Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δυνάμεις κατοχής

Εξαιρετικό άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη από τα «Νέα» για τα περί κατοχής, που υποστηρίζουν διάφοροι «αγανακτισμένοι» και μη:
Ακούω από διάφορες πλευρές (ακόμη και κάποιες που θεωρούσα σοβαρές...) ότι η χώρα βρίσκεται περίπου σε κατάσταση κατοχής. Ενδιαφέρον. Διότι εγώ νόμιζα ότι βρίσκεται κυρίως σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Να δεχτώ, όμως, την ερμηνεία της κατοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πρωτότυπη. Διότι η Ελλάδα είναι η μοναδική κατεχόμενη χώρα στον κόσμο που θα κοστίσει στις δυνάμεις κατοχής το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 310 δισ. ευρώ συν 30 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες – μιλάμε για πάνω από 140% του ΑΕΠ!
Πολύ ηλίθιες μου φαίνονται αυτές οι δυνάμεις κατοχής. Με τόσο χρήμα θα μπορούσαν να κατέχουν κάτι πολύ καλύτερο, καταφανώς αξιολογότερο και ενδεχομένως πιο ευχάριστο από την Ελλάδα.
Τι συνέβη; Η μία εξήγηση είναι ότι πιάσαμε κορόιδα τους κατακτητές. Η άλλη ότι δεν υπάρχουν κατακτητές. Κι ότι η Ελλάδα ελευθέρως και οικειοθελώς έχει αποφασίσει εδώ και δεκαετίες να ενταχθεί πρώτα σε μια οικονομική κοινότητα, μετά σε μια ενιαία αγορά, ύστερα σε μια νομισματική ένωση με κοινό νόμισμα.
Όλα αυτά συνιστούν ασφαλώς περιορισμό της κυριαρχίας της – σε αντίθεση, ας πούμε, με το Μαλάουι ή την Αλβανία που δεν γνωρίζουν τέτοιους περιορισμούς... Το ερώτημα είναι αν το εθνικό μας όραμα προσωποποιείται από την Αλβανία ή το Μαλάουι.
Είναι αλήθεια ότι οι περιορισμοί δεν προέκυψαν σήμερα. Αλλά έως τώρα δεν είχα δει να μας ενοχλούν ιδιαίτερα – πλην ορισμένων κομμουνιστών, για να είμαι δίκαιος... Τσεπώναμε τα «πακέτα Ντελόρ», τα «πακέτα Σαντέρ», τις επιχορηγήσεις και τις επιδοτήσεις χωρίς πολλούς αναστεναγμούς για τη χαμένη εθνική αξιοπρέπεια.
Πότε ενοχληθήκαμε; Οταν η ίδια Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία ελευθέρως μετέχουμε και από την οποία οικειοθελώς εισπράττουμε μάς υπενθύμισε ότι δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις, δηλαδή, για να μην τιναχθεί στον αέρα το κοινό νόμισμα.
Και τότε μας πλημμύρισε η οργή και η αγανάκτηση. Ευλόγως. Πότε και ποιος έχει πει στον μέσο Έλληνα πολίτη ότι δεν έχει μόνο δικαιώματα; Μόνο ένας στους επτά Έλληνες πληρώνει φόρους (σύμφωνα με τη «Monde»), αλλά δεν είδα κανέναν να διαδηλώνει εναντίον των έξι που δεν πληρώνουν.
Διότι η φορολογία είναι στοιχειώδης υποχρέωση ενός πολίτη αλλά έξι στους επτά Έλληνες θεωρούν ότι μπορεί να ασκούν ακόμη και καθ’ υπερβολή τα δικαιώματα του πολίτη χωρίς τις υποχρεώσεις του. Να κόβει, δηλαδή, μονέδα η Ευρωπαϊκή Ενωση για να την κάνουμε ό,τι μας γουστάρει. Σιγά ρε, που θα τους δώσουμε και λογαριασμό!
Αντίσταση, λοιπόν. Αλλά με το μαλακό. Διότι αν μας πάρουν σοβαρά οι δυνάμεις κατοχής μπορεί να αλλάξουν γνώμη. Και να μη μας κατέχουν πια.

7 σχόλια:

Σοφία Ζ. είπε...

Αγαπητέ Πιγκουίνε,
Έχω κουραστεί αυτές τις ημέρες από την προπαγάνδα και την ταύτιση Κυβέρνηση Παπανδρέου = Ευρώπη, άλλη Κυβέρνηση = Χάος και μάλιστα με τη βούλα του δημοψηφίσματος. Μου θυμίζει το περίφημο "ή εγώ ή τα τανκς". Ίσως σκοπίμως έγινε η αλλαγή ηγεσίας στο στράτευμα!!!!
Ένας πρωθυπουργός καταστροφικός για τη χώρα του που χθες έγινε και καταστροφικός για τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος θεωρεί εαυτόν εθνοσωτήρα και αυτοκράτορα, προτιμά να καταστρέψει τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο
κατά την πτώση του παρά να φύγει αξιοπρεπώς.
Καταστρέψαμε και την έννοια του δημοψηφίσματος, θλίβομαι. Δεν ρωτηθήκαμε για την ένταξή μας στην ΕΟΚ, δεν ρωτηθήκαμε για την ένταξή μας στην Ευρωζώνη, δεν ρωτηθήκαμε για το Ευρωσύνταγμα και out of the blue ερωτώμαστε για την έξοδο μας από την Ευρώπη; Από που και ως που τίθεται τέτοιο ερώτημα; Δηλαδή αν θεωρώ καταχρηστικό τον όρο στην δανειακή σύμβαση τα νέα ομόλογα να εκδοθούν σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο και θέλω να εκδοθούν σύμφωνα με το ελληνικό, αν θεωρώ ότι θα πρέπει να προβλεφθούν αναπτυξιακοί όροι, προκειμένου να είναι δυνατή η αποπληρωμή του δανείου, προς συμφέρον και των δανειστών, γιατί διαφορετικά σε ένα χρόνο πάλι εδώ θα είμαστε, σημαίνει ότι θέλω να βγώ από την Ευρώπη; Είμαστε σοβαροί;
Θέλω την Ευρώπη, θέλω το Ευρώ, ξέρω ότι πρέπει να κάνω άπειρες θυσίες γιατί η χώρα μου χρεωκόπησε και θα τις κάνω. Θέλω όμως ένα φως στο τούνελ, θέλω μια Κυβέρνηση που θα μου δώσει ελπίδα ότι κάποτε θα βγούμε από την κρίση όχι τυχαία και ντετερμινιστικά στο τέλος ενός οικονομικού κύκλου, αλλά με στοχευμένες από μέρους της προσπάθειες. Μια άβουλη Κυβέρνηση αποτελούμενη από Yesmen, που δεν ξέρουν καν για τι πράγμα συζήτούν, συγγνώμη δεν την θέλω, θέλω να φύγει εδώ και τώρα χωρίς τερτίπια. Υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί πανυγηρικά σε τυχόν εκλογές, γιατί αποκλείουμε το ενδεχόμενο; Αν η πλειοψηφία θέλει αυτήν την πολιτική, εκεί εγώ είμαι η πρώτη που θα την αποδεχθώ,δεχόμενη την απόφαση της πλειοψηφίας, όχι ότι μπορώ να κάνω και αλλιώς στην δημοκρατία. Επειδή δεν με εκφράζει δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι οι Ελληνες ντε και καλά να γίνουν ομοιδεάτες μου! Δεν σημαίνει ότι η κρίση μου είναι ανώτερη των άλλων. Αυτό στο κάτω κάτω της γραφής εστί δημοκρατία!

