Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

«ΠΑΟΚια κάψτε τον ζωντανό»!

Με αιρετική διάθεση, που άλλωστε τον χαρακτηρίζει, επιστρέφει ο Πιγκουίνος, ο οποίος εδώ και δύο ημέρες εντόπισε τον άνθρωπο, που έκανε τους οπαδούς όλων των ελληνικών ομάδων να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους, τις συγκρούσεις και το... ξύλο και να μονοιάσουν.
Ο καλός αυτός κύριος λέγεται Μάρτιν Μπογκατίνοφ, είναι από την ΠΓΔΜ και παίζει ως τερματοφύλακας στην Καρπάτι Λβιβ, αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα της ουκρανικής ομάδας, παραμονές του χθεσινού αγώνα της Τούμπας, πιέστηκε από τον δημοσιογράφο να αναφερθεί όχι στο ματς αλλά για την κόντρα Ελλήνων και... ΠΓΔΜών αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της χώρας του. Ο άνθρωπος κατέθεσε την άποψη που έχει αυτός και οι συμπατριώτες του: «Η Ελλάδα είναι Ελλάδα και η “Μακεδονία” είναι “Μακεδονία”. Ίσως η Ελλάδα να έχει τη δική της Μακεδονία. Αυτό είναι λάθος», είπε αρχικά.

Ο δημοσιογράφος επανήλθε αργότερα και τον ρώτησε για την έχθρα των δύο λαών. Ο Μπογκατίνοφ απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: «Πολλοί κάτοικοι της "Μακεδονίας" έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές. Αν υπήρχε διαμάχη, πιθανότατα δεν θα πήγαιναν στην Ελλάδα».
Οι απόψεις αυτές είναι για εμάς «κακές» αλλά ο άνθρωπος είπε τη γνώμη του. Πολλά ΜΜΕ, πάντως, που ανέδειξαν το «θέμα», του επιτέθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς προφανώς γιατί περίμεναν να... πουλήσει τη χώρα του και να πει σώνει και καλά αυτό που λέμε κι εμείς.
Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα όσα του έσουραν οι υπερήφανοι Έλληνες φίλαθλοι, οι οποίοι δεν έμειναν ασυγκίνητοι μπροστά στην... πρόκληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σάιτ (gazzeta) κάτω από το σχετικό ρεπορτάζ, οι οπαδοί πολλών ελληνικών ομάδων τον καθυβρίζουν και τον... καταριούνται. Φίλοι του Άρη, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού κ.α. γίνονται μία γροθιά με εκείνους του ΠΑΟΚ απέναντι στον κοινό εχθρό υπερασπιζόμενοι τα πάτρια.
Παρατίθενται μερικές από τις «καλύτερες» ατάκες (που παραδόξως δημοσιεύτηκαν): «Παοκτσηδες πεταξτε του οτι μπουκαλια εχετε... μπείτε και σπαστε τον στο ξυλο... Σακατέψτε τον», «παοκια ριξτε του καμια πετρα στο κεφαλι μας και συνελθει», «Ενταξει αυτος τον πυρσο δεν πρεπει να τον φαει στην πλατη οπως ο Σαχα αλλα στο κεφαλι μπας και μπει το μυαλο στην θεση του... Ξεσκιστε τους», «Κοιτάτε μια αδερφή που θέλει να λέγεται και Μακεδόνας». Και το κορυφαίο: «Καψ'τε τον ζωντανο ρε».
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και ορισμένοι (λίγοι) που ήταν αντίθετοι στις κατάρες και στις βρισιές, ενώ κάποιοι άλλοι έθιξαν το θέμα Ελλάδας - ΠΓΔΜ με τρόπο τέτοιο που θεωρήθηκαν «προδότες» και «ανθέλληνες» από τους υπόλοιπους... Μακεδονομάχους. Οι τελευταίοι πίστεψαν ότι με τις κραυγές (μέσω πληκτρολογίου, βέβαια...) τιμούν τα ιερά και τα όσια της φυλής.
Αντιλαμβάνομαι ότι δεν τους άρεσαν καθόλου τα λόγια του Μπογκατίνοφ και πως κάποιοι μπορεί ακόμη και να θίχτηκαν. Αλλά η απάντηση σε κάποιον ό,τι και αν υποστηρίζει, δεν μπορεί ποτέ να είναι «κάψτε τον». Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να αντιδρούμε πολιτισμένα και να καταθέτουμε απόψεις με επιχειρήματα. Αλλά κάτι μου λέει πως αυτή η στιγμή θα αργήσει πολύ να έρθει...

(το σχετικό λινκ εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: