Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

«Ενοχλητικές» αλήθειες και τροφή για σκέψη από τον Γιάννη Μπέζο

Λίγοι άνθρωποι τολμούν αυτήν την εποχή να βγουν, να μιλήσουν ευθέως και να πουν ανοιχτά τις απόψεις τους, δίχως να τους απασχολεί το «τι θα σκεφτεί ο κόσμος». Ευτυχώς, ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας εξ αυτών.
Ο δημοφιλής ηθοποιός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «στην πράξη.gr» (επί τη ευκαιρία τη συνιστώ σε όλους) και κατέθεσε τη γνώμη του χωρίς φόβο και πάθος, δίχως ίχνος λαϊκισμού και με καμία διάθεση να χαϊδέψει αυτιά, όπως δυστυχώς κάνουν οι περισσότεροι.
Σταχυολόγησα τα πιο σημαντικά αποσπάσματα και τα παραθέτω:
* «Αν ακολουθήσεις τι θέλει η κοινή γνώμη θα σε πάει στα σπήλαια. Πρέπει να πας ανάποδα. Αυτό λάθος κάνουν οι πολιτικοί μας. Κάνουν τα χατίρια του κόσμου. Δεν πρέπει να κάνεις τα χατίρια των ανθρώπων. Πρέπει να τους λες την αλήθεια σου. Ο κόσμος δεν θέλει καμία αλλαγή ποτέ. Θέλει την ησυχία του. Θέλει να μείνει στο τζάκι δίπλα, στη ζεστασιά, να ζήσει συντηρητικά και να πεθάνει ήσυχος. Αν λοιπόν ακολουθήσω το τι θέλει η κοινή γνώμη ή αν το είχα ακολουθήσει, δεν θα ήμουν τίποτα».
* «Η τηλεόραση δεν μπορεί να κάνει τέχνη. Δεν μπορεί να κάνει γιατί είναι οικιακή συσκευή. Ζητάμε από την τηλεόραση να κάνει τέχνη, σαν να ζητάμε να κάνει τέχνη το ψυγείο. Δεν γίνεται»!
* «Οι αγράμματοι κάνουν πολύ θόρυβο. Αυτό με ενοχλεί. Αυτοί που δουλεύουν στα κτήματα για να επιβιώσουν, δεν είναι αγράμματοι. Συνήθως. Και δεν λένε μπούρδες. Ακριβώς γιατί δουλεύανε. Οι άλλοι, οι οποίοι κάνουν ότι σπουδάζουνε, κάνουν ότι πάνε σχολείο, κάνουν ότι ξέρουν τα πάντα και μιλάνε πάρα πολύ, ναι με αυτούς είμαι σνομπ. Δεν μιλώ για τους ανθρώπους που εργάζονται. Αυτούς τους σέβομαι πάρα πολύ και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι δεν κάνουν και θόρυβο. Είναι πολύ ουσιαστικοί».
* «Αυτό δεν κάνουμε εμείς με τους ξένους; ‘Δεν ντρέπεστε, αλήτες, μας κάνατε, μας ράνατε. Φέρτε και κανά φράγκο τώρα’. ‘Άντε, πάρτε ρε παιδιά’ λένε αυτοί. Ωραία σχέση...»
* «Θα προσέχετε γύρω μας το κλίμα που υπάρχει, ότι φταίει όλη η Ευρώπη. Όλη όμως. Δηλαδή ότι αποφάσισε όλη η Ευρώπη να μας καταστρέψει γιατί μας φοβάται. Όχι, εμείς φοβόμαστε. Φοβόμαστε και δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Και δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας γιατί δεν τις ξέρουμε τις δυνάμεις μας, γιατί δεν ξέρουμε την ιστορία μας, γιατί είμαστε αγράμματοι. Δεν δίνουμε σημασία στην παιδεία, έχουμε πάει στα εύκολα και στην κατανάλωση. Υποκαταστήσαμε τις πραγματικές αξίες της ζωής με πράγματα αναλώσιμα».
* «Τώρα πάει το Καγιέν. Και φοβάμαι πως δεν υπάρχει ούτε γαϊδούρι. Τώρα, ποδαρόδρομο ωραίο, για γυμναστική και σιγά σιγά, με τις δυνάμεις μας, να πάρουμε κανένα αυτοκινητάκι να προχωρήσουμε. Μια χαρά θα είναι το αυτοκινητάκι. Δεν παθαίνουμε τίποτα. Δεν χάνουμε το κύρος μας. Πλασματικό ήταν το κύρος μας. Πηγαίνουμε σε μία ταβέρνα, παραγγέλνουμε για 30 και είμαστε τρεις. Τα υπόλοιπα τα πετάμε. Και μετά τραγουδάμε ‘Φτωχολογιά, για σένα κάθε μου τραγούδι’. Όλοι μαζί. Πρέπει η Ελλάδα να στρίψει. Αν δεν στρίψει θα πέσει πάνω στον τοίχο, θα σπάσει τα μούτρα της και θα ησυχάσει»!

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Πολύ μπροστά ο Μπέζος. Εντός και εκτός ηθοποιίας.

Πιγκουίνος είπε...

Πράγματι, έχεις δίκιο.
Απόλυτα λογικές, αλλά και αιχμηρές, οι απόψεις του