Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πού πήγαν όλοι αυτοί που αποθέωναν τον... αντιστασιακό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό πολλοί υποστήριζαν ότι θα πρέπει η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από την... υπερήφανη στάση των Ούγγρων που αντιστάθηκαν στο ΔΝΤ και το έδιωξαν με τις κλωτσιές (βλέπετε παρακάτω τίτλους δύο -από τις χιλιάδες παρόμοιες- αναρτήσεις που είχαν γεμίσει το διαδίκτυο). Προέβαλαν, τότε, ως ήρωα τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, που με ευχολόγια και «μαγικές» λύσεις, υποσχόταν οικονομική ανάκαμψη.
Βέβαια, από τότε τα πράγματα άλλαξαν. Η οικονομία της Ουγγαρίας επιδεινώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και αναγκάστηκαν να ζητήσουν και πάλι τη συνδρομή του ΔΝΤ. Από την πλευρά του, ο μάγκας πρωθυπουργός άλλαξε το Σύνταγμα προκειμένου να γίνει πιο δυνατός.
Το παρακάτω απόσπασμα -από την Καθημερινή- περιγράφει τη σημερινή κατάσταση στη χώρα: «'Ευρώπη, συγγνώμη για τον πρωθυπουργό μου' γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, όπου το κυβερνών κόμμα Φιντέζ του πρωθυπουργού Όρμπαν επιχειρεί θεσμική ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και του ιδίου. Το νέο Σύνταγμα, που τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, περιορίζει τη δικαιοδοσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και αναμορφώνει το εκλογικό σύστημα προς όφελος του Φιντέζ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται όχι μόνο για θέματα δημοκρατίας, αλλά και εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης της οικονομίας».
Καλό θα είναι, λοιπόν, την επόμενη φορά προτού αρχίσουμε να... δοξάζουμε κάποιον για την περήφανη στάση του, να περιμένουμε να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα της πολιτικής του και να μην προτρέχουμε να αποθεώνουμε φθηνούς λαϊκισμούς. Δεν ξέρω αν το ΔΝΤ έχει τη λύση στην κρίση μας. Ξέρω, όμως, πως έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τα πράγματα σοβαρά...

2 σχόλια:

Χρήστος Γ. είπε...

Αυτό το λες καιρό, το λέω κι εγώ, και λοιπόν; Το "πράγματα στα σοβαρά" δεν βλέπω.

Χρήστος Γ. είπε...

Για τα υπόλοιπα εύχομαι να μην επικρατήσουν οι άναρθρες κραυγές! Τι άλλο μπορεί κανείς να πει;