Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η 6η Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο του Άουσβιτς

Το μουσείο του Άουσβιτς έχει σελίδα στο facebook και πολύ συχνά κάνει αναρτήσεις για το τι συνέβη σαν σήμερα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.
Πολλές φορές σκέφτηκα να μεταφέρω εδώ μία τυχαία σελίδα του συγκεκριμένου ημερολογίου για να δούμε πώς ήταν μία συνηθισμένη ημέρα σε αυτήν την κόλαση.
Θα το κάνω σήμερα.
Την 6η Φεβρουαρίου 1943, λοιπόν, στις 3.30 τα ξημερώματα, οι αρχές του στρατοπέδου συγκέντρωσαν όλες τις κρατούμενες και τις οδήγησαν έξω από τις εγκαταστάσεις. Τις κράτησαν στο χιόνι και σε πολικές θερμοκρασίες με ελάχιστα ρούχα και στις 5, τις διέταξαν να επιστρέψουν τρέχοντας.
Στην είσοδο, τις περίμεναν γυναίκες φύλακες αλλά και άνδρες των SS, που τις χτυπούσαν με ξύλα. Εκείνες που δεν άντεχαν, εκείνες που ήταν αδύναμες, τις τράβηξαν στην άκρη και τις πήγαν στο μπλοκ 25 όπου περίμεναν τη μεταφορά τους στους θαλάμους αερίων. Άλλωστε, το μπλοκ 25 ήταν γνωστό και ως μπλοκ του θανάτου ή αίθουσα αναμονής για τα αέρια.
Την ίδια στιγμή, οι Ναζί υποχρέωσαν κάποιες από τις πιο δυνατές γυναίκες να μαζέψουν τα πτώματα εκείνων που δεν είχαν αντέξει στο χιόνι και στη παγωνιά, στο τρέξιμο και στα χτυπήματα. Τα πτώματα συγκεντρώθηκαν έξω από το μπλοκ 25.
Εκείνη τη μέρα, χίλιες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους...
Στη φωτογραφία, το εξωτερικό του μπλοκ 25, το οποίο χωριζόταν με τοίχο από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Άουσβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια: