Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Τατσόπουλος: «Ήμουν εξαιρετικά αφελής...»

Οι πολιτικοί σπανίως παραδέχονται τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει. Οι στιγμές που προχωρούν σε αυτοκριτική είναι ελάχιστες αλλά και πάλι, τις περισσότερες φορές, δεν γίνονται πιστευτοί. Ίσως επειδή μιλούν τελείως αόριστα και δεν κάνουν την παραμικρή συγκεκριμένη αναφορά αποφεύγοντας την ουσία και τα δύσκολα.
Αυτός είναι ο κανόνας. Η εξαίρεση είναι ο Πέτρος Τατσόπουλος. Ο γνωστός και πετυχημένος συγγραφέας, που το 2012 αναμείχθηκε με την ενεργό πολιτική μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εξελέγη βουλευτής, εξέδωσε προ ημερών το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί». Με άλλα λόγια μετέτρεψε την τραυματική αυτή εμπειρία σε δημιουργία.
Χθες το βράδυ, στον ΙΑΝΟ, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου. Στο πάνελ, πέρα από τον συγγραφέα, ήταν η πανεπιστημιακός και συγγραφέας Λένα Διβάνη, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.
Κατά την τοποθέτησή του ο Τατσόπουλος παραδέχθηκε το λάθος του να συνεργαστεί με το κόμμα του λαϊκισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι δεν ήξερε πού και με ποιους πήγαινε να μπλέξει, καθώς και την κατάσταση που πραγματικά επικρατούσε στο εσωτερικό της παράταξης.
Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε μέσω της Ρένας Δούρου. Σε εκείνη εξομολογήθηκε την πρόθεσή του να πολιτευθεί. Η Δούρου του είπε «ΟΚ, θα το μεταφέρω» και έτσι λίγο αργότερα συναντήθηκε με τον ίδιο τον πρόεδρο, τον Αλέξη Τσίπρα «προσπερνώντας το υπόλοιπο Μεντράνο», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Τατσόπουλος μπήκε στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση και όπως είπε, δεν άργησε να καταλάβει το σοβαρό λάθος στο οποίο είχε υποπέσει. «Το μεγάλο λάθος είναι ότι συνεργάστηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα ήταν απόρροια αυτού του προπατορικού αμαρτήματος. Δεν θα έπρεπε να τροφοδοτήσω το παραμύθι ότι ο σοσιαλισμός θα ερχόταν στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί θα ερχόταν και ο παράδεισος στη γη», σημείωσε. 
Όπως είναι σε όλους γνωστό, στο τέλος δεν άντεξε και αποχώρησε, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία. «Βρήκα την υγειά μου», όπως είπε.
Ο συγγραφέας διηγήθηκε διάφορα περιστατικά από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τον έπεισαν ότι ο αρχηγός αλλά και τα στελέχη του δεν αντιλαμβάνονταν την πραγματικότητα. Στάθηκε, για παράδειγμα, στο θέμα των συμμαχιών που -την εποχή εκείνη- θα επέτρεπαν στο κόμμα να κυβερνήσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ τότε έλεγαν ότι θα συνεργάζονταν μόνο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γεγονός που προβλημάτιζε τον Τατσόπουλο αφού το μεν πρώτο είχε ξεκόψει κάθε κουβέντα περί συμπόρευσης, το δε δεύτερο δεν επρόκειτο να μπει στη Βουλή. Τελικά, κατά την άποψή του, στο τέλος αποδείχθηκε πως υπήρχε κρυφή ατζέντα στο κόμμα για συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, κάτι που ο ίδιος δεν περίμενε ποτέ ότι θα συμβεί. «Ήμουν εξαιρετικά αφελής», ομολόγησε...
Πάντως, ο Τατσόπουλος δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε για το γεγονός ότι δεν ψήφισε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι για το οποίο επικρίθηκε από τον παρόντα στο κοινό Σπύρο Λυκούδη (ο οποίος πάντως -κατά τα άλλα- μίλησε με τα καλύτερα λόγια για εκείνον κυρίως λόγω της στάσης του απέναντι στη Χρυσή Αυγή). Μάλιστα, ο συγγραφέας -απαντώντας σε υποθετική ερώτηση του Χειμωνά- είπε πως ακόμη και αν κρινόταν από τη δική του ψήφο η εκλογή Προέδρου, πάλι δεν θα ψήφιζε. 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του στο κλίμα που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να εκφοβίσει τους ανθρώπους του πνεύματος, οι οποίοι ήταν απέναντί του. Ο Τατσόπουλος μίλησε χαρακτηριστικά για το ιδεολόγημα περί «οργανικών διανοούμενων» που εξέφραζε το κόμμα και αφορούσε τους «κακούς» συγγραφείς που υποτίθεται ότι ήταν κρατικοδίαιτοι (Χειμωνάς, Διβάνη, Χωμενίδης, Τριανταφύλλου κλπ). «Ήταν πάρα πολύ σκληρή αυτή η εποχή ακόμη και για ανθρώπους που αγωνιστήκαμε για την Αριστερά και μας έβγαλαν στον τάκο», είπε από την πλευρά της, η Διβάνη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, ο συγγραφέας τόνισε ότι δεν έχει εμπάθεια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική εφόσον όμως κρίνει ότι θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εκείνες (δηλαδή ένα μέτωπο) που θα του επιτρέψουν να είναι αποτελεσματικός αφού δεν θέλει η όποια συνεισφορά του να μείνει στο επίπεδο της απλής αναφοράς ιδεών.
Τέλος, στα ωραία της βραδιάς, η αποκάλυψη από τον Τατσόπουλο συνομιλίας που είχε με την Έλλη Στάη και αφορούσε τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος κάποτε είχε δώσει συνέντευξη στην έμπειρη δημοσιογράφο. «Μου έκανε μία δήλωση στην κάμερα. Μετά τον ρώτησα κάτι αλλά τότε αρνήθηκε όσα είχε αναφέρει μόλις λίγες στιγμές νωρίτερα. "Όχι, δεν το έχω πει", απάντησε ο Κατρούγκαλος. Του είπα ότι το έχω στην κάμερα, μάλιστα το παίξαμε ξανά και το είδε. Και όμως μου είπε "Όχι, δεν το λέω!"», είχε διηγηθεί η Στάη στον συγγραφέα, ο οποίος με την ιστορία αυτή έκανε το κοινό να γελάσει.
* Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», η τιμή του είναι 10,8 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: