει την «κουλτούρα της απιστίας», ενώ τα διαζύγια αυξάνονται και του «CSI Miami» επειδή προβάλει την «κουλτούρα του φόνου» πάνω που τα εγκλήματα γίνονται ολοένα και περισσότερα.
Η απαγόρευση δεν μπορεί να αποτελέσει την απάντηση και ειδικά σε μία εποχή, στην οποία τα προγράμματα των καναλιών είναι γεμάτα με σήριαλ ή τιανίες που περιστρέφονται γύρω από φόνους, βιασμούς, ληστείες κλπ. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μας προστατέψει από οτιδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να μας βλάψει, όπως ακριβώς ήθελε να κάνει π.χ. η Χρυσή Αυγή όταν επιχειρούσε να κατεβάσει το θεατρικό έργο «Corpus Christi» λόγω βλασφημίας.
Αλήθεια, ο Πέτρος Τατσόπουλος που πήγε στο θέατρο για να υπερασπιστεί το δικαίωμα του σκηνοθέτη, των ηθοποιών κλπ. να εκφράσουν ελεύθερα και δίχως τον παραμικρό περιορισμό τις καλλιτεχνικές τους απόψεις (βέβαια, ξέχασε να πάει να συμπαρασταθεί στον Γιώργο Νταλάρα όταν του πετάγανε γιαούρτια αλλά τέλος πάντων), συμφωνεί με την ενέργεια του τμήματος Φεμινισμού; 
Για να μην αναρωτηθώ ποια είναι η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο θέμα των βιασμών και το χοντρύνω...

5 σχόλια:

Χειμερινός αγροφύλαξ είπε...

Παραδόξως συμφωνώ μαζί σου. Εκτός από την τελευταία παράγραφο για Τατσόπουλο - Κωνσταντοπούλου.

Πιγκουίνος είπε...

Για την Κωνσταντοπούλου έχεις δίκιο, είναι υπερβολή.
Για τον Τατσόπουλο έχεις λιγότερο δίκιο.

ΧΡΗΣΜΟΣ είπε...

Αγαπητέ, Πιγκουίνε.
Απορώ, με τον Χειμερινό αγροφύλακα που συμφωνεί με το άρθρο, εκτός από τις τελευταίες παραγράφους.
Δηλαδή, ο αγροφύλαξ και τα ΤΕΑ, συμφωνεί οτι ο Συριζα είναι υποτιθέμενος αριστερός πολιτικός σχηματισμός, όπως γράφεις, και ότι είναι υπέρ της λογοκρισίας; Λίγο κράττει, ρε παιδιά...

Ανώνυμος είπε...

"Επειδή προβάλει την κουλτούρα του βιασμού. Πέρα από το ότι δεν υπάρχει κουλτούρα στον βιασμό, έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα σήριαλ και τίποτα περισσότερο. Το MEGA το προβάλει και όποιος θέλει το βλέπει, όποιος θέλει δεν το βλέπει". Προφανώς, κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει "κουλτούρα του βιασμού", αν όντως δεν καταλαβαίνεις... κλείσε το blog! Σύντομα: Είναι άλλο πράγμα μια περιθωριακή παράσταση κι άλλο ένα σήριαλ στο μεγαλύτερο κανάλι. Πιο "πονηρή" πρόταση από το "όποιος θέλει το βλέπει" δεν υπάρχει. Κρύβει όλο το φασισμό των σύγχρονων "αστικών δημοκρατιών" (που κοντεύουν να πάψουν να είναι και αυτό). Εσύ φιλελεύθερε πιγκουίνε μπορείς να μου πεις τι πολιτισμό μεταδίδει το Mega (και όλα τα ιδιωτικά κανάλια); Ή αν έχουν έστω και μία εκπομπή για τον πολιτισμό; Και ξέχωρα από αυτά, τα κινήματα γι΄αυτό υπάρχουν, για να διαμαρτύρονται και να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Επίσης επειδή το διαβάζω κι αλλού, τι σημαίνει "του υποτιθέμενου αριστερού πολιτικού σχηματισμού"; Εκτός από την Παπαρήγα έχεις κι εσύ κανένα αριστερόμετρο;

Πιγκουίνος είπε...

Ανώνυμε/η, sorry αλλά δεν θα κλείσω το μπλογκ.
«Είναι άλλο πράγμα μια περιθωριακή παράσταση κι άλλο ένα σήριαλ στο μεγαλύτερο κανάλι». Λογοκρισία είναι το ένα λογοκρισία είναι και το άλλο. Τι πάει να πει ότι είναι σε μεγάλο κανάλι; Δηλ. αν τη σειρά την έδειχνε το kontra, δεν θα υπήρχε πρόβλημα; Η λογοκρισία πάντα από κάπου αρχίζει και μετά δεν σταματιέται. Τώρα, το ότι εσύ δικαιολογείς τη λογοκρισία, ενδεχομένως επειδή έτσι λέει το κόμμα, είναι άλλο θέμα, δικό σου. Πάντως, να ξέρεις, κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ αριστερό (φαντάζομαι ως τέτοιος/α αυτοπροσδιορίζεσαι).
«Πιο "πονηρή" πρόταση από το "όποιος θέλει το βλέπει" δεν υπάρχει. Κρύβει όλο το φασισμό των σύγχρονων "αστικών δημοκρατιών"». Η αναφορά στην ελευθερία και στο δικαίωμα της επιλογής είναι πονηρή πρόταση και κρύβει φασισμό; Καλό και αυτό...
«Εσύ φιλελεύθερε πιγκουίνε μπορείς να μου πεις τι πολιτισμό μεταδίδει το Mega (και όλα τα ιδιωτικά κανάλια);». Εγώ θα σου πω τι πολιτισμό μεταδίδει το Μega και τα άλλα ιδιωτικά κανάλια; Στο κάτω κάτω αν δεν σου αρέσουν μη τα βλέπεις (προσοχή: πονηρή πρόταση, κρύβει φασισμό).
Αλήθεια, η πλήρης ισοπέδωση που επιχειρείς αναφορικά με όλα τα κακά ιδιωτικά κανάλια, είναι πονηρή και κρύβει φασισμό ή όχι; Όπως και να έχει, μπορείς να παρακολουθείς το κανάλι της Βουλής. Αυτό έχει πολύ πολιτισμό.
«Τα κινήματα γι΄αυτό υπάρχουν, για να διαμαρτύρονται». Το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει πως είναι κίνημα; Να τους το πεις. Και όντως, τα κινήματα πράγματι διαμαρτύρονται και καλά κάνουν. Δεν καταφεύγουν, όμως, σε απόπειρες λογοκρισίας. Μπορούν να προτείνουν στον κόσμο να μη βλέπει τη σειρά, μπορούν να της κάνουν... τηλεοπτικό μποϊκοτάζ αλλά δεν μπορούν να ζητούν την κατάργηση της. Αυτό είναι λογοκρισία.
Παράλληλα, τα κινήματα δεν είναι υπεράνω κριτικής. Μπορούμε να συζητάμε πάνω σε αυτά που υποστηρίζουν, αν μας το επιτρέπεις.
Και επειδή η λογοκρισία δεν συνάδει με την αριστερά, την πραγματική αριστερά, χρησιμοποίησα το χαρακτηρισμό που αναφέρεις στο τέλος.
Αριστερόμετρο; Τι είναι αυτό; Σαν το... πολιτισμόμετρο με το οποίο κάποιοι μετρούν πόσο πολιτισμό μεταδίδουν τα κανάλια;