Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθούν ίσως και εντός της εβδομάδας, θα είναι τα τελευταία.
Δεν θα είναι.
Πέρα από τα καθαρά οικονομικά στοιχεία, το ύψος των χρεών, την ύφεση κλπ. υπάρχουν μερικοί ακόμη λόγοι που διαψεύδουν την αισιοδοξία του επικεφαλής της συγκυβέρνησης.
Να κάποιοι απλοί και σκόρπιοι που μου ήρθαν στο μυαλό.
* η πρώτη πρώτη απόφαση που έλαβαν οι κυβερνητικοί εταίροι ήταν ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Είτε έχει μπει μέσω ΑΣΕΠ είτε με μέσο.
* η κυβέρνηση εξακολουθεί να ρίχνει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους, επιμένει στη συνταγή της υψηλής φορολογίας και δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να υπάρξει ανάπτυξη.
* δεν έχει ανοίξει κανένα από τα κλειστά επαγγέλματα.
* φοβάται τις συγκρούσεις (όπως δείχνει και ο πρώτος λόγος) και κάνει πίσω απέναντι σε ισχυρούς και «ισχυρούς» για να τα έχει καλά με όλους. Τι μυνήματα, άραγε, περνά η οικονομική ρύθμιση για της ΠΑΕ και η... τρικυμία για την «αποκατάσταση» ομάδων όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα, ο Ηρακλής;
* έκανε πίσω απέναντι στο καθηγητικό κατεστημένο που ακύρωσε τη μεταρρύθμιση στην παιδεία.
* έκανε πίσω απέναντι στο καθηγητικό κατεστημένο που ακύρωσε τη μεταρρύθμιση στην παιδεία.
* η Βουλή έχει σήμερα 1.743 υπαλλήλους.
* δεν έχει γίνει καμία ιδιωτικοποίηση. Επί τη ευκαιρία: αυτή του κερδοφόρου ΟΠΑΠ, γιατί πρέπει να προχωρήσει;
* η υπουργός Τουρισμού συμπεριέλαβε στο νέο ΔΣ του ΕΟΤ δικηγόρους, οδοντίατρο και ιατροδικαστή. Άπαντες έχουν σχέση με τη ΝΔ αλλά όχι με τον τουρισμό...
* κρατάμε 11.000 δημόσιους υπαλλήλους για να βγάζουν τις μισθοδοσίες όλων των υπόλοιπων. Μας κοστίζουν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Singular Logic απασχολεί μόλις 50 για 400.000 εργαζόμενους ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Και υπάρχουν και πολλά ακόμη. Μακάρι να διαψευστώ, βέβαια, αλλά δεν το βλέπω...
3 σχόλια:
Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αν δεν είναι τα τελευταία, είναι πολύ πιθανό να γίνουν πραγματικά τα τελευταία.
Όπως και να έχει ας προετοιμαστούμε για μια κωλοτούμπα του Αντώνη.
Συμμερίζομαι την (ρεαλιστική) απαισιοδοξία σου. Ίσως όντως χρειάζεται να απολυθούν καμιά 100στή χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι - έστω και ως "ψυχολογικό αντίβαρο" στις σαρωτικές απολύσεις των ιδιωτικών. Έστω και μέσω εφεδρείας, με πρόωρη συνταξιοδότηση και 2/3 του μισθού ώς την κανονική σύνταξη.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι α) σύμφωνα με σχετικές μελέτες οι δημόσιοι μισθοί *δεν* είναι το πρωταρχικό έξοδο του κράτους. β) Και αυτό να γίνει ξανά πρόκειται για μείωση εξόδων, όχι για νέα έσοδα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νέα σταθερά* παραγωγικά έσοδα. Όσο κόβουμε έξοδα απλώς σκελετωνόμαστε - σε κάθε επίπεδο, είτε μιλάμε για ολόκληρη την οικονομία είτε μεμονωμένα νοικοκυριά.
*ήτοι όχι μέσω ξεπουλήματος στο 1/10 της τιμής. Αν δεν έχω ούτε να φάω θα σκεφτώ άλλες λύσεις, το σπίτι μου στο 1/10 της τιμής δεν το πουλάω. Ούτε και 50% πάνω από την αντικειμενική του αξία. Και μετά ΤΙ;
Υ.Γ. Ας προσθέσω ότι μία ιδιωτικοποίηση όσο-όσο (ακόμη και στο 1/10 της τιμής, αλλά όχι των κερδοφόρων ΔΕΚΟ βέβαια) θα είχε ίσως κάποιο οικονομικό νόημα, αρκεί να συνοδευόταν από μία Σκανδιναβικού τύπου φορολόγηση της τάξης του 45-55%. Το νόημα θα ήταν η (υποτιθέμενη) καλύτερη διαχείριση των ιδιωτών και η σταθερή ροή φορολογικών εσόδων.
Όμως ο Στουρνάρας με το νέο του φορολογικό νομοσχέδιο είπε ξεκάθαρα ότι θερίζει την φορολογία στους μεγάλους (Α.Ε.) και την αυξάνει στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί οι μεγάλοι... έχουν την τάση να την κάνουν για Βαλκάνια ή/και άλλες χώρες με μικρότερη φορολογία. Αλλά η κομμώτρια ή το παπουτσάδικο της γειτονιάς σου δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Άρα τους ζητά να αναπληρώσουν τον φόρο που θα χαθεί από τους μεγάλους!
Το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι μικροί ήδη πάνε για κλείσιμο, αν τους ζητηθεί και 30+% φόρος θα κλείσουν όλοι.
Αν οι μεγάλοι αγοράσουν τσάμπα τις δημόσιες επιχειρήσεις και μετά πληρώσουν φόρο μόλις 15-25% τότε θα μιλάμε για διπλό πάρτι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου (όλων μας), με την απόσβεση από την χασούρα τους ξεπουλήματος να μην γίνεται ούτε σε 50 χρόνια.
(αναρωτιέμαι γιατί τα γράφω εδώ και όχι στο δικό μου blog - επιφυλάσσομαι να μου τα κλέψω και αναπτύξω αργότερα :p)
Δημοσίευση σχολίου