Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Νέα χρονιά, νέος «εγώ» (και ίσως και νέα Ελλάδα!)

Έγραψα το παρακάτω κείμενο παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ένα φιλικό σάιτ και συγκέντρωσε θετικά και αρνητικά (κυρίως) σχόλια, ως και βρισιές (για μένα, φυσικά).
Το αναρτώ κι εδώ να δω αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και ποιες θα είναι αυτές:
«Λίγες ώρες έμειναν για να μπει το 2012. Και μιας και αλλάζει ο χρόνος, λέω να αλλάξω κι εγώ, ο Έλληνας μήπως κάνω αυτή τη χώρα -που έχει καταντήσει όπως έχει καταντήσει- λίγο καλύτερη. Ξέρω, είναι δύσκολο αλλά ας δοκιμάσω. Άλλωστε, ο Γκάντι έλεγε ότι αν θες να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξεις τον εαυτό σου. Κάτι θα ήξερε.
Να λοιπόν πώς οραματίζομαι τον καινούργιο «εγώ».
1. Αντί να ρίχνω το φταίξιμο για την κατάντια μας σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους εκτός από μένα (στους κακούς πολιτικούς -που ΕΓΩ έστειλα στη Βουλή-, στον καπιταλισμό, στη Μέρκελ, στον Αντίχριστο, στη CIA, στους Εβραίους, γενικά σε όλους τους ξένους που ως γνωστόν μας ζηλεύουν γιατί είμαστε οι καλύτεροι από όλους και πρωί, μεσημέρι, βράδυ δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο πέρα από το πώς θα μας καταστρέψουν), θα αρχίσω από μένα! Θα κάνω, πώς το λένε, εεεε αυτοκριτική (το νόημα της λέξης στα λεξικά για όσουν την αγνοούμε). Θα δω που έχω φταίξει εγώ –ξέχωρα από όλους τους άλλους. Και ΜΕΤΑ θα πιάσω και τους άλλους.
2. Επειδή πατριώτης δεν είναι αυτός που βγάζει την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι στις εθνικές επετείους αλλά αυτός που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και βοηθά τη χώρα του, λέω φέτος να μην κλέψω την Εφορία. Αν είμαι αγρότης να μη δηλώσω εισόδημα 132 ευρώ τον μήνα (στοιχεία Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων ΥΠΠΟ), αν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας να μη δηλώσω το 16,79% του συνολικού εισοδήματος, αν είμαι μισθωτός ή συνταξιούχος το 70,18% κι αν είμαι επιχειρηματίας το 13,03% (πόρισμα Ράιχενμπαχ - τι να μας πει και ο νεοναζί, μωρέ;). Αν δηλώσω το 100% η χώρα μου πιθανότατα θα σταματήσει να χάνει 13 δισ. ευρώ τον χρόνο! Υπολογίστε πώς θα ήμασταν τώρα (πάνω - κάτω) αν π.χ. από το 1990 πληρώναμε όλοι τους φόρους μας: 21 χρόνια επί 13 δισ. ίσον 273 δισ. με το συνολικό χρέος να είναι 350 δισ! (πόσα θαυμαστικά πρέπει να βάλω;)
3. Σε λίγο που θα γίνουν εκλογές δεν θα ψηφίσω τον πολιτικό που γνωρίζω για να μου κάνει το ρουσφέτι. Που θα με βάλει σε δουλειά στο δημόσιο ή θα εξασφαλίσει στον κανακάρη μου ευνοϊκή μετάθεση στον στρατό. Θα προμηθευτώ ΟΛΑ τα φυλλάδια των υποψήφιων του κόμματος που προτιμώ στην περιφέρειά μου, θα τα διαβάσω, θα δω ποιοι με εκφράζουν και αναλόγως θα ψηφίσω. Θα είναι πρωτόγνωρο αλλά θα είναι και καλό. Έτσι, θα βγάλω εκτός Βουλής όλους τους κακούς και θα εναποθέσω το μέλλον της χώρας μου σε ικανούς ανθρώπους με όραμα.
4. Στο όνομα της αγανάκτησης –και πολύ περισσότερο της Δημοκρατίας- δεν χτυπάω, δεν καθυβρίζω και δεν προσβάλω κανέναν άλλον άνθρωπο και την οικογένειά του. Δεν έχω το δικαίωμα ακόμη και αν είναι πολιτικός (δηλ. εχθρός του έθνους, προδότης, γουρούνι που θέλει κρέμασμα κλπ.), δημοσιογράφος (δηλ. αλήτης, ρουφιάνος, πουλημένος κλπ.) ή και… διαιτητής!
5. Όταν ακούω κάποιον να λέει με στόμφο (καθότι στην Ελλάδα είναι μαγκιά) για το πώς ξεγέλασε την Εφορία, για το αυθαίρετό του ακόμη και για το ότι καπνίζει σε κλειστούς χώρους (ΟΚ, άσχετο), ε ας μην του πω μπράβο! Δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση! Ας αλλάξω πρότυπα από φέτος.
6. Όταν κάποιος έχει άλλη άποψη από εμένα, ακόμη κι αν αυτή (ή και αυτός) με εξοργίζει, θα πρέπει να μάθω να τη σέβομαι και να του απαντώ με επιχειρήματα. Το ότι διαφωνεί μαζί μου δεν σημαίνει ότι είναι ανθέλληνας, παπαγαλάκι, βολεμένος, καλτσοδέτα (ε, κ. Ξυνίδη;), τα παίρνει κλπ. Επίσης, θα πρέπει να ασκώ κριτική στα όσα έχει πει και έχει κάνει και όχι να τον εκμηδενίζω ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα (ναι, ισχύει και για τον Θόδωρο Πάγκαλο, ισχύει και για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ισχύει και για τη Νανά Μούσχουρη).
7. Ενεργός πολίτης (ή… αντιστασιακός) δεν είμαι όταν μουντζώνω τη Βουλή, βρίζω τους μπάτσους (επειδή ξέρω ότι στην Ελλάδα έχω ασυλία), χτυπάω πολιτικούς, συμμετέχω σε κινήματα (εδώ γελάνε) του στυλ «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και γενικά όταν κραυγάζω. Φέτος, θα δοκιμάσω κάτι άλλο: να πάω σε μία αναδάσωση, σε μία δράση καθαρισμού μίας παραλίας, θα πάω να δώσω αίμα, θα συνεισφέρω σε μία ΜΚΟ, θα προσφέρω ό,τι μου περισσεύει για κάποιον που έχασε τη δουλειά του και έχει πραγματικά ανάγκη, για έναν άστεγο (από λεφτά ως γάλα) κλπ.
8. Φέτος θα… κουράσω λίγο τον εγκέφαλό μου! Θα ανοίξω ένα βιβλίο, θα πάω σε κανένα μουσείο, στην τηλεόραση αντί για την Πάνια θα προτιμήσω ένα πρόγραμμα που να αξίζει (κάπου θα παίζει Κούλογλου, Αυγερόπουλο, Δανέζη, Βαξεβάνη). Θα μάθω και λίγο την ιστορία του τόπου μου, π.χ. πώς ήταν το 1821 πίσω από τους εθνικούς μύθους, τι έγινε στη χούντα (που ΔΕΝ τελείωσε το ’73!) κλπ.
9. Θα σταματήσω να αναζητώ παντού άλλοθι και συνωμοσίες. Όχι, σε αντίθεση με δημοσιεύματα, άρθρα σε σάιτ, μπλογκ κλπ. ο Ολυμπιακός δεν αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ επειδή έτσι αποφάσισαν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ. Ξέρω, προκαλεί σοκ η αποκάλυψη αλλά έτσι είναι. Επίσης, αν είμαι δημοσιογράφος και μπορώ να εκφράσω άποψη που ξέρω ότι θα γίνει ευρέως γνωστή, θα σταματήσω να γράφω τέτοιες βλακείες επειδή ξέρω ότι θα τσιμπήσει ο κόσμος, θα μου κάνει πολλά «κλικ» και θα μου πει πολλά μπράβο για την... υπερήφανη στάση μου!
10. Όταν είμαι στο αυτοκίνητο, δεν μιλάω στο τηλέφωνο, δεν πετάω έξω σκουπίδια, δίνω προτεραιότητα στους πεζούς, ενίοτε και σε κανένα άλλο όχημα (δεν είναι ντροπή), δεν παρκάρω μπροστά σε στάσεις λεωφορείων (ακόμη και με αλάρμ) και φυσικά σε θέσεις για ανάπηρους. Και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσω να βρίζομαι με τους άλλους οδηγούς. Είναι θέμα πολιτισμού…
11. Και κάτι ακόμη, μικρό. Δεν είναι ανάγκη να φωνάζω τόσο πολύ όταν είμαι στον δρόμο, στην ταβέρνα, όταν μιλάω στο κινητό. Δεν έχουν όλοι οι άλλοι γύρω μου την όρεξή μου και δεν θέλουν να μάθουν αν θα πάω το βράδυ στη Σούλα ή τι είπε ο Γιώργος στη Μαίρη ή αν πέρασα ωραία προχθές που είχα πάει για ψάρια στη Βάρη...
12. Α, και ένα απωθημένο: στις σκάλες του μετρό πρέπει να μάθω να κάθομαι δεξιά και να αφήνω όσους βιάζονται να πάνε από αριστερά! Είναι τόσο, μα τόσο, απλό…
Καλή χρονιά…».

4 σχόλια:

Σοφία Ζ. είπε...

Καλησπέρα Πιγκουίνε (ή μάλλον νέε Πιγκουίνε) και καλή χρονιά. Υγεία, ευτυχία, αισιοδοξία και καλά μυαλά σε όλους μας και ιδίως στους κυβερνώντες μας (το τελευταίο εκ των τεσσάρων προορίζεται ειδικά γι' αυτούς, τα άλλα προορίζονται για όλους).
Γνωρίζεις την αντίθεσή μου στη θεωρία του αυτομαστιγώματος και στην άποψη ότι υπό το βάρος της ενοχής θα πρέπει να επιτραπεί η κατάλυση κάθε εννοιας έννομης τάξης και κοινωνικής δικαιοσύνης και η ασιατοποίηση (η βαλκανοποίηση φαντάζει αισιόδοξο σενάριο) της αγοράς εργασίας. Παρά ταύτα δεν διαφωνώ με τον δωδεκάλογο που παραθέτεις. Σαφώς ότι μας κάνει καλύτερους πρέπει να υιοθετείται χωρίς μάλιστα προϋποθέσεις συλλογικότητας. Αν ο καθένας φροντίσει τον εαυτό του και τη δική του κουλτούρα χωρίς να νοιάζεται αν το ίδιο κάνει και ο διπλανός του, σίγουρα η κοινωνία μας θα καλυτερεύσει, and the world will be a better place όπως έλεγε ένα παλιό αγαπημένο τραγούδι. Ως προς τα τρία τελευταία σημεία, ειλικρινά αποτελούν και δικά μου απωθημένα, όπως γενικότερα με ενοχλεί η έλλειψη αγωγής.
Λόγω των ημερών δεν θα υπεισέλθω στις διαφωνίες μου, το μόνο στο οποίο θα αρκεστώ είναι ότι τους πολιτικούς μπορεί να τους στείλαμε με την ψήφο ή τη μη ψήφο μας στη Βουλή αλλά όχι με αιώνια εντολή να πράττουν κατά το δοκούν και το προσωπικό τους συμφέρον με πλήρη ασυδοσία και χωρίς να λογοδοτούν! Η λογική των εθνοσωτήρων παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα, όπως επίσης και η καραμέλα από πλευράς κυβερνώντων ότι ακόμη και ... τις αυξήσεις της ΔΕΗ τις θέλει η Τρόικα δεν πείθει πλέον κανέναν! Μπορούν επιτέλους να σταματήσουν να μας εμπαίζουν και να υποτιμούν την νοημοσύνη μας! Αν είναι η Ελλάδα να χρεωκοπήσει, τουλάχιστον ας το κάνει αξιοπρεπώς και ας είναι έστω και λίγο αξιοπρεπείς οι εθνοπατέρες μας σε μια τέτοια τροπή!
Και πάλι καλή χρονιά!

Sharpedon είπε...

Καλά τα είπες, με κάλυψες στα περισσότερα (πλην Πάγκαλου-Μπουμπούκου, απωθημένα :p).

Θα σταθώ στο 2.
Αν 30 χρόνια τώρα είμασταν όλοι φορολογικά 100% συνεπείς και δεν είχε αλλάξει τίποτα άλλο, στοιχηματίζω το χρέος της Μαδρίτης πως σήμερα θα είχαμε ακριβώς το ίδιο χρέος και έλλειμα και κάποιοι θα ήταν 273 δις ευρώ πλουσιότεροι. Οπότε χωρίς εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτεία το 2 δεν παίζει.

Όταν το κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες έχει γίνει σερπαντίνες (διάβαζα λίγο πριν σε ένα Νορβηγικό blog για την απόλυτη οικονομική διαφάνεια της Νορβηγίας : τα έσοδα/έξοδα όλων, πολιτών-κυβερνώντων-κράτους, αναρτώνται ελεύθερα στο δίκτυο...) και οι πολίτες δεν γνωρίζουν που πηγαίνουν οι φόροι τους, είναι φύσει αδύνατον να ζητάς... φορολογική συνείδηση. Σε αυτό φταίμε πρωτίστως οι πολίτες. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι αλλά όταν είναι οφθαλμοφανές πως το κεφάλι είναι σάπιο δεν το ξαναψηφίζεις, το κόβεις και βάζεις άλλο. Αλλά σου λένε ποιον άλλο να ψηφίσουμε ε;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα νέε μου και ανανεωμένε Πιγκουίνε!!!

Σου εύχομαι να έχεις μια πολύ όμορφη και γλυκιά νέα χρονιά, να ακολουθήσεις τα δικά σου θέλω και να πετύχεις όλους σου τους στόχους.

Κι εγώ άρχισα να κάνω την δική μου αυτοκριτική, καταρχήν για να διορθώσω κάποια πράγματα που θέλω και επίσης έβαλα και κάποιους στόχους, όπως για παράδειγμα να γίνω λίγο αναίσθητη, να μην αγχώνομαι τόσο εύκολα κ.τ.λ.

Είναι υπέροχο να βάζεις κάποιους στόχους και να τους κυνηγάς, διαφορετικά όλα μοιάζουν ίδια και άχρωμα…

Να περνάς πάντα καλά ότι κι αν κάνεις και συνέχισε να γράφεις τα πιστεύω σου χωρίς δισταγμό. Φιλιά πολλά!

Νίκη είπε...

Σωστότατος Πιγκουϊνάκο μου..Έτσι είναι ακριβώς..