Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Οι Σλοβάκοι διαδήλωσαν κατά της διαφθοράς, εμείς δεν το κάναμε ποτέ

«Περίπου 10.000 Σλοβάκοι διαδήλωσαν χθες στην Μπρατισλάβα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού της χώρας κι αξιώνοντας οι διεφθαρμένοι πολιτικοί να φυλακιστούν.
Στην κινητοποίηση, που ήταν η δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, συμμετείχαν χιλιάδες ακόμα άνθρωποι σε επτά ακόμα πόλεις παρά το βαρύ κρύο του χειμώνα.
Ένας φάκελος που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στα τέλη του Δεκεμβρίου αποκάλυψε τη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών. Ο φάκελος με τα έγγραφα, ο οποίος έφερε την κωδική ονομασία 'Γορίλας', πιστεύεται πως είχε συντεθεί από την υπηρεσία πληροφοριών της Σλοβακίας».
Διαβάζοντας την παραπάνω είδηση από το σάιτ του Πρώτου Θέματος, δεν μπορώ παρά να μην κάνω τη σύγκριση ανάμεσα στους Σλοβάκους και τους Έλληνες. Εκεί βγήκαν στους δρόμους κατά της διαφθοράς, την οποία προφανώς δεν αντέχουν. Αντίθετα, εμείς τόσα χρόνια την ανεχόμασταν, ποτέ δεν αντιδράσαμε και ξεσηκωθήκαμε μόνο όταν πειράχθηκε η τσέπη μας.
Επί δεκαετίες προσπαθούσαμε (όχι όλοι, αλλά πολλοί) να βολευτούμε δίπλα στους διεφθαρμένους πολιτικούς, ενώ θεωρούσαμε μάγκα και ζηλεύαμε όποιον είχε «άκρη» και έπαιρνε π.χ. θέση στο δημόσιο... Ανεχόμασταν και τον επίορκο πολιτικό που του έδινε δουλειά αλλά και τον ίδιο που έβγαζε εύκολο κέρδος σε βάρος μας και χωρίς να προσφέρει καμία απολύτως υπηρεσία.
Και τώρα, που το «πάρτι» τελείωσε, αναρωτιόμαστε πώς φτάσαμε ως εδώ...

8 σχόλια:

Sharpedon είπε...

Πιγκουίνε με βρίσκει σύμφωνο το ότι είναι λάθος που δεν ξεσηκωθήκαμε ποτέ έναντι στην διαφθορά. Αν και δεν υποκύψαμε όλοι σε αυτήν - θυμάμαι τουλάχιστον τρεις "ευκαιρίες" για δημόσια θέση που αρνήθηκα και δυο φακελάκια τα οποία μου ζητήθηκαν από γιατρούς και απέρριψα κατηγορηματικά (ακόμη ζω δώξα τω θεώ :p).

Με βρίσκει επίσης σύμφωνη η ένσταση ότι "ξεσηκωθήκαμε" (λέμε τώρα..) όταν πειράχθηκε η τσέπη μας.

Αυτό που δεν με βρίσκει σύμφωνο είναι η υπονοούμενη αναδρομική αυτοτιμωρία μας για τα παραπάνω που μπορεί να γίνει μόνο έτσι: κατέβασμα σωβράκων και διακόρευμα χωρίς σάλιο. Γιατί σε αυτό το σημείο η ζητούμενη αυτοκριτική καταντάει αυτομαστίγωμα. Αυτοκριτική είναι ο στοχασμός για τα τελευταία 30 χρόνια και το τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση. Αυτομαστίγωμα είναι πέραν του στοχασμού η θέληση και για παραδειγματική τιμωρία ημών των αμαρτωλών.

Σε στοχαστικό επίπεδο λοιπόν έχεις δίκιο. Αλλά σε πιο πρακτικό επίπεδο, όσον αφορά "το τι κάνουμε τώρα", χρειάζεται λες να μας... τιμωρήσουν λόγω που αμαρτάναμε τόσα χρόνια για να βάλουμε μυαλό; Και αυτό γιατί διαφορετικά θα έχουμε πάλι μία από τα ίδια;

Αν ναι, και αν επικρατήσει μαζικά αυτή η άποψη, και το "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά" για όσους αντιστεκόντουσαν και δεν κατέληξαν παράσιτα του κράτους, τότε βλέπω με την πρώτη ευκαιρία να την κάνω από την χώρα. Γιατί δεν θα πρόκειται για χώρα πλέον, αλλά για τα επόμενα 20 χρόνια ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αρχικά με οικονομικές ζώνες και αργότερα θα είναι ολόκληρο μια οικονομική ζώνη με μισθούς Κίνας.

Όπως θέλει να μας κάνει η Μέρκελ για να δει αν δουλεύει ως μοντέλο ώστε να ανταγωνιστεί τους Κινέζους που παίζουν βρώμικα, όπως έγραφα πρόσφατα. Και στα σύνορα εισόδου εξόδου εργατών των 200 € θα γράφει : "Ιδού τι παθαίνουν όσοι ανέχονται την διαφθορά"

Δεν λέω ότι και εγώ δεν έσφαλλα. Έσφαλλα όταν έβλεπα να τα κάνουν οι άλλοι και είχα φτάσει να κάνω τα στραβά μάτια γιατί η λαμογιά είχε σαρώσει τα πάντα. Και όταν δεν ζήταγα πάντα απόδειξη όταν δεν μου έδιναν. Και, και και...

Πιγκουίνος είπε...

Φίλε korie, έχεις ξαναμπεί στο μπλογκ και ξέρεις τις απόψεις μου.
Αυτό που υποστηρίζω, είναι ότι πρέπει όλοι μας να σταματήσουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο τον άλλον και να κάνουμε πρώτα την αυτοκριτική μας. Να δούμε πού έχουμε φταίξει και να αλλάξουμε νοοτροπία.
Μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να πάει μπροστά αυτός ο τόπος.
Φυσικά, δεν λέω ότι όλοι οι Έλληνες υπέκυψαν στη διαφθορά. Είμαι κατά της ισοπέδωσης, η οποία κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον γεμάτο λαϊκισμό δημόσιο λόγο. Ούτε όλοι οι πολιτικοί υπέκυψαν στη διαφθορά αλλά ο κόσμος τούς τσουβαλιάζει και τώρα τους κυνηγά αφού, όμως, πρώτα τους εξέλεξε!
Δεν προτείνω, λοιπόν, αυτομαστίγωμα ούτε μαζικη έξοδο από τη χώρα. Αντίθετα επιμένω στην αυτοκριτική και στην αλλαγή νοοτροπίας.

Sharpedon είπε...

Τότε Πιγκουίνε, αν είναι λάθος η αίσθηση που μου έχει δημιουργηθεί ότι παράλληλα με την αυτοκριτική ζητάς εμμέσως πλην σαφώς και "παραδειγματική τιμωρία", δεν διαφωνούμε κάπου. Και εγώ από την αρχή λέω ότι χρειάζεται όλοι να κάνουμε και την αυτοκριτική μας.

Αλλά μάλλον δεν είναι λάθος. Δεν έγραφες πριν κάνα δίμηνο ότι πρέπει να αφήσουμε τον Παπαδήμο να κάνει την δουλειά του; Πιστεύεις ακόμη ότι σκοπεύει να μας.... σώσει και ότι για αυτό τοποθετήθηκε;

Πιγκουίνος είπε...

Αρχικά, να διευκρινίσω ότι η «παραδειγματική τιμωρία» πρέπει να είναι προς δύο κατευθύνσεις. Για μένα, ο πολιτικός που έκανε ρουσφέτι πρέπει να χάσει την έδρα του αλλά και αυτός που βολεύτηκε, να χάσει τη δουλειά του. Και να τους επιβληθεί πρόστιμο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος!
Δεν ξέρω τι υπονοείς για τον Παπαδήμο αλλά όσο δεν βλέπω καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση από αλλού -παρά μόνο να χρεοκοπήσουμε και να βγούμε από το ευρώ- ναι, πιστεύω ότι πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο που θα δώσει τη χαριστική βολή στη χώρα.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Ο Αντρέας Παπανδρέου φταίει για όλα. Από αυτόν ξεκίνησε το κακό. Μην ντρέπεστε να το πείτε. Ο Παπαδήμος απλώς ολοκληρώνει αυτό που άρχισε ο Αντρέας και συνέχισαν οι διάδοχοί του.

Χρήστος Γ. είπε...

Δεν έχετε αφήσει περιθώρια για περαιτέρω σχόλια!

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=bDTOTY0RxEE

Sharpedon είπε...

Πιγκουίνε το άσπρο ή μαύρο δίλλημα είναι εικονικό, ασφαλώς και έχουν διατυπωθεί και άλλες προτάσεις, εντός ευρώ. Με μία από τις πιο σοβαρές (ας ξαναθυμίσω το λινκ γιατί μάλλον δεν το διάβασες) αυτήν : http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2525.aspx

Συμφωνώ και επαυξάνω για την "διπλής κατεύθυνσης τιμωρία" αλλά το πρόβλημα είναι ότι μόνο ως σκέψη θα γίνει αυτό. Πρακτικά και τα δυο κόμματα δεν θέλουν να χάσουν την εκλογική πελατεία τους. Οπότε επιστρέφουμε σε αυτό που έλεγα για χλωρούς μαζί με τους ξερούς...

Πιγκουίνε αν πραγματικά πιστεύεις ότι ο Παπαδήμος είναι πατριώτης και τον ενδιαφέρει το συμφέρον της χώρας θα σου κολλήσω την ταμπέλα του αφελή. Εγώ δέχομαι την ταμπέλα του καχύποπτου. Ο χρόνος θα δείξει ποια πλευρά έχει δίκιο αλλά εντωμεταξύ αν περιμένουμε Παπαδήμο και σία να ολοκληρώσει την καταστροφή δεν θα έχει καμία σημασία αυτό. Mα δεν είναι δυνατόν ακόμη και τώρα να μιλάς απλώς για... "σκληρές απόφάσεις", όταν τα μέτρα αυτά -αν εφαρμοστούν- θα φέρουν 8 εκατομύρια Έλληνες στα όρια της φτώχειας. Δηλαδή το δικό σου όριο ποιο είναι, τα 200 € μισθός μήπως; Μήπως δουλέυεις για τον Αλαφούζο; :P

Το παρακάτω από σχόλιό μου στο facebook, για να μάθεις τι υπονοώ για τον κο ΑΤΜ, την μαριονέτα-φυσικό αυτουργό της τελευταία καταστροφικής επέλασης του ΔΝΤ - που ποτέ δεν πέτυχε να ανορθώσει καμία οικονομία στον κόσμο, όχι λόγω ανικανότητας αλλά βάσει σχεδίου : πάντα είχε τον ρόλο του οικονομικού οδοστρωτήρα. Και θα πετύχει σε εμάς ε; Μα αφού κάνουν ακριβώς τα ίδια που έκαναν και στην Ασία και στην Ν.Αμερική. Πως θα γίνει αυτό το θαύμα όυαν δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι, για τους λόγους που εξηγώ στο σχόλιο; :

Είχε διαρρεύσει ότι αυτό θα έκαναν, ότι θα έκοβαν μισθούς ίσα με τα δώρα-επιδόματα. Αλλά τελικά έκοψαν αρκετά περισσότερα. Ο σκοπός είναι πασιφανής : έχουμε υψηλό δημόσιο χρέος αλλά χαμηλό ιδιωτικό σε σύγκριση με τους ευρωπαίους -ιδίως την Γερμανία. Θέλουν λοιπόν να μετακυλήσουν το δημόσιο χρέος στους πολίτες. Καλά αν έχεις υψηλό νοίκι ή στεγαστικό και δεν έχεις 2-3 καλά αμοιβόμενες δουλειές ούτε συζήτηση, δεν βγαίνεις. Αλλά θέλουν ακόμη και αυτοί που μένουν σε δικά τους σπίτια -έχουμε νομίζω το υψηλόρετο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στον κόσμο, τουλάχιστον ανάμεσα στις δημοκρατίες- όσο άψογη διαχείριση και αιματητές οικονομίες και να κάνουν ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ. Να έχουν κάθε μήνα έλλειμμα, ώστε να αναγκάζονται να καταφεύγουν στις τράπεζες για πίστωση και να συλλέγουν σταδιακά όλα και υψηλότερο χρέος. Με αποτέλεσμα να υποδουλωθούν ΚΑΙ οι ιδιώτες στις "αγορές", μέσω των εγχώριων τραπεζών. Γιατί εν τω μεταξύ όλες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξαγοραστεί από ξένους πολυεθνικούς οίκους τραπεζών - πάντα με τις ευλογίες των οίκων αναξιολόγησης. Σε περίπτωση που κάποιος αφελής δεν το έχει αντιληφθεί αν σήμερα ως τις 4 συμφωνήσει η τετρόικα στις τροϊκανές απαιτήσεις έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την οικονομική υποδούλωση όλων μας, στον υπό πλήρη εξέλιξη οικονομικό πόλεμο που δεχόμαστε.