Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Τα... ζόμπι αμφισβητούν το καθεστώς του Κάστρο!


Να λοιπόν που και στην Κούβα αρχίζει -έστω και δειλά, έστω και μέσω του σινεμά- η ευθεία αμφισβήτηση στο καθεστώς των Κάστρο, που... υπηρετεί τον λαό εδώ και 52 χρόνια (άσχετα αν δεν ρωτήθηκε ποτέ αν του αρέσει).
Φορείς της κριτικής τα... ζόμπι της ταινίας «Ο Χουάν των Νεκρών», η οποία χαρακτηρίζεται ως παρωδία τρόμου αλλά είναι -κυρίως- τολμηρή σάτιρα σε μία χώρα που δεν επιτρέπονται τα πολλά πολλά.
Το ισπανικής παραγωγής φιλμ συμπεριλήφθηκε (άγνωστο πώς ξέφυγε από την προσοχή των λογοκριτών) σε επίσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα και οι Κουβανοί έσπευσαν να το δουν μαζικά.
Η υπόθεση έχει να κάνει με έναν λιποτάκτη που προσπαθεί να σώσει τη χώρα από την εισβολή ζόμπι, τα οποία σκοτώνουν τον κόσμο, ενώ οι παρουσιαστές των ειδήσεων υποστηρίζουν τη γνωστή κυβερνητική γραμμή, ότι πρόκειται για διαφωνούντες που υποκινούνται από τις ΗΠΑ.
Οι υπαινιγμοί πολλοί. Ο βασικός, και ιδιαίτερα προκλητικός, ότι η διακυβέρνηση Κάστρο έχει δημιουργήσει μία χώρα - ζόμπι, με πολίτες - ζόμπι!
Σε ένα άλλο σημείο, κάποιοι επιχειρούν να σωθούν και να ξεφύγουν από τα ζόμπι με αυτοσχέδιες βάρκες κάτι που το καθεστώς -όταν ακόμη ήταν στα πάνω του και πριν αρχίσει η φθίνουσα πορεία- τιμωρούσε συχνά με εκτέλεση.
Το αποκορύφωμα; Την ώρα που πέφτουν οι τίτλοι, το τελευταίο ζόμπι στέκεται με την πλάτη στο κοινό φορώντας την ίδια στρατιωτική στολή με την οποία εμφανίζεται ο Φιντέλ Κάστρο και το μότο της επανάστασης γραμμένο: «Μέχρι τη νίκη, πάντα».
Με τη νίκη, λοιπόν, Κουβανοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: