Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ο φθηνός εντυπωσιασμός του Κλυνν

Σε εποχές κρίσης, όπως η σημερινή, οι ακραίες φωνές και ο λαϊκισμός περισσεύουν. Βέβαια, δεν προσφέρουν τίποτα σε όσους δοκιμάζονται ούτε στην κοινωνία γενικότερα πέρα από ψυχολογική εκτόνωση και ξέσπασμα κατά των όσων θεωρούμε υπεύθυνους για την κατάντια της χώρας.
Τις τελευταίες ημέρες στο facebook αναρτήθηκε η συγκινητική φωτογραφία ενός δακρυσμένου ηλικιωμένου, που έχει λίγο ψωμί (τη βλέπετε αριστερά). Πολλοί την πήραν, την «έντυσαν» με τις λέξεις που βλέπετε και ξαφνικά ο συμπαθής παππούς έγινε Έλληνας και θύμα της κρίσης. Ο Χάρρυ Κλυνν, που διαθέτει μία από τις πιο... επαναστατικές σελίδες, με συνεχείς βρισιές προς τους πολιτικούς και το σύστημα γενικότερα, την πήρε, την ανέβασε και τη συνόδεψε με το παρακάτω σχόλιο: «Έχετε το θράσος και μιλάτε από πάνω... Τα παιδιά ρε ξευτίλες, πως μπορείτε και τα βλέπετε στα μάτια;».
Αποτέλεσμα; 1.024 σχόλια και 12.912 «like»! Το 99% των σχολίων ταυτίστηκαν με το πνεύμα της ανάρτησης και ήταν υβριστικά. Κάποιοι, όμως, αποκάλυψαν στον Κλυνν ότι η φωτογραφία δεν έχει σχέση με την ελληνική κρίση και αποτελεί προϊόν φθηνού εντυπωσιασμού επιτήδειων.
Παρόλα αυτά δεν είχε καν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος (ποιος πραγματικός Έλληνας ομολογεί κάτι τέτοιο;) και πως ξεγελάστηκε. Φωτογραφίες με ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση μπορούσε να βρει άλλες ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να δείξει την αγανάκτησή του.
Ωστόσο, εκτός του ότι δεν παραδέχθηκε το λάθος του, επανήλθε με άλλη φωτογραφία αστέγου από την Αθήνα (η δεύτερη) και έκανε το παρακάτω... συγκινητικό σχόλιο: «Τη φωτογραφία του παππού με τα ψωμιά τη βρήκα στο διαδίκτυο και την ανάρτησα… Σημασία έχει η φωτογραφία από μόνη της χωρίς το κείμενο που τη συνοδεύει; Σήμερα ανάρτησα 3 φωτογραφίες, ζωγραφιά της εξαθλιωμένης Ελλάδας… Ψάξτε λοιπόν την 'εξαθλίωση' στην αλήθεια του κειμένου… Τον παππού με τα ψωμιά και τα δάκρυα θα τον βρείτε στις ατέλειωτες ουρές των συσσιτίων… Στα παγωμένα στέκια των αστέγων…». Και φυσικά γνώρισε πάλι την αποθέωση από εκατοντάδες που έσπευσαν να σχολιάσουν. Πάντως, άστεγους είχαμε και προ κρίσης αλλά δεν ξέρω αν ο καλλιτέχνης είχε επιδείξει ενδιαφέρον παλαιότερα.
Κατά τ' άλλα, όποιος μπει στη σελίδα του Κλυνν βλέπει το μίσος του κατά των πολιτικών, τις απειλές για κρεμάλα κλπ. Ό,τι... χαροποιεί τον μέσο Έλληνα δηλαδή.
Επίσης, ο ίδιος ζητά από τους πολιτικούς να διώξουν την Τρόικα. Βέβαια, το τι θα ακολουθήσει αν η χώρα χρεοκοπήσει δεν τον ενδιαφέρει. Άλλωστε, αυτός μία χαρά βολεμένος είναι, δεν θα πεινάσει και δεν θα κρυώσει... (δεν εννοώ τις δύο τελευταίες προτάσεις. Τις έγραψα για να δείξω πόσο εύκολο είναι για κάποιον να γίνει λαϊκιστής).
ΥΓ. Επειδή από ορισμένους ενδεχομένως να υπάρξουν -ηθελημένες!- παρανοήσεις, το θέμα της ανάρτησης δεν είναι η κρίση και οι ευθύνες των πολιτικών, που ουδείς αρνείται, αλλά ο λαϊκισμός ορισμένων... επιφανών «πνευματικών» ανθρώπων.

10 σχόλια:

Sharpedon είπε...

Όσον αφoρά αυτό : "Επίσης, ο ίδιος ζητά από τους πολιτικούς να διώξουν την Τρόικα. Βέβαια, το τι θα ακολουθήσει αν η χώρα χρεοκοπήσει δεν τον ενδιαφέρει" διάβασε όση αντέξεις από αυτή την -τεράστια- οικονομική μελέτη που αναδημοσίευσε το Νοέμβρη και θα δεις ότι δεν είναι "μόνο άρνηση και αντίδραση" ;)

http://harryklynn.blogspot.com/2011/11/blog-post_9628.html

Ναι, άντεξα και το διάβασα όλο. Κλάταρα στην βιβλιογραφία, στο τέλος :)

Να υποθέσω επίσης όσον αφορά το νέο αίτημα των Γερμανών για ουσιαστική εκχώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής μας σε αυτούς ότι η απάντησή σου είναι.. "Ε και τι να κάνουμε;" Έχουν ήδη απαντήσει οι οικονομολόγοι Βαρουφάκης και Βιλιάρδος σε αυτό, τα "Yes sir!" στην τρόικα δεν είναι μονόδρομος.

Πιγκουίνος είπε...

Αν ρωτήσεις τον Βαρουφάκη και τον Βιλιάρδο τι θα γίνει ΤΩΡΑ στην περίπτωση που στις 20 Μαρτίου δεν έχουμε να πληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν, τι πιστεύεις πως θα σου απαντήσουν;
Δεν λέω ότι το μνημόνιο είναι η απάντηση στην κρίση ή ότι είναι ευχάριστο ή ότι δεν θα μπορούσε να ήταν περισσότερο προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα και να έχει άλλη κατεύθυνση και ρεαλιστικούς στόχους.
Αλλά (προς στιγμήν;)μόνο αυτό μάς κρατάει εκτός χρεκοπίας.
Βέβαια, μπορούμε να πούμε «όχι», να φεσώσουμε τους άλλους και από αύριο να έχουμε δραχμούλες...
Διαλέγουμε και παίρνουμε.

Sharpedon είπε...

Ο Βαρουφάκης το έχει ήδη απαντήσει αυτό, σε ένα νέο του άρθρο στο οποίο δεν συνδυάζει την στάση πληρωμών με την επιστροφή στην δραχμή. Δεν λέω ότι με κάλυψε 100% βέβαια. Είναι ιδιαίτερα τολμηρή πρόταση που ενέχει και ρίσκα :

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=11915

Ο Βιλιάρδος είναι λίγο πιο συντηρητικός. Επιμένει ότι έπρεπε να είχαμε διαπραγματευτεί αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο όσον αφορά το πρώτο πακέτο των 110 δις που ήδη πήραμε. 1-2% μικρότερο επιτόκιο (αντί υψηλότερο και περισσότερα χρόνια) ισοδυναμεί με τεράστιες διαφορές τελικών ποσών αποπληρωμής σε βάθος χρόνου, που αν δεν τις δεις σε διάγραμμα δεν μπορείς να τις φανταστείς.

Για το επερχόμενο νέο δάνειο δεν διάβασα ακόμη τι λέει, αλλά υποθέτω ότι θα τηρεί παρόμοια στάση.

Χρήστος Γ. είπε...

O Χάρρυ Κλύνν λέει τόσα πολλά που δεν βγάζεις άκρη. Πάντως πολλές φορές γράφει και λέει πράγματα που εκπλήσσουν!

Πιγκουίνος είπε...

Πάντως, στο facebook μόνο βρίζει.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ουδέποτε υπήρξα μεγάλος φαν.

Χρήστος Γ. είπε...

Καλησπέρα φίλε μου και πάλι
Δεν τον επισκέπτομαι στο Facebook αλλά τώρα που το λές θα το κάνω.
Σαν κωμικό, το είδος και με τον τρόπο που το υπηρετούσε μου άρεσε. Πολλές φορές ξέφευγε δεν χρειάζεται να το δηλώσω εγώ, ήταν είναι γνωστός βρωμόστομος. Ή τον δέχεσαι έτσι ή όχι. Όταν βριζει σηκώνομαι και φευγω όταν περνάει στην άλλη όχθη τον απολαμβάνω.
Τις επόμενες μέρες θα αναρτήσω κάτι δικό του ανατριχιαστικά προφητικό!

astazzia είπε...

Καλημέρα,
Κάθε "Κλυνν" θεωρεί πως έχει το απυρόβλητο,το αλάθητο και πολύ περισσότερο την παντελή ελευθερία λόγου,να λέει ότι θέλει όπως θέλει..Το βρίσιμο λέγεται σάτυρα και το χώσιμο κριτική....

Πιγκουίνος είπε...

astazzia, σωστά τα λες.
Το κακό είναι ότι έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, τα λαϊκίστικα συνθήματά του βρίσκουν σύμφωνους πάρα πολλούς...

Sharpedon είπε...

"Κάθε "Κλυνν" θεωρεί πως έχει το απυρόβλητο,το αλάθητο και πολύ περισσότερο την παντελή ελευθερία λόγου,να λέει ότι θέλει όπως θέλει..Το βρίσιμο λέγεται σάτυρα και το χώσιμο κριτική.."

Έτσι είναι, ο "καθένας έχει όση ελευθερία μπορεί να αγοράσει", όπως είχε πει ο Τσόμσκι για τον εαυτό του και την ουσιαστική ασυλία του στις ΗΠΑ.
Αν είχα εγώ χώσει στον ΓΑΠ όσα έχει χώσει αυτός τώρα στην καλύτερη θα ήμουν το κελί 00 και στην χειρότερη σε ένα χαντάκι με τρεις σφαίρες στην πλάτη.

Πιγκουίνος είπε...

Μεγάλη κουβέντα είπε ο Τσόμσκι...