Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

«El abrazo»: Η ματωμένη ιστορία μιας αφίσας σύμβολο

Η παραπάνω αφίσα, με τίτλο «El abrazo» (το αγκάλιασμα), περιλαμβανόταν σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που ολοκλήρωθηκε χθες στο Γκάζι.
Το έργο αποτελεί ένα από τα βασικά σύμβολα της αντίστασης στη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία.
Είχε ζητηθεί από τον Juan Genoves να δημιουργήσει μία αφίσα ως μέσο διαμαρτυρίας κατά των φυλακίσεων για πολιτικούς λόγους από το καθεστώς. Εκείνος επέλεξε τον παραπάνω πίνακα, τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει πριν από λίγο καιρό και έγινε γνωστός ως «La amnistia» (η αμνηστία). Όταν όμως οι αφίσες τυπώθηκαν ο καλλιτέχνης φυλακίστηκε και 25.000 εξ αυτών καταστράφηκαν.
Το έργο απέκτησε συμβολική αξία όταν μία ομάδα δικηγόρων, οι «δικηγόροι της Atocha» δολοφονήθηκαν στο γραφείο τους από ενόπλους της δεξιάς πτέρυγας. Η αφίσα, που βρισκόταν ανηρτημένη στον τοίχο πίσω τους, γέμισε με το αίμα τους.
Ανατυπώθηκαν 500.000 αφίσες και τα έσοδα διατέθηκαν για την ίδρυση του ισπανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Από τότε η αφίσα θεωρείται πως συμβολίζει την πολιτική καταστολή σε όλον τον κόσμο και ειδικά στη Λατινική Αμερική.
Σε συνέντευξή του, ο Genoves ανέφερε: «Ο πίνακας δεν ανήκει πλέον σε μένα, η εικόνα του ανήκει σε όλον τον κόσμο».

1 σχόλιο:

λενα είπε...

πιγκουινε μου καλησπερα δεν εχω και μαιλ σου για να σου δωσω τηλ για να βρεθουμε δεν ειμαι ολη τη μερα στην εκθεση παω απογευμα και συνηθως 6-8 και οχι σταθερα παντως αυριο μετα της 5 εως 7 θα ειμαι εκει αν περασεις τα λεμε εχω δωσει και τηλ στην μαρια αλλα ουτε με εκεινη βρεθηκαμε ακομη!!! απιστευτο ???? φιλουδια