Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η δολοφονία που άλλαξε τον ρου της ιστορίας


Σχεδόν μισός αιώνας, 48 χρόνια για την ακρίβεια, πέρασε από τις 22 Νοεμβρίου 1963, από την ημέρα δηλαδή της δολοφονίας του Τζον Κέννεντυ, η οποία έχει αποτυπωθεί στο συγκλονιστικό φιλμ του Έιμπραχαμ Ζαπρούντερ.
Είναι από τις στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στην παγκόσμια ιστορία. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι το τραγικό συμβάν στο Ντάλας, την άλλαξε καθοριστικά καθώς πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχε ζήσει ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι αληθινοί ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ καθώς θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ αφελής για να πιστέψει την επίσημη θεωρία του ενός και μοναχικού δολοφόνου, του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος δύο ημέρες αργότερα σκοτώθηκε στο... αρχηγείο της τοπικής αστυνομίας από έναν «αγανακτισμένο» πολίτη και άνθρωπο της Μαφίας, τον Τζακ Ρούμπι.
Ακόμη και πλειοψηφεία των Αμερικανών θεωρεί ότι πίσω από τη δολοφονία του JFK κρύβεται μία καλά οργανωμένη συνωμοσία καθώς και η συγκάληψή της από την επιτροπή Γουόρεν και τις αρχές.
Έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία, έχουν γυριστεί εκατοντάδες ταινίες και ντοκιμαντέρ, όμως το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το μεσημέρι παραμένει μυστήριο...

6 σχόλια:

olgara είπε...

H TZAKH GIATI SKARFALWSE STO KAPO TOU AUTOKINHTOU META TH DOLOFONIA??
TH ANTIDRASH KI AUTH!!

Πιγκουίνος είπε...

Για να πιάσει μέρος του εγκεφάλου του Κέννεντυ που είχε εκτιναχθεί από την τελευταία σφαίρα.

Stavros Tsapopoulos είπε...

Κώστα το συμβάν είναι τραγικό. Δυστυχώς όμως τίποτα δεν θα άλλαζε στην ιστορία. Απλα η τραγικότητα του συμβάντος και η ιστορία με την Μονροε συνετειναν στο μύθο. Οι ίδιες ελπίδες διαψεύστηκαν με την εκλογή του Κλίντον που σαν σήμερα θυμάμαι τα πανηγύρια των "δημοκρατικών" το 1992 με την εκλογή του. Τα ίδια σε μικρότερη κλίμακα είχαμε και με την εκλογή Ομπάμα. Δυστυχώς στις ΗΠΑ η πολιτική δεν ασκείται κατ' ουσία απο τον εκάστοτε πρόεδρο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορει ουσιαστικά να επηρεάσει την πολιτικη και την ιστορία, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Πιγκουίνος είπε...

Αρχικά, οι συγκρίσεις είναι λανθασμένες.
Από εκεί και πέρα, ο Κέννεντυ επιχείρησε να αλλάξει κάποια πράγματα και πιθανότατα για το λόγο αυτό τον έβγαλαν από τη μέση.
Π.χ. ο Λίντον Τζόνσον που τον διαδέχθηκε, άρχισε αμέσως τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Αντίθετα, ο JFK μετά το φιάσκο στον Κόλπο των Χοίρων (στην ουσία ξεγελάστηκε από τη CIA αλλά έτσι κι αλλιώς η ευθύνη τον βαραίνει), αρνήθηκε να κάνει πόλεμο με την Κούβα, όπως του ζητούσαν τα «γεράκια».
Τα τελευταία τον θεωρούσαν ακόμη και φιλοκομμουνιστή λόγω και της συνετής στάσης του στην κρίση των πυραύλων του 1962.
Γενικά, με τη δολοφονία του άλλαξε και η πολιτική των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο.
ΥΓ. Η Μονρόε πού κολλάει;

Stavros Tsapopoulos είπε...

Η Μονρόε κολάει στη δημιουργία του Μύθου. Κώστα την πολιτική στην Αμερική δεν την ασκούν οι πρόεδροι, ο Κέννεντυ δεν θα άλλαζε τίποτα. Που κολλάνε οι συγκρίσεις; Ο Ομπάμα μίλησε ανοιχτά κατά του πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, στην πράξη "θα" γίνει κάτι, ο Κλίντον βγήκε σαν πολύ δημοκράτης και οι ΗΠΑ το 99 βομβαρδίσαν τη Σερβία

Πιγκουίνος είπε...

Ο JFK έγινε μύθος κυρίως λόγω της δολοφονίας και όχι για τη Μονρόε.
Επίσης, οι βομβαρδισμοί στη Σερβία δεν έγιναν μόνο από τις ΗΠΑ. Υπέρ τους είχε ψηφίσει όλος σχεδόν ο ΟΗΕ.