Είμαι κατ'εξοχήν ευρωπαϊστρια, και όταν στις Βρυξέλλες είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ευρώ, αυτό το οποίο έλεγα ήταν ότι κοινό νόμισμα απαιτεί κοινή πολιτική και κοινό στρατό, άλλως δεν μπορεί να σταθεί. Ήτοι μετάλλαξη της Οικονομικής Ένωσης σε Ομοσπονδία ή ό,τι άλλο πολιτικό μόρφωμα οι πολιτικοί επιστήμονες εφεύρουν για μία ΕυρωπαΪκή Κεντρική Κυβέρνηση και τοπικές που υπακούουν στην Κεντρική.
Άλλο αυτό όμως που είναι άκρως δημοκρατικό με θεσμούς και κανόνες και άλλο να σου επιβάλλουν τιμωρία (βλέπε χθεσινή ανακοίνωση του Schaeuble http://www.capital.gr/news.asp?id=1316785, http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/650403/Article.aspx), προσβλέποντας δε στην τεράστια δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Το ξέρεις ότι η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη με τόση περιουσία στο όνομά της; Τα περισσότερα δεν έχουν.
Όπως πάντα μακροσκελής και ίσως κουραστική.
Καλημέρα και καλό μήνα!

KANTHAR0S είπε...

Ο Πρετεντ'ερης είναι έξυπνος άνθρωπος. Για αυτό είναι και επικίνδυνος. Πολύ καλό το κείμενό του.

Φθινοπωρινός αγροφύλαξ είπε...

Ο εξαίρετος κύριος Πρετεντέρης ονειρεύεται οι μισοί Ελληνες να διαδηλώνουν εναντίον των άλλων μισών που δεν πληρώνουν φόρους. Κανονικός εμφύλιος! Και κακώς, προφανώς (ε, κύριε Πρετεντέρη), τα βάζουν με το κράτος, αυτό μια χαρά καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Βάζουμε και ολίγο από το ''μαζί τα φάγαμε'' (τα πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ κλπ.) και δένει το γλυκό. Για το ότι η φιλεύσπλαχνος Ευρώπη από μία μαλακία του Γιωργάκη κόντεψε να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη δεν βολεύει την επιχειρηματολογία του...
Όσο για τον Πιγκουίνο, έχει την απέραντη κατανόησή μας. Δεν είναι μικρό πράγμα σε ένα βράδυ να καταρρέει το ''κίνημα''. Πρέπει να σερφάρει νυχθημερόν για να ανεφοδιαστεί το οπλοστάσιο με επιχειρήματα ότι ο ΠΑΣΟΚ δουλεύει για το καλό της χώρας κι ο Γιωργάκης δεν είναι επικίνδυνος. Να του προσφέρω άλλο ένα... πανίσχυρο επιχείρημα: Σήμερα, 2 του μήνα, σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι του Ακίνδυνου και του Ελπιδοφόρου. Δηλαδή, το λέει και το ημερολόγιο, γιορτάζει ο τιτανοτεράστιος Γιώργος Ανδρέου Παπανδρέου.

Stavros Tsapopoulos είπε...

Αγαπητέ φίλε,

Για τον Πρετεντερη θα σχολιάσω απλά πως είναι ο τύπος που πετούσε μπουκάλια στα γήπεδα. Τον προσπερνώ όπως κανω και στην τηλεόραση. Το κείμενό του έχει αρκετά λάθη που βαριεμαι και να αναλύσω.
Φίλε Κώστα το ΠΑΣΟΚ έχει το 70% της ευθύνης του νεοελληνικού μορφωματος και αυτός που δημιούργησε τα σ...α είναι αδύνατο να τα φτιάξει. Απλά. Η Σοφία ανέλυσε τόσο πολυ με επιχειρήματα τα πάντα που δεν θα επεκταθώ.
Κώστα η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι νεοφιλεύθερη και μάλιστα με λάθος και τυχασπαρτη λογική. Αν πιστεύεις πως αυτη είναι η σωστή σαν γενική κατεύθυνση υπάρχουν πιο αγνοίεκφραστές της. Αν πάλι θεωρείς τον εαυτό σου αριστερό και καλά κάνεις υπάρχουν γνήσιοι και ειλικρινείς εκφραστές της πολιτικης αυτής. Το ΠΑΣΟΚ φίλε ήταν οπορτουνιστές του χειρότερου είδους "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" " για την Ευρώπη του 2000" μετά , έξω οι βάσεις, ανανέωση το 1983. Δυστυχώς όπως φάνηκε περίτρανα προχτές ΌΠΟΥ ΦΥΣΆΕΙ Ο ΆΝΕΜΟΣ.
Η προπαγάνδα του Πρετεντέρη και των λοιπών του Mega είναι αηδιαστική.

Κώστα σου προτείνω να αναδημοσιεύσεις τις δύο ανοιχτές επιστολές του Βαξεβάνη για τον Βενιζέλο που αξίζει τον κόπο να διαβάσει κάνεις.

Φίλε, ξέρω πως έχεις αποψή , ξέρω πως δυσκολευεσαι όπως όλοι μας να παραδεχθεις αλλα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, το πίσω δεν είναι λύση.

Φίλε δεν νομίζω για τους έχοντες νοημοσύνη είναι ζήτημα αν θα έχουμε ευρω η όχι, δεν νομίζω πως τίθεται ζήτημα αν θα είμαστε η όχι στην Ε.Ε είναι ζήτημα να έχουμε πολιτικούς που θα μας λένε την αλήθεια και δε νομίζω πως το υπάρχον σύστημα μπορεί να δωσει λύσεις.

Η δημοκρατια πάντως δεν μπορεί να λειτουργεί με εκβιασμούς και παπαγαλους τύπου Πρετεντερη

Χρήστος Γ. είπε...

Δεν ξέρω από που προκύπτει η αισιοδοξία ότι δεν τίθεται θέμα ευρώ και ΕΕ μετά τα τελευταίες Παπανδρεϊκές γελοιότητες. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού κι αν πέσουμε δεν θα χτυπήσουμε μόνο αλλά και θα σφαχτούμε.
Ο θεός να μας φωτίσει ΟΛΟΥΣ μας!!!

Stavros Tsapopoulos είπε...

Το μόνο που μπορει να γίνει είναι να πέσει ο γελοιος τώρα γιατί παίζει με τη χώρα και τους πολίτες. Όσο φίλε για τον κύριο Πρετεντερη φίλε Κώστα, όπως μου είπες, δεν το άκουσα, είπε αφού δεν θα το ψηφίσουν το δημοψήφισμα 151 πολύς χαμός για το τίποτα!! Αυτο καταλαβε ο κύριος "έγκυρος" Γιάννης Πρετεντέρης απο τον παγκόσμιο χαμό που έγινε; Απο τις αντιδράσεις Σαρκοζί , Μέρκελ, Γιουνκερ και παγκοσμίως; Έλεος !!!!

Πιγκουίνος είπε...

Απαντήσεις σε όσους νομίζω ότι οφείλω και σε ό,τι έχει να κάνει με το κείμενο της ανάρτησης.
Σταύρο, έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε παπαγάλους όσους εκφράζουν άλλη άποψη. Το κείμενο για μένα είναι εξαιρετικό. Το ότι έχει πετάξει μπουκάλι ο Πρετεντέρης σε γήπεδο, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να πει κάποια πράγματα σωστά.
Όσον αφορά, την τελευταία σου παρέμβαση: ο Πρετεντέρης είπε ότι έγινε χαμός με όσα συνέβησαν στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος αναφερόμενος στις αντιδράσεις που λες κι εσύ. Το τίποτα είναι ότι όλος αυτός ο χαμός έγινε «τζάμπα» επειδή το δημοσψήφισμα δεν θα γίνει. Τι δεν κατάλαβες και τον βρίζεις;
Αγροφύλακα, η γραφικότητά σου είναι απερίγραπτη. Αυτό που σου έχουν μάθει εκεί στις συνιστώσες. Ο Πρετεντέρης όπως και όλοι μας έχει αναφερθεί στις ευθύνες του κράτους για τη φοροδιαφυγή. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, οι Έλληνες φοροδιαφεύγουν. Σε πείραξε που το έγραψε, θίχτηκες;
Όσο για τη δεύτερη παράγραφο, είναι ό,τι πιο βλακώδες έχει γραφτεί στο μπλογκ από καταβολής του. Δεν χρίζει καν απάντησης. Είναι τόσο σοβαρό όσο και ο αρχηγός σου!