Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

16χρονη έκανε τον γύρο του κόσμου σε 500 ημέρες

Ήταν το όνειρο τη ζωής της: να γίνει η νεότερη θαλασσοπόρος που θα καταφέρει να γυρίσει τον κόσμο με το ιστιοπλοϊκό της ολομόναχη. Και τα κατάφερε. Έπειτα από 500 ημέρες εν πλω και έχοντας διανύσει 27.000 ναυτικά μίλια, η 16χρονη Ολλανδέζα Λόρα Ντέκερ πάτησε το πόδι της στη στεριά.
Πειρατές, επικίνδυνοι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τρομακτικές συγκρούσεις με μυστήρια θαλάσσια πλάσματα θα αποτελούσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες τους χειρότερους εφιάλτες μιας έφηβης που τολμά να γυρίσει μόνη της τον κόσμο. Και όμως. Όπως η υποστηρίζει η Λόρα, η πιο τραυματική εμπειρία ήταν η δυσπιστία των ολλανδικών Αρχών και ο συνεχής έλεγχος στον οποίο την υπέβαλλαν καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της. Αυτή άλλωστε ήταν και η μεταξύ τους συμφωνία από την αρχή: για να της επιτραπεί ο απόπλους, η Λόρα ήταν υποχρεωμένη να μη χάσει ούτε μία μέρα από τα μαθήματά της παρακολουθώντας μέσω ίντερνετ ένα σχολικό πρόγραμμα.
«Στη θάλασσα, αισθάνομαι ήρεμα και άνετα, ειδικά κατά τον μακρύ διάπλου του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Φαίνεται όμως πως οι ολλανδικές Αρχές έχουν αρχίσει να δημιουργούν πάλι προβλήματα» έγραφε στο προσωπικό της μπλογκ, στις αρχές του μήνα∙ μόλις είχαν δεχτεί οι γονείς της κλήση από το Γραφείο Υποθέσεων Ανηλίκων, με την οποία τους ενημέρωναν πως η Λόρα δεν ήταν συνεπής στις εργασίες της. Κάτι που, ούτως ή άλλως, δεν μπορούσε να είναι πάντα εφικτό, όπως εξηγούσε τότε ο δικηγόρος της: «Υπάρχουν κάποια όρια. Η Λόρα δεν έχει πάντα πρόσβαση στο ίντερνετ. Υπάρχουν και οι τρικυμίες, και τότε προτεραιότητα είναι η επιβίωσή της».
Σε αντίθεση με άλλους νεαρούς θαλασσοπόρους, η Λόρα έπρεπε να αγκυροβολεί πολύ συχνά, προκειμένου να κοιμάται, να μελετά και να επισκευάζει το 11,5 μέτρων σκάφος της, το «Guppy». Αυτά όμως που την κούρασαν περισσότερο ήταν τα δυνατά μπουρίνια, τα μονίμως νωπά σεντόνια της, μία παρ' ολίγον σύγκρουση με δύο φορτηγά πλοία και η επίμονη παρουσία κάποιων «λαθρεπιβατών» - των κατσαρίδων.
Οι ολλανδικές Αρχές παρακολουθούσαν από την αρχή το μπλογκ της Λόρα. Παρά τη δυσαρέσκειά της όμως, θεωρούσαν πως κάθε είδους επέμβαση ήταν υποχρέωσή τους λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας της. «Εάν είχε πνιγεί, θα κατηγορούμασταν πως δεν κάναμε ό,τι έπρεπε για να την προστατεύσουμε» υποστηρίζει εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων.
Ακόμη κι έτσι όμως, και μολονότι οι γονείς της ζουν στην Ολλανδία, η ίδια δηλώνει πως δεν σκοπεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε μια χώρα όπου ασφυκτιά.
Προτιμά να ζήσει στη Νέα Ζηλανδία, όπου γεννήθηκε - στο ιστιοφόρο των γονιών της - και έχει πολιτικά δικαιώματα. Από τα μέσα του ταξιδιού μάλιστα, η Λόρα έπλεε με νεοζηλανδέζικη και όχι με ολλανδική σημαία.
(Πηγή: Τα Νέα)

4 σχόλια:

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ είπε...

μπραβο στη μικρη ... το λεει η ψυχη της ...
μπραβο και σε σενα για την αναρτηση ... θα το βαλω κι εγω στο δικο μου μπλοκ με αναφορα στη πηγη του μπλοκ σου

Χρήστος Γ. είπε...

... η Λόρα έπρεπε να αγκυροβολεί πολύ συχνά, προκειμένου να κοιμάται,...

Χαζές αφηγήσεις δημοσιογράφων. Μα είναι δυνατόν να αγκυροβολείς κάθε βράδυ σε βάθη 5000 μέτρων;

Καλησπέρα φίλε!

Πιγκουίνος είπε...

Εντάξει, κάτι ξέρεις παραπάνω από αυτά μιας και μπήκαμε στα νερά σου αλλά δεν γράφουν και κάθε βράδυ. Πολύ συχνά λένε οι άνθρωποι...

Χρήστος Γ. είπε...

Φίλε μου στο κομμάτι αυτό είναι θέμα λογικής.
Φεύγοντας για παράδειγμα από το Τόκιο να πάς στο Λος Αντζελες τα μοναδικά ρηχά νερά που μπορείς "υπό συνθήκη" να αγκυροβολήσεις είναι η περιοχή των νησιών της Χαβάης. Με πλοίο σύγχρονο το λιγότερο 10 μέρες από την Ασία κι άλλες τόσες από την Αμερική! Με το σκαφάκι της μικρούλας οι χρόνοι αυτοί αυξάνονται γεωμετρικά!
Δεν αμφισβητώ την ιστορία. Πολλοί έχουν κάνει ανάλογα τολμηρά πράγματα. Στην προσπάθεια όμως να γράψουν το κάτι παραπάνω, να φτιάξουν την ιστορία πιο ελκυστική, γράφουν ανοησίες!