Το καλύτερο κείμενο που διάβασα αυτέ τις ημέρες για την ΕΡΤ, το θέμα που μας απασχολεί όλους, είναι το παρακάτω. Από την Άρη Δημοκίδη, της lifo.gr. Μακριά από κάθε είδους φανατισμό:
1) Ζηλεύω λίγο αυτούς που έχουν μια απόλυτη γνώμη για το θέμα. Οι μεν το βρήκαν χούντα και πραξικόπημα οι δε απόλυτα σωστή εξυγίανση. Προσωπικά είμαι αρκετά μπερδεμένος. Συναισθηματικά υπερισχύει η εκτίμησή μου για την ΕΡΤ -μόνο τα κανάλια της έβλεπα, όταν έβλεπα πλέον τηλεόραση-, όμως θεωρώ πως έπρεπε, επιτέλους, να γίνει κάτι για τις υπηρεσίες που στελεχώθηκαν από τα κόμματα με ένα σωρό αργόμισθους και αργόσχολους. (Το να μην έχω βέβαια μια απολύτη και κατασταλαγμένη άποψη, στην Ελλάδα του ξερολισμού και της πόλωσης σημαίνει το κλασικό: ότι θα τα ακούσω και απ' τις δυο πλευρές.)
2) Η πόλωση και η υποκρισία. Όσοι είναι (και θα ήταν έτσι κι αλλιώς) με την κυβέρνηση, αναγνωρίζουν ξαφνικά ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την αισχρή κατάσταση στην ΕΡΤ - που υπήρχε εδώ και δεκαετίες. Kαι ενώ κι οι ίδιοι πιθανότατα ΕΡΤ βλέπουν, σα να πήραν γραμμή από την ΝΔ, συμφωνούν μεγαλόφωνα 100% με κάθε κίνηση που γίνεται τώρα.
3) Η πόλωση και η υποκρισία #2. Όσοι είναι (και θα ήταν έτσι κι αλλιώς) αντίθετοι με ό,τι κάνει η ΝΔ, ανακαλύπτουν σχέδια χουντοποίησης και λογοκρισίας. Πού; Στην ΕΡΤ της ελάχιστης τηλεθέασης! Τώρα που δεν θα έχουμε για μερικούς μήνες τα αδιάφορα (και από άποψη τηλεθέασης) δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ -που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε κυβερνητική προπαγάνδα!- ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι σίγησε ο πυλώνας της δημοκρατίας, η αντικειμενική ενημέρωση και η μοναδική πηγή Αλήθειας στην Γερμανική Κατοχή που ζούμε.
4) Η στάση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Αν διαφωνούν θα είναι προς τιμήν τους να ρίξουν την Κυβέρνηση. Εντύπωση όμως προκαλεί ότι έχουν καταπιεί τα πάντα εδώ και ένα χρόνο αλλά ως κόκκινη γραμμή βάζουν τελικά την απόλυση υπεράριθμων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο καθείς και οι προτεραιότητές του...
5) Εκλογές; Μήπως συμφέρει τον Σαμαρά να πάει σε εκλογές, στοχεύοντας στην αυτοδυναμία; Εκλογές τώρα που φαίνεται πως υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που επιτέλους μοιάζει ότι κάποιος πήρε το τιμόνι; Υπάρχει εναλλακτική; Σχέδιο οποιουδήποτε άλλου για την κυβέρνηση; Ερωτήματα δικά μου...
6) Μόσιαλος. Συγγνώμη κιόλας, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, τόσο ανακαλύπτω ψήγματα δικαίωσης της κυβέρνησης του ΓΑΠ σε ορισμένα θέματα. Ο ΓΑΠ υπέστη τεράστια φθορά ανακοινώνοντας κάθε τόσο μεταρρυθμίσεις, που ποτέ δεν έκανε φυσικά, γιατί οι Υπουργοί του φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος. Ένας απ' τους Υπουργούς που δεν φοβόταν το κόστος ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος (ένας άλλος ο Ραγκούσης): είχε ετοιμάσει σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ που μπορούσε να είχε συζητηθεί, βελτιωθεί και εφαρμοστεί πριν από δύο ολόκληρα χρόνια. Κλασικά όμως, με ό,τι πήγε να κάνει, ο ΓΑΠ στο τέλος κώλωσε λόγω των αντιδράσεων του κόσμου που δε σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Κι έτσι δεν γινόταν ποτέ τίποτα και μετά, όταν το πράγμα έφτανε στο απροχώρητο επιβάλλονταν πράγματα 10 φορές χειρότερα. Ένα μέτρο δεν είχαμε ποτέ: ή θα συνεχίσει η ΕΡΤ για πάντα όπως ήταν, ή θα την κλείσουμε εντελώς!
7) Ο Μόσιαλος έγραψε σήμερα στο Facebook: «Διαφωνώ απολύτως με τη σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Όταν πριν από 22 μήνες υποβλήθηκε με δική μου πρωτοβουλία το Σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ πολλοί -σχεδόν όλοι- εναντιώθηκαν. Το Σχέδιο εκείνο και ορθολογικό ήταν και κριτήρια ελάφρυνσης του πλεονάζοντος προσωπικού είχε. Κυρίως όμως, διατηρούσε την έννοια της δημόσιας και όχι κομματικής και κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η «λύση» που σήμερα προκρίνεται –και που αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να προχωρήσει- ούτε αντικειμενικά κριτήρια χρησιμοποιεί ούτε ορθολογικά στοιχεία περιέχει, κυρίως δε αντιστρατεύεται την ίδια τη λογική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
8) Μια απορία. Ναι, πολύς κόσμος έφαγε για δεκαετίες απ' την ΕΡΤ, χωρίς να εργάζεται και πολύ, και όλοι αυτοί (συν αυτοί που εργαζόταν πολύ) θα πάρουν παχυλές αποζημιώσεις τώρα. Τόσα χρόνια όμως οι κυβερνήσεις δεν μπορέσαν να ξεχωρίσουν τα ξερά απ' τα χλωρά; Τα δύο τρίτα έκαναν αργομισθίες, λένε, και τους πιστεύω. Γιατί όμως δεν μπορέσαν να τους απολύσουν; Δεν βαρύνει τους ίδιους τους πολιτικούς η αποτυχία αυτή; Δεν μπορούν να ελέγξουν με τίποτα το κράτος που διοικούν;
9) Η θέση της ΝΔ. Διαβάζω στο χτεσινοβραδυνό non-paper το οποίο περιμένει οποιαδήποτε διάψευση απ' όσους θεωρούν ότι θίγονται...
Γιατί ο εκσυγχρονισμός και οι απολύσεις δεν έγιναν εν λειτουργία: Όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή. Επίσης, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών.
Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει 3 μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως.
Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας.
Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς αναγνώστες!
Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση.
Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν: Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία ενός λογιστηρίου αντί για 6!
Να αρνούνται εδώ και 8 χρόνια την καταγραφή των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας και κανείς να μην γνωρίζει τι πραγματικά ανήκει στον ελληνικό λαό, και τι έχει ήδη, λεηλατηθεί...
Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκατ. ετησίως.
Να ελεγχθούν οι αδιανόητες σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων: Για παράδειγμα, το κόστος για κινητά τηλέφωνα μόνον στην ΕΡΤ3, υπερβαίνει τις 330.000 ευρώ ετησίως, όταν 422 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν 490 συνδέσεις!
Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση: Για παράδειγμα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα!
Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας.
Να καταγράφεται η παρουσία των εργαζομένων με ηλεκτρονικό τρόπο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι δε, οι δημοσιογράφοι (και οι 700) ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί σε «εσωτερικούς συντάκτες», 6ωρης απασχόλησης, αυξάνοντας όμως υπερβολικά το κόστος των υπερωριών.
10) Και τώρα; Νομίζω ότι μόνο κάποιος με παρωπίδες θα πίστευε πως, στην περίοδο οικονομικής κρίσης που ζούμε, όλα πάνε καλά στην ΕΡΤ και τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει. Η ΝΔ δίνει πολλές υποσχέσεις για αξιοκρατικές προσλήψεις, για αντικειμενικότητα κλπ, όταν ξανανοίξει η νέα ΝΕΡΙΤ. Ο Αιμίλιος Λιάτσος, η Ανθή Σαλαγκούδη, αναρωτιέμαι, θα είναι μέσα; Ξέροντας τις "αξιοκρατικές" προσλήψεις που συνηθίζει να κάνει ο Σαμαράς -κατά σύμπτωση οι περισσότεροι είναι από τη Μεσσηνία, την ιδιαίτερη πατρίδα του- αναρωτιέμαι πώς θα καταφέρει να κρατήσει μια οποιαδήποτε ισορροπία...
11) Ελπίζω να ξανανοίξει η ΕΡΤ σύντομα, καθαρή πια αλλά όχι αποδεκατισμένη, χωρίς αλλαγή στην ποιότητα που προσέφερε, κι ας ήταν αυτή για λίγους
1) Ζηλεύω λίγο αυτούς που έχουν μια απόλυτη γνώμη για το θέμα.
Οι μεν το βρήκαν χούντα και πραξικόπημα οι δε απόλυτα σωστή εξυγίανση.
Προσωπικά είμαι αρκετά μπερδεμένος. Συναισθηματικά υπερισχύει η εκτίμησή
μου για την ΕΡΤ -μόνο τα κανάλια της έβλεπα, όταν έβλεπα πλέον
τηλεόραση-, όμως θεωρώ πως έπρεπε, επιτέλους, να γίνει κάτι για τις
υπηρεσίες που στελεχώθηκαν από τα κόμματα με ένα σωρό αργόμισθους και
αργόσχολους.
(Το να μην έχω βέβαια μια απολύτη και κατασταλαγμένη άποψη, στην Ελλάδα
του ξερολισμού και της πόλωσης σημαίνει το κλασικό: ότι θα τα ακούσω και
απ' τις δυο πλευρές.)
2) Η πόλωση και η υποκρισία.
Όσοι είναι (και θα ήταν έτσι κι αλλιώς) με την κυβέρνηση, αναγνωρίζουν
ξαφνικά ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την αισχρή κατάσταση στην ΕΡΤ -
που υπήρχε εδώ και δεκαετίες. Kαι ενώ κι οι ίδιοι πιθανότατα ΕΡΤ
βλέπουν, σα να πήραν γραμμή από την ΝΔ, συμφωνούν μεγαλόφωνα 100% με
κάθε κίνηση που γίνεται τώρα.
3) Η πόλωση και η υποκρισία #2.
Όσοι είναι (και θα ήταν έτσι κι αλλιώς) αντίθετοι με ό,τι κάνει η ΝΔ,
ανακαλύπτουν σχέδια χουντοποίησης και λογοκρισίας. Πού; Στην ΕΡΤ της
ελάχιστης τηλεθέασης!
Τώρα που δεν θα έχουμε για μερικούς μήνες τα αδιάφορα (και από άποψη
τηλεθέασης) δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ -που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε
κυβερνητική προπαγάνδα!- ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι σίγησε ο πυλώνας της
δημοκρατίας, η αντικειμενική ενημέρωση και η μοναδική πηγή Αλήθειας στην
Γερμανική Κατοχή που ζούμε.
4) Η στάση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ:
Αν διαφωνούν θα είναι προς τιμήν τους να ρίξουν την Κυβέρνηση. Εντύπωση
όμως προκαλεί ότι έχουν καταπιεί τα πάντα εδώ και ένα χρόνο αλλά ως
κόκκινη γραμμή βάζουν τελικά την απόλυση υπεράριθμων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ο καθείς και οι προτεραιότητές του...
5) Εκλογές;
Μήπως συμφέρει τον Σαμαρά να πάει σε εκλογές, στοχεύοντας στην
αυτοδυναμία; Εκλογές τώρα που φαίνεται πως υπάρχει ένα φως στην άκρη του
τούνελ, τώρα που επιτέλους μοιάζει ότι κάποιος πήρε το τιμόνι; Υπάρχει
εναλλακτική; Σχέδιο οποιουδήποτε άλλου για την κυβέρνηση; Ερωτήματα δικά
μου...
6) Μόσιαλος.
Συγγνώμη κιόλας, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, τόσο ανακαλύπτω ψήγματα
δικαίωσης της κυβέρνησης του ΓΑΠ σε ορισμένα θέματα. Ο ΓΑΠ υπέστη
τεράστια φθορά ανακοινώνοντας κάθε τόσο μεταρρυθμίσεις, που ποτέ δεν
έκανε φυσικά, γιατί οι Υπουργοί του φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος.
Ένας απ' τους Υπουργούς που δεν φοβόταν το κόστος ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος
(ένας άλλος ο Ραγκούσης): είχε ετοιμάσει σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ που
μπορούσε να είχε συζητηθεί, βελτιωθεί και εφαρμοστεί πριν από δύο
ολόκληρα χρόνια.
Κλασικά όμως, με ό,τι πήγε να κάνει, ο ΓΑΠ στο τέλος κώλωσε λόγω των
αντιδράσεων του κόσμου που δε σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Κι έτσι δεν
γινόταν ποτέ τίποτα και μετά, όταν το πράγμα έφτανε στο απροχώρητο
επιβάλλονταν πράγματα 10 φορές χειρότερα.
Ένα μέτρο δεν είχαμε ποτέ: ή θα συνεχίσει η ΕΡΤ για πάντα όπως ήταν, ή
θα την κλείσουμε εντελώς!
7) Ο Μόσιαλος έγραψε σήμερα στο Facebook:
«Διαφωνώ απολύτως με τη σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Όταν
πριν από 22 μήνες υποβλήθηκε με δική μου πρωτοβουλία το Σχέδιο για
αναδιάρθρωση της ΕΡΤ πολλοί -σχεδόν όλοι- εναντιώθηκαν. Το Σχέδιο εκείνο
και ορθολογικό ήταν και κριτήρια ελάφρυνσης του πλεονάζοντος προσωπικού
είχε. Κυρίως όμως, διατηρούσε την έννοια της δημόσιας και όχι
κομματικής και κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η «λύση» που σήμερα προκρίνεται
–και που αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να προχωρήσει- ούτε αντικειμενικά
κριτήρια χρησιμοποιεί ούτε ορθολογικά στοιχεία περιέχει, κυρίως δε
αντιστρατεύεται την ίδια τη λογική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».
8) Μια απορία.
Ναι, πολύς κόσμος έφαγε για δεκαετίες απ' την ΕΡΤ, χωρίς να εργάζεται
και πολύ, και όλοι αυτοί (συν αυτοί που εργαζόταν πολύ) θα πάρουν
παχυλές αποζημιώσεις τώρα. Τόσα χρόνια όμως οι κυβερνήσεις δεν μπορέσαν
να ξεχωρίσουν τα ξερά απ' τα χλωρά; Τα δύο τρίτα έκαναν αργομισθίες,
λένε, και τους πιστεύω. Γιατί όμως δεν μπορέσαν να τους απολύσουν; Δεν
βαρύνει τους ίδιους τους πολιτικούς η αποτυχία αυτή; Δεν μπορούν να
ελέγξουν με τίποτα το κράτος που διοικούν;
9) Η θέση της ΝΔ.
Διαβάζω στο χτεσινοβραδυνό non-paper το οποίο περιμένει οποιαδήποτε
διάψευση απ' όσους θεωρούν ότι θίγονται...
Γιατί ο εκσυγχρονισμός και οι απολύσεις δεν έγιναν εν λειτουργία:
Όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η
συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε
αλλαγή.
Επίσης, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω
και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών.
Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει 3 μουσικά σύνολα
που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες
ετησίως. Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς
σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες
της ημέρας. Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς
αναγνώστες! Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό
τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε
μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση.
Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για
παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν:
Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία
ενός λογιστηρίου αντί για 6! Να αρνούνται εδώ και 8 χρόνια την καταγραφή
των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας και κανείς να μην
γνωρίζει τι πραγματικά ανήκει στον ελληνικό λαό, και τι έχει ήδη,
λεηλατηθεί...
Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και
προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκατ. ετησίως.
Να ελεγχθούν οι αδιανόητες σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων: Για
παράδειγμα, το κόστος για κινητά τηλέφωνα μόνον στην ΕΡΤ3, υπερβαίνει
τις 330.000 ευρώ ετησίως, όταν 422 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν 490
συνδέσεις!
Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση: Για παράδειγμα λειτουργούν
19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό
(συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το
24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα!
Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να
μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας.Να καταγράφεται η
παρουσία των εργαζομένων με ηλεκτρονικό τρόπο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν
άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς
να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι δε, οι δημοσιογράφοι
(και οι 700) ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί
σε «εσωτερικούς συντάκτες», 6ωρης απασχόλησης, αυξάνοντας όμως
υπερβολικά το κόστος των υπερωριών.
10) Και τώρα;
Νομίζω ότι μόνο κάποιος με παρωπίδες θα πίστευε πως, στην περίοδο
οικονομικής κρίσης που ζούμε, όλα πάνε καλά στην ΕΡΤ και τίποτα δεν
πρέπει να αλλάξει.
Η ΝΔ δίνει πολλές υποσχέσεις για αξιοκρατικές προσλήψεις, για
αντικειμενικότητα κλπ, όταν ξανανοίξει η νέα ΝΕΡΙΤ.
Ο Αιμίλιος Λιάτσος, η Ανθή Σαλαγκούδη, αναρωτιέμαι, θα είναι μέσα;
Ξέροντας τις "αξιοκρατικές" προσλήψεις που συνηθίζει να κάνει ο Σαμαράς
-κατά σύμπτωση οι περισσότεροι είναι από τη Μεