Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πολυτεχνείο, 2011: Ο Μητσάρας που... κατέλαβε το μνημείο, τα κουπόνια του ΚΚΕ και -ευτυχώς- η Ναταλία

17 Νοέμβρη 2011, Πολυτεχνείο.
Την παραπάνω γελοία εικόνα αντίκρισα χθες το μεσημέρι μπαίνοντας στον ιστορικό χώρο. Αφού πέρασα αμέτρητα «μπλόκα» ΚΚΕδων που έτειναν κουπόνια ενίσχυσης στο κόμμα (το οποίο τότε χαρακτήριζε πράκτορες της CIA και του Ρουφογάλη τους εξεγερμένους αλλά έκτοτε καπηλεύεται μία χαρά την εξέγερση), έπεσα σε αυτό το απαράδεκτο θέαμα.
Ο γνωστός Μητσάρας είχε ανέβει στο μνημείο, ενώ δίπλα του (πίσω από τη σημαία, δεν φαίνεται εδώ) μία μαυροφορεμένη γιαγιά που για κάτι διαμαρτυρόταν και ενίοτε φώναζε συνθήματα. Μόνη της! Δεν έμαθα γιατί... διαδήλωνε και δεν με ένοιαξε. Αυτό που έβλεπα ήταν ότι ακουμπούσαν στην ιστορική πύλη που έριξε το τανκ. Η πρώτη σκέψη ήταν «πόσο περισσότερο μπορούμε να ξεφτιλίσουμε αυτήν την επέτειο;».
Διασχίζοντας το χώρο με τα πολυάριθμα (αλλά λιγότερα από άλλες χρονιές -πάλι καλά) τραπεζάκια της ΚΝΕ και άλλων οργανώσεων και ακούγοντας από τα μεγάφωνα το μήνυμα των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι ορκίζονταν ότι θα συνεχίσουν τον σκληρό αγώνα κατά των κομμάτων της πλουτοκρατίας (τα οποία τους έβαλαν σε αυτή τη θέση!), έφτασα στην αίθουσα που πάντα επισκέπτομαι.
Πρόκειται για αυτή που έχει παραχωρηθεί στην Ένωση Προοδευτικών Μητέρων (νομίζω έτσι λέγονται), η οποία είναι γεμάτη με φωτογραφίες ντοκουμέντα από τότε. Επιπλέον, προβάλεται συνεχώς ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 15 λεπτών, που αναφέρεται στο τριήμερο της εξέγερσης.
Και εκεί είδα αυτό που βλέπω κάθε χρονιά και με κάνει να ξεχνώ τις γραφικότητες που συναντώ στον έξω χώρο. Γονείς να έχουν αγκαλιά ή να κρατούν από το χέρι τα μικρά παιδιά τους και να τους λένε τι συνέβη τότε. Να τους εξιστορούν τα γεγονότα, να τους δείχουν τις φωτογραφίες με τα πορτρέτα των νεκρών, να κάθονται δίπλα τους στις καρέκλες και να τους εξηγούν τι «λέει» το ντοκιμαντέρ, τι φωνάζουν και γιατί οι φοιτητές, τι είναι αυτές οι φωτιές γύρω από το Πολυτεχνείο, που πάει αυτό το τανκ, γιατί γκρεμίζει την πύλη...
Εκεί, σε αυτήν την αίθουσα, τιμάται πραγματικά το Πολυτεχνείο. Όχι έξω όπου κυριαρχούν οι γελοίοι νεολαιίστικοι κομματικοί στρατοί (ένας εκ των οποίων, η ΠΑΣΠ, έχει πάρει και την αιματοβαμένη σημαία... σπίτι του) και οι Μητσάρες. Μέσα. Γιατί, να ξέρετε πως όσο θα υπάρχει έστω και ένας γονιός που θα φέρνει τέτοια μέρα το παιδί του στο Πολυτεχνείο και θα του μαθαίνει τι συνέβη τότε, η «γιορτή» αυτή δεν θα σβήσει.
Και όταν, τέλος, στο βιβλίο μηνυμάτων στην αίθουσα διαβάζεις αυτό της μαθήτριας Ναταλίας, δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις και να πεις: «Θα έρθω και του χρόνου»!

8 σχόλια:

VAD είπε...

όλοι ξερουν την αντιδραση της Πανσπουδαστικής σε πρωτη φάση(στη συνεχεια τα εδωσε όλα στον αγωνα-αυτή ειναι συνοπτικά ολοκληρη η αλήθεια),αλλά κανείς δε μιλάει,μπραβο σου που εθιξες ένα ταμπού...
-Τι εστί Μητσάρας;Χάνω κάτι;Σαν φαιδρότητα μου μοιάζει..

δελφινακι είπε...

Καλημέρα Πιγκουίνε. Δεν ζω εκεί για να γνωρίζω για την κατάσταση στην οποία αναφέρεσαι για τους έξω ούτε ξέρω ποιος είναι ο Μητσάρας που λες.

Αλλά ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους μέσα και σε σένα που δεν ξεχνάς και πηγαίνεις στο σημείο.

Πιγκουίνος είπε...

Φίλε VAD,
αρχικά να αναφέρω (αν και είναι προφανές) ότι το κείμενο αναφέρεται στο ΚΚΕ και όχι στους κομμουνιστές, που πραγματικά πέρασαν πολλά στην επταετία και αγωνίστηκαν κατά της χούντας. Άλλωστε, και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολλοί κομμουνιστές, έστω και αν ήταν... εκτός γραμμής.
Ωστόσο, το τεύχος της Πανσπουδαστικής με το κείμενο περί πρακτόρων (που μάλιστα φέρεται να υπογράφεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου!), κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του '74. Και αυτό λέει πολλά. Βγήκε τρεις μήνες μετά την εξέγερση και ενώ αυτοί που το συνέταξαν, γνώριζαν ότι δεν είχαν να κάνουν με χαφιέδες.
Άρα, η πρώτη θέση του ΚΚΕ για όσα συνέβησαν εκείνο τον Νοέμβρη ήταν αυτή. Βέβαια, μετά από λίγο άλλαξε, όταν αντιλήφθηκαν πόσο συγκίνησε τον κόσμο ο αγώνας των φοιτητών...
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα το ΚΚΕ δεν έχει αποκηρύξει το κείμενο.
Όσο για τον Μητσάρα, πραγματικά εσύ και δελφινάκι που ζείτε εκτός Ελλάδας, δεν χάνετε τίποτα που δεν τον ξέρετε. Πάντως, αν τον ψάξεις στο google, είμαι σίγουρος ότι θα βρεις ένα σωρό στοιχεία. Αλλά μην το κάνεις, δεν αξίζει...
Τέλος, σας ευχαριστώ και τους δύο για τα καλά σας λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ μίλησε για πράκτορες της ΚΥΠ αλλά τα μέλη του ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο και έδωσαν και αυτά τη μάχη...άσχετα τι έκανε η ηγεσία τους στο εξωτερικό που πάσχει από πρακτορολογία...
αυτά από έναν που δεν είναι και ΚΚΕ

Πιγκουίνος είπε...

Έχεις δίκιο. Άλλωστε, η αναφορά στο κείμενο αφορά το κόμμα, είναι σαφές.

MINIMARKET είπε...

Δεν είπα πως συμφωνώ με το βίντεο αλλά απλά παραθέτω και την άλλη άποψη , πού μετά από τόσα χρόνια δεν έχει ακουστεί ποτέ , έστω και αν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι σωστή .
Το θέμα είναι πως τελικά αυτή η ιστορία του Πολυτεχνείου παρουσιάστηκε όπως βόλευε την κάθε πλευρά και φυσικά κάποια λαμόγια πάτησαν πάνω σε αυτήν και πέτυχαν τον σκοπό τους !

Πιγκουίνος είπε...

Φίλε, δεν σου έγραψα πουθενά ότι συμφώνησες. Ακόμη κι αν συμφωνούσες, βέβαια, δικαίωμά σου είναι, δεν πρόκειται για κάτι κακό.
Απλώς κατέθεσα τις απόψεις μου για το θέμα που ανέβασες στο μπλογκ σου.

MINIMARKET είπε...

Δεν σε παρεξήγησα , κάθε άλλο !
Πολύ καλά έκανες .