Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Οι εφημερίδες που έγραφαν -ηθελημένα- ψέματα

Είναι λογικό η κάθε παραταξιακή εφημερίδα ή ΜΜΕ να δίνει -παράλληλα με το κόμμα- τον αγώνα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε εφημερίδα προσπαθεί να «περάσει» κάποια μηνύματα αισιοδοξίας στους ψηφοφόρους για ευνόητους λόγους.
Αυτή τη φορά, όμως, ορισμένες προφανώς το παράκαναν. Οι δημοσιογράφοι και οι διευθυντές τους γνώριζαν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (απαγορευμένες για εμάς) πόσο πολύ είχε ανοίξει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν την τελευταία εβδομάδα ότι το χειρότερο σενάριο τούς έδινε 8% διαφορά), ωστόσο έγραφαν εν γνώση τους χοντρά ψέματα παραποιώντας την αλήθεια!
Ειδικά, το δημοσίευμα του «Αδέσμευτου Τύπου», το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πιστευτό αφού στήριζε τα περί αλλαγής του εκλογικού κλίματος από τις συγκεντρώσεις της ΝΔ σε Ηράκλειο και Πάτρα.
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς το μυαλό του... Δημήτρη Ρίζου για να καταλάβει ότι στα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ οι συγκεντρώσεις της ΝΔ μόνο ανατροπή του κλίματος δεν θα μπορούσαν να καταδείξουν.
Το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκτεθούν...

13 σχόλια:

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Εχε χάρη που δεν μπορώ να βρω τα πρωτοσέλιδα έγκυρων εφημείδων όπως "Τα Νέα", το "Εθνος" και η "Ελευθεροτυπία" πριν τις εκλογές του 2004 (κυρίως) και του 2007.

Για να μη θυμίσω τον πόλεμο που έκαναν όλες οι παραπάνω εφημερίδες στον σημερινό πρωθυπουργό (που σήμερα λιβανίζουν) μέχρι να επανεκλεγεί έναντι του Βενιζέλου, μετά την ήττα του 2007.

Αλλά βέβαια, μόνο ό,τι μας συμφέρει...

zeidoron dtsoukas είπε...

Φίλτατε πριν αφήσω το σχόλιό μου μπήκα στο προφίλ σου να θυμηθώ την ηλικία σου.Εχεις δίκιο να εκπλήσσεσαι με τους εκδότες!Δεν έχουν ούτε ιδεολογία,ούτε πιστεύω,λατρεύουν μόνο το μαμωνά όλοι τους.
Εμπα στο ΖΕΙΔΩΡΟΝ να δεις κάποια πρωτοσέλιδα και θα καταλάβεις.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Πές τα ρε ΖΕΙΔΩΡΟΝ, γιατί θα μας τρελάνει ο φίλος μας.

Ελπίζω να είδε το "Πέφτει ο φαύλος" του Εθνους, το οποίο το θυμάται καλά, για να προσέχει πριν γράψει κάτι αντίστοιχο για τις δεξιές εφημερίδες.

Πιγκουίνος είπε...

Αυτό που έγινε το 2007 είναι διαφορετικό. Άλλο να έχεις δημοσκοπήσεις που είναι στο 3% και με τις αναλύσεις να λες ότι υπό προϋποθέσεις το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό (ειδικά αν λάβεις υπόψη τις φωτιές που ακόμη έκαιγαν) και πως τίποτα δεν έχει κριθεί και άλλο να έχεις δημοσκοπήσεις στο 7% ή 8% και να λες ότι προηγείται αυτός που χάνει! Δεν είναι κατανοητό;

Πιγκουίνος είπε...

ΖΕΙΔΩΡΟΝ, δεν αναφέρομαι στα πολιτικά παιχνίδια που μπορεί να παίζει ο κάθε εκδότης.
Αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στην ηθελημένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τη μάχη της κάλπης.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Μα προφανώς οι κρυφές δημοσκοπήσις του 2004 δεν έδιναν μόνο 3% υπέρ της ΝΔ αλλά παραπάνω.

Πιγκουίνος είπε...

Ακόμη κι εσύ αν εγκαταλείψεις για ένα λεπτό την έμφυτη τάση σου για γκρίνια, θα αντιληφθείς ότι είναι πολύ διαφορετικές οι περιπτώσεις που συγκρίνεις.
Η αίσθηση που υπήρχε πριν από τις εκλογές του 2007 δεν έχει καμία σχέση με τα φετινά. Για αυτό και προκάλεσε έκπληξη η διαφορά που κέρδισε τότε τις εκλογές η ΝΔ.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Κι εσύ άμα βγάλεις τις παρωπίδες, θα καταλάβεις ότι πρόκειται ακριβώς για τις ίδιες περιπτώσεις.

Μήπως δεν προκάλεσε έκπληξη η διαφορά που πήρε τώρα το ΠΑΣΟΚ; Μέχρι και την ημέρα των εκλογών δεν είχες ανησυχία μήπως δεν κερδίσετε (όχι να 'ναι η διαφορά στο 3-4%).

Πιγκουίνος είπε...

Είναι πολύ διαφορετικό. Αν βγάλεις τις παρωπίδες και αφήσεις στην άκρη την γκρίνια, θα δεις ότι αυτοί μιλάνε για νίκη, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν συντριβή.
Δεν θα μπορούσε κανείς να τους πει τίποτα αν απλώς υποστήριζαν ότι ίσως το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιρνε αυτοδυναμία. Ήταν κάτι πιθανό. Αυτό -πράγματι- παιζόταν. Το ποιος θα νικούσε, όχι!

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Και σου ξαναλέω, γιατί δεν καταλαβαίνεις. Το 2004 οι ΠΑΣΟΚικές εφημερίδες έγραφαν για ΝΙΚΗ του ΠΑΣΟΚ. Ενώ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν διαφορά τουλάχιστον της τάξης του 3% (και δεν μπορεί να μη γνώριζαν τις κυλιόμενες τελευταίες, που έβγαζαν μεγαλύτερη διαφορά, όπως και συνέβη).

Δεν υπερασπίζομαι τις δεξιές εφημερίδες. Για γέλια είναι. Απλώς θυμάμαι τι έλεγες κι εσύ ως ΠΑΣΟΚος το 2004. Ε, κάτι παρόμοιο λέγανε και τώρα οι δεξιές. Αυτήν την παρομοίωση κάνω (πόσο πιο απλά να το γράψω).

Πιγκουίνος είπε...

Καμία εφημερίδα δεν έκανε λόγο το 2004 για νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν σε κάποια πράγματα υπερβολικές, όπως π.χ. για τη δυναμική που απέκτησε αρχικά το ΠΑΣΟΚ με την αλλαγή ηγεσίας, όμως καμία δεν βγήκε την τελευταία εβδομάδα να γράψει ότι έγραψαν αυτές εδώ: με τη ΝΔ στο -8 να λένε ότι πήρε κεφάλι ο Καραμανλής!

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Με προκαλείς να ψάξω για πρωτοσέλιδα τώρα. Θα βρω.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Aλλά στην περίπτωσή μας συμβαίνει το "ψάξε-ψάξε, δεν θα το βρεις". Τα Νέα έχουν αφαιρέσει για κάποιον περίεργο (χα!) λόγο από το αρχείο τους τα πρωτοσέλιδα προ των εκλογών του 2004!