Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ναταλία Εστεμίροβα: Άλλη μία δολοφονημένη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία...

Η συνεργάτης της ρωσικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Memorial», Ναταλία Εστεμίροβα, 50 ετών, απήχθη χθες από την Τσετσενία και σήμερα βρέθηκε νεκρή σε δάσος στη γειτονική Ινγκουσετία, κοντά στην πόλη Ναζράν.
Η Εστεμίροβα, ήταν στενή φίλη της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια που επίσης δολοφονήθηκε και εργαζόταν στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, για την οργάνωση «Memorial», η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δολοφονία της προστίθεται σε μια σειρά από άλλες -δημοσιογράφων καθώς και υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου- στη Ρωσία, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη καταδίκη από διεθνείς οργανισμούς και οδήγησαν σε αμφισβήτηση των δεσμεύσεων του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, περί τήρησης και διαφύλαξης του νόμου και της τάξης.
«Έφερε δυο τραύματα στο κεφάλι και είναι ξεκάθαρο ότι δολοφονήθηκε το πρωί», τόνισε η Μαντίνα Κατζίγιεβα, εκπρόσωπος του υπ. Εσωτερικών της Ινγκουσετίας. Η Εστεμίροβα απήχθη ενώ έφευγε από το σπίτι της χθες το πρωί. «Την έσπρωξαν σε ένα άσπρο αμάξι καθώς έφευγε για τη δουλειά, στις 08.30 το πρωί», είπε η φίλη της, Εκατερίνα Σοκιριάνσκαγια.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγινε στόχος εξαιτίας των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων», επισήμανε η Τάνια Λοκσίνα, ερευνήτρια στη Ρωσία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Γνωστή σε διπλωμάτες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές στη Ρωσία, η Εστεμίροβα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που τιμήθηκε το 2007 με το βραβείο Άννα Πολιτκόφσκαγια της οργάνωσης Reach All Women in War (RAWinWar).
Γνώριζε πολύ καλά την τσετσενική γλώσσα και είχε εργαστεί ως διερμηνέας της Πολιτκόφσκαγια στα ταξίδια της τελευταίας στην Τσετσενία. Η Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε το 2006, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της. Στις 19 Ιανουαρίου ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Στάνισλαβ Μάρκελοφ είχε δολοφονήθηκε σε κεντρικό δρόμο της Μόσχας.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία, η Νατάσα συγκέντρωσε πολλές καταθέσεις από πολίτες που βασανίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις σε κέντρα κράτησης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της RAWinWar.
H Λοκσίνα, από την πλευρά της, κατηγορεί τις αρχές στην Τσετσενία για ανάμειξη στην απαγωγή και την δολοφονία της Εστεμίροβα. «Είχε συγκεντρώσει στοιχεία για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφάλειας της Τσετσενίας... Υπάρχουν λόγοι για να πιστέψουμε ότι υπηρεσίες της Τσετσενίας βρίσκονται πίσω από αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: