Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Χαρτοφύλακας: το «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής!

Χάζευα πριν από λίγο το protagon και κάτω από ένα άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη για τα γεγονότα της Ύδρας, είδα ένα ωραίο σχόλιο με μία ιδέα που θα μπορούσε -ίσως- να βάλει τέλος στο πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή. Η λύση είναι τόσο απλή: ένας χαρτοφύλακας!
Το σχόλιο -με την υπογραφή diacris- έχει ως εξής:
«Κλειδιά σπιτιού και αυτοκινήτου, πορτοφόλι, τσιγάρα, αναπτήρας, ταυτότητα, δίπλωμα, γυαλιά, άδεια ΙΧ, κινητό, στυλό, κάτι χάπια, εισιτήρια... Για όσα κουβαλάω συνήθως μαζί μου, δε με βολεύουν οι τσέπες. Έτσι, τα έριξα κάποτε όλα μαζί σε μια μαύρη τσάντα- χαρτοφύλακα και ξένοιασα. Τώρα δεν την αποχωρίζομαι πια ούτε στις διακοπές. Ακόμη και με βερμούδα, σαγιονάρες και ψάθινο καπέλο, η τσάντα, τ σ ά ν τ α… 
Μέσα στα χρόνια, εκτός από πρακτικός, αυτός ο δερμάτινος χαρτοφύλακας έχει αποδειχτεί και σωτήριος. Με βλέπουν και βγάζουν μόνοι τους τα συμπεράσματά τους. Ειδικά στις διακοπές: Στο μπαρ μπορεί να σερβίρουν σε όλους τριγύρω ξεγυρισμένες μπόμπες, αλλά σε εμένα και στην παρέα μου φέρνουν σφραγισμένο μπουκάλι και το ανοίγουν επιδεικτικά με βλέμμα όλο νόημα μπροστά μου. Σου λέει, «άσε καλύτερα να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο». 
Στα περισσότερα μέρη, επί τη εμφανίσει του χαρτοφύλακα μου δίνουν από μόνοι τους απόδειξη. 
Στις ελάχιστες φορές που δεν συνέβη αυτό, ρωτάω με ψυχρή ειρωνεία «αποδειξούλα στο (όνομα νησιού) δεν παίζει;», γυρίζοντας λίγο, ώστε να φανεί ο χαρτοφύλακας. Από τη βιασύνη τους να ορμίσουν στην ταμειακή, τους φεύγουν όσα κρατάνε στα χέρια, ενώ ταυτόχρονα ακούω και ποτάμια εξηγήσεων που δεν ζήτησα: «Να, εμείς πάντα βγάζουμε απόδειξη, αλλά δεν τις παίρνει ο κόσμος. Ορίστε, δείτε πόσες έχω εδώ, αν θέλετε πάρτε κι αυτές». Πάνω- κάτω το ίδιο συμβαίνει στα καράβια, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στα εστιατόρια, παντού. Βέβαια, κάποιες φορές ο μαύρος μου χαρτοφύλακας παίρνει προεκτάσεις. 
Ένα πρωί πριν τρία χρόνια στη Σίκινο, την ώρα που κατέβαινα αγουροξυπνημένος να συναντήσω την παρέα μου για καφέ, ένας που έσερνε στο δρόμο ένα καρότσι, με χαιρέτησε σχολιάζοντας καλόκαρδα «Τι να κάνεις… Άλλοι κάνουν διακοπές και εσύ κι εγώ μεροκάματο». Νομίζω ότι αν κυκλοφορήσουμε κάμποσοι στις διακοπές με μαύρες τσάντες- χαρτοφύλακα, είναι πιθανό μέχρι και το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο».

2 σχόλια:

VAD είπε...

Σκετο τσαντάκι,που το κουβαλάω χρόνια,δεν παιζει;:))

Πιγκουίνος είπε...

Όχι, VAD!
Έλα, οργανώσου λίγο καλύτερα!