Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η... πρωτοπόρος στη λογοκρισία, Κίνα επίσημη καλεσμένη στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα από το tvxs. Παρακάτω παρατίθεται μόνο ένα απόσπασμα, όλο το κείμενο εδώ.
«Η 61η έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης έριξε την αυλαία της. Σκιά στη φετινή έκθεση υπήρξε η αμφιλεγόμενη επιλογή ως επίτιμης καλεσμένης, της Κίνας -μιας χώρας που λογοκρίνει εκατοντάδες βιβλία κάθε χρόνο.
Η Τie Ning, η πρόεδρος της Κινεζικής Ένωσης Συγγραφέων, αντιπροσωπεύει συνολικά 8.920 κρατικά αναγνωρισμένους συγγραφείς. 'Λογοκρισία; Μα, για πια λογοκρισία μιλάτε;', δηλώνει στο Spiegel. 'Οι δημιουργοί έχουν απόλυτη ελευθερία στην Κίνα', προσθέτει και φαίνεται να ξαφνιάζεται όταν ερωτάται για τα περίπου 600 βιβλία που λογοκρίνονται κάθε χρόνο στην Κίνα. 'Τα όσα γράφονται πρέπει να συνάδουν με τους νόμους και τους 
κανονισμούς της χώρας. Αυτό είναι όλο!', σπεύδει να απαντήσει.


Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, που δημοσιεύει η μη-κυβερνητική οργάνωση 'Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα', η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κατέχει μόλις την 167 θέση από τις συνολικά, 173. Μιλώντας με αριθμούς, τουλάχιστον 40 δημοσιογράφοι και συγγραφείς είναι σήμερα φυλακισμένοι, ενώ βασανιστήρια και κακοποιήσεις είναι ευρέως διαδεδομένα όπως καταγγέλλει, η Διεθνής Αμνηστία.


Ένας ποπλυπληθής στρατός λογοκριτών -ο ακριβής αριθμός και η ταυτότητα των οποίων 
παραμένουν άγνωστα- επαγρυπνεί ελέγχοντας τα κινεζικά media. Οι συγγραφείς υπάγονται σε μια ειδική κυβερνητική υπηρεσία, τη Γενική Διοίκηση Τύπου και Εκδόσεων (GAPP). Η GAPP είναι και επίσημος συνεργάτης της Έκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτης. 
Οι λογοκριτές και η GAPP παρεμβαίνουν σε οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη 
'σταθερότητα και ενότητα της Κίνας'». 



3 σχόλια:

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

H GAPP έχει καμιά σχέση με τον ΓΑΠ;

ecobubble είπε...

Πιγκουίνε σου ήρθα επίσκεψη!!!
Καλώς βρεθήκαμε :)

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Πάντως σε θυμάμαι πριν μερικά χρόνια να αναφέρεσαι με θαυμασμό σε ένα κινέζικο βιβλίο που ήταν τεράστιο κιόλας ("Αγριόκυκνοι" ή κάπως έτσι). Τότε προφανώς δεν σε ένοιαζε η λογοκρισία του καθεστώτος.