Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Το παράθυρο από το οποίο άρχισε ο... 30ετής Πόλεμος

Τελευταία ανάρτηση από την Πράγα. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα παράθυρο που έχει μείνει στην ιστορία.
Από το δεύτερο παράθυρο της εικόνας
(βρίσκεται στο Κάστρο), στις 23 Μαΐου του 1618, έγινε η περίφημη δεύτερη Εκπαραθύρωση της Πράγας, που αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Τριακονταετούς Πολέμου, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σημαντικός θρησκευτικός πόλεμος στην Ευρώπη.
Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, ορισμένοι προτεστάντες ευγενείς πέταξαν από το παράθυρο δύο καθολικούς απεσταλμένους από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Με τον αρκαίο αυτό τρόπο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια επιβολής του καθολικισμού.
Οι δύο άνδρες σώθηκαν (σύμφωνα με τους καθολικούς έγινε θαύμα και τους βοήθησαν άγγελοι) αλλά το γεγονός αυτό οδήγησε τελικά στον πόλεμο, στον οποίο έλαβαν μέρος 18 κράτη φέρνοντας πολλά δεινά στους λαούς τους.

Οι συγκρούσεις τελικά σταμάτησαν το 1648 οπότε υπεγράφη η συνθήκη της Βεστφαλίας και ενώ η Ευρώπη είχε χάσει περίπου το 10% του πληθυσμού της. Και όλα αυτά άρχισαν από ένα... παράθυρο!

2 σχόλια:

mariw είπε...

Πόση πόλεμοι έχουν καμουφλαριστεί ως θρησκευτικοί!!! Και δες τώρα, ένα τόσο όμορφο κτήριο να έχει συνδεθεί με μία τόσο άσχημη ιστορία.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Να 'σαι καλά φίλε. Πολύ ενδιαφέροντα τα blogs σου. Θα χαρούμε να σε βλέπουμε πιο συχνά στην παρέα μας!