Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Θιβετιανοί αυτοπυρπολούνται για να δείξουν την αντίθεσή τους στις κινεζικές δυνάμεις κατοχής

Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι Θιβετιανοί στενάζουν κάτω από τον κινεζικό ζυγό και ένας από τους τρόπους που έχουν βρει για να καταδείξουν την αντίθεσή τους στους κατακτητές αλλά και για να τραβήξουν την προσοχή του έξω κόσμου, είναι οι αυτοκτονίες διαμαρτυρίας.
Περίπου 30, πολλοί εκ των οποίων έφηβοι, έχουν αυτοπυρποληθεί από τις αρχές του 2011 στο Θιβέτ και τις κινεζικές επαρχίες Σετσουάν και Τσινγχάι. Παρά την αυστηρή λογοκρισία, κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές έγιναν ευρέως γνωστές.
Ενδεικτικά:
Ένας βουδιστής μοναχός ήπιε βενζίνη πριν την περιχύσει στο κεφάλι του και βάλει φωτιά στο σώμα του.
Δύο νεαροί αυτοπυρπολήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν μαζί στους δρόμους φωνάζοντας υπέρ της επιστροφής του Δαλάι Λάμα.
Μία μοναχή (στη φωτογραφία) περπάτησε φλεγόμενη σε πολυσύχναστο δρόμο και κάποια στιγμή, μια γυναίκα άπλωσε στα πόδια της μια λευκή εσάρπα -μια παραδοσιακή θιβετιανική ένδειξη σεβασμού.
Ωστόσο, η μη βίαιη αντίσταση των Θιβετιανών στις δυνάμεις κατοχής μίας χώρας, που ανήκει στο... Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν δείχνουν να συγκινούν πολλούς καθώς η οικονομική -και όχι μόνο- δύναμη της Κίνας, της εξασφαλίζει ασυλία. Όλοι θέλουν να τα έχουν καλά με τον ισχυρό...

4 σχόλια:

Μεταφορεύς είπε...

Στ' αρχίδια μας οι Θιβετιανοί!

Πιγκουίνος είπε...

Αν ήμουν σαν εσένα, θα απαντούσα ότι εκεί γράφουμε και το σχόλιό σου.
Αλλά δεν είμαι...

dont remain silent είπε...

Μία από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι το "Εφτά χρόνια στο Θιβέτ". Συγκινήθηκα πολύ.. Τόσα χρόνια και τίποτα δεν αλλάζει στην πολιτική των Κινέζων. Για άλλη μία φορά κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού. Μακάρι, να δικαιωθούν οι άνθρωποι..

Πιγκουίνος είπε...

Δύσκολο, Νίκη αλλά ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και κάποια στιγμή θα καταφέρουν να λυγίσουν τον ισχυρό...