Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι Γερμανοί τον Γκαίτε, εμείς τον Αλέξανδρο...

Κάτι αντίστοιχο με το φιλόδοξο (παρόλες τις αδυναμίες του) πρόγραμμα του ΣΚΑΪ για τον μεγαλύτερο Έλληνα έκαναν και οι Γερμανοί, όχι όμως με τηλεοπτική παραγωγή αλλά μέσω δημοσκόπησης της εφημερίδας «Bild».
Εκείνοι, ωστόσο, προτίμησαν να αναδείξουν ως πιο σημαντικό συμπατριώτη τους όλων των εποχών έναν άνθρωπο του πνεύματος, τον πραγματικά σπουδαίο ποιητή και πεζογράφο, Γιόχαν Βόλφανγκ φον Γκαίτε.
Αντίθετα, εμείς στην Ελλάδα που αν μη τι άλλο μπορούμε να δηλώνουμε ότι ζούμε στη χώρα που γέννησε και μετέδωσε τον πολιτισμό στη Δύση, δεν βγάλαμε ούτε τον Σωκράτη ούτε τον Πλάτωνα ούτε τον Αριστοτέλη ούτε τον Σοφοκλή. Και φυσικά γυρίσαμε την πλάτη και σε όσους έθεσαν τα θεμέλια της Δημοκρατίας (με όλες τις μεγάλες αδυναμίες της τότε), τον Κλεισθένη, τον Σόλωνα κ.α.
Εμείς, οι Έλληνες, βγάλαμε τον Αλέξανδρο, έναν στρατηλάτη και όλους τους παραπάνω τους κατατάξαμε ακόμη και πίσω από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην ίδια λίστα με τον... Λάκη Λαζόπουλο... Ωραία!

5 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Το να βγει πρώτος ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι παράλογο. Το να υπάρχουν άνθρωποι που επέλεξαν το Λαζόπουλο είναι πιο παράξενο κι από τα αινίγματα που χαρακτηρίζουν επιστήμες όπως γεωλογία και βιολογία. Αυτοί είμαστε.

Πιγκουίνος είπε...

Φίλε Kanthare, παράλογο είναι και δεν είναι!
Είναι γιατί η κάτοικοι της χώρας που αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού και της δημοκρατίας, βάζουν πάνω από όλους κάποιον που έκανε -νικηφόρους πάντως- επεκτατικούς πολέμους.
Δεν είναι γιατί με όλη αυτήν την πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται από το σχολείο με τη θεοποίηση της προσωπικότητάς του και τη μονοδιάστατη προβολή των προτερημάτων του, είναι λογικό οι περισσότεροι να τον θεωρούν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα στην πορεία της στην Ιστορία.
Θεωρώ ότι δεν είναι. Σε καμία περίπτωση!

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Εμείς τον ΜΕΓΑ Αλέξανδρο, θες να πεις.

VAD είπε...

Ευτυχώς δεν ήταν στη λίστα η νεοτηλεπερσόνα,ο Τρύφωνας(τώρα τον ανακλαυψα κι εγω,αργησα,ε;Ντροπή μου:)),πρώτο θα τον βγάζαμε:)))

Πιγκουίνος είπε...

VAD, υπερβάλεις! Πρώτος δεν θα έβγαινε. Ίσως δεύτερος!