Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Να κοπεί ή όχι η βελανιδιά που φύτεψε ο Χίτλερ; (ή ένα δένδρο με... ναζιστικό παρελθόν!)

Μεγάλο «ντιμπέιτ» έχει ξεσπάσει στην πόλη της Πολωνίας, Λάζλο, με αντικείμενο... ένα δέντρο. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για οποιοδήποτε δέντρο αλλά για μια βελανιδιά την οποία φύτεψε ο Αδόλφος Χίτλερ στο κέντρο της πολωνικής πόλης το 1942, με αφορμή τον εορτασμό των γενεθλίων του και την κατάκτηση της Πολωνίας από τους Ναζί. Μετά από 67 χρόνια, η δήμαρχος της πόλης απαιτεί να κοπεί το δέντρο πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις...
Η διαμάχη άρχισε τυχαία, όταν η δήμαρχος –χωρίς να γνωρίζει τίποτα για την ιστορία του δέντρου- χορήγησε άδεια κοπής του, ώστε να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά η διασταύρωση στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο, αργότερα η δήμαρχος, Μαρία Κούροφσκα, πληροφορήθηκε ότι το εν λόγω δέντρο είναι το δενδρύλλιο αυστριακής προέλευσης που διέταξε ο Χίτλερ να φυτευθεί στην πόλη το 1942, για να «γιορτάσει» τα γενέθλιά του και να προωθήσει τον «εκγερμανισμό της πόλης». Υφίστανται ακόμα πολίτες του Λάζλο που θυμούνται το δενδρύλλιο να μεταφέρεται με επισημότητα σε κουτί, τυλιγμένο με τη ναζιστική σημαία της σβάστικας.
Όταν η Κούροφσκα πληροφορήθηκε το ιστορικό του δέντρου, η αντίδρασή της ήταν ακόμα πιο έντονη: απαίτησε το δέντρο όχι μόνο να κοπεί αλλά και να καεί δημοσίως. «Έχω να διαλέξω ανάμεσα στο να βελτιώσω τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη μας και στο να διατηρήσω ένα μνημείο αφιερωμένο σε έναν δολοφόνο! Εννοείται πως επιλέγω το πρώτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλοι μαζί της. Αντιθέτως, ήταν πολλοί αυτοί που εκφράσθηκαν υπέρ της διατήρησης του δέντρου –από πολίτες μέχρι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου- διότι είδαν σε αυτό και έναν άλλο «συμβολισμό». Κατά την άποψή τους, το δέντρο δεν συμβολίζει μόνο τη φρίκη του Ναζισμού αλλά και την πολωνική αντίσταση. Όταν οι Γερμανοί ισοπέδωσαν την πόλη το 1944, το αιωνόβιο δέντρο ήταν το μόνο που «παρέμεινε όρθιο». «Ο ένοχος είναι ο Χίτλερ, γιατί να την πληρώσει το δέντρο;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφ Τζελούσνικ, δημοτικός σύμβουλος και υπέρμαχος της διατήρησης του δέντρου.
«Επέζησε, είναι υγιές και ψηλό, αφήστε το να αναπτυχθεί», δήλωσε και ο 80χρονος Κάζιμιερζ Πόλακ, ο οποίος ηγείται της καμπάνιας για τη διατήρηση του δέντρου. Μάλιστα, ήταν αυτόπτης μάρτυρας κατά την επίσημη φύτευση του δέντρου και ισχυρίζεται ότι η πόλη οφείλει να ξεχάσει το «ναζιστικό» παρελθόν του δέντρου και να το προστατεύσει ως στοιχείο φυσικής ομορφιάς στο αστικό κέντρο. «Σε μια τέτοια περίπτωση, θα περπατάμε στο κέντρο της πόλης και βλέποντάς το θα θυμόμαστε όλοι ότι ήταν το δέντρο... του Χίτλερ», ανταπαντά από την πλευρά της η δήμαρχος.
Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον...
(Πηγή TVXS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: