Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Θιβέτ: ο αγώνας ενός λαού που δεν μας συγκινεί...

Είκοσι νέοι άνθρωποι έχουν αυτοπυρποληθεί τον τελευταίο μήνα στο Θιβέτ καταγγέλοντας με τη θυσία τους την κατοχή της χώρας τους από την Κίνα και την καταπίεση που υφίστανται. 
Έξι εκατομμύρια άνθρωποι στενάζουν εδώ και δεκαετίες κάτω από τον κινεζικό ζυγό, δίχως όμως να προκαλούν το ενδιαφέρον των ηγετών και των χωρών της Δύσης, οι οποίες στο όνομα του κέρδους κάνουν μπίζνες με το πανίσχυρο (και) οικονομικά Πεκίνο... 
Την πλάτη τους στον αγώνα του συγκεκριμένου λαού για ελευθερία έχουν στρέψει και οι Έλληνες. Η ευαισθησία εξαντλείται στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι ανεβαίνουν -και αυτοί- τον δικό τους Γολγοθά. Πέρα από τις διαδηλώσεις, κατά τακτά χρονικά διαστήματα ακτιβιστές (αριστερής, κυρίως, προέλευσης) συμμετέχουν σε αποστολές που επιχειρούν να σπάσουν τον αποκλεισμό στη Γάζα. Μαζί τους πάνε και βουλευτές, τα κόμματα των οποίων εκδίδουν περηφάνες ανακοινώσεις για τη συμμετοχή τους.
Κανένας από αυτούς, όμως, δεν έχει οργανώσει μία (έστω) παρόμοια αποστολή προς τη Λάσα, την πρωτεούουσα του Θιβέτ. Επίσης, όλοι εκείνοι που λένε πώς κόπτονται για τους καταπιεσμένους λαούς, για τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ. δεν έχουν κάνει μία (έστω) «απλή» διαμαρτυρία π.χ. έξω από την κινεζική πρεσβεία. 
Το Θιβέτ δεν «πουλάει». Δεν αγγίζει τους «ευαίσθητους». Γιατί όμως; Μήπως επειδή η Κίνα θεωρείται από κάποιους «ιερή» για... ιδεολογικούς λόγους;

5 σχόλια:

Φθινοπωρινός αγροφύλαξ είπε...

Από ποιους θεωρείται ιερή για ιδεολογικούς λόγους η Κίνα;

Πιγκουίνος είπε...

Λες και δεν ξέρεις...
Από εκείνους που ταυτίζονται ιδεολογικά με το καθεστώς της καθώς και από αυτούς που τους καλούν (τους... ταυτισμένους) να κυβερνήσουν μαζί τους, μην τυχόν και τους δυσαρεστήσουν.

Χειμερινός αγροφύλαξ είπε...

Ποιοι ταυτίζονται ιδεολογικά με το καθεστώς της Κίνας; Για πες μου, εσύ που ξέρεις;

dont remain silent είπε...

Όποιος δει την ταινία 7 χρόνια στο Θιβέτ, θα καταλάβει πολλά. Έκλαψα πολύ για αυτόν τον λαό.. Δυστυχώς παντού κυριαρχεί ο νόμος του ισχυρού. Υφίστανται μεγάλη αδικία οι άνθρωποι αυτοί και εμείς ως Έλληνες τους καταλαβαίνουμε απόλυτα.

Πιγκουίνος είπε...

Στην τελευταία σου πρόταση θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν πως το Θιβέτ βρίσκεται υπό την κατοχή της Κίνας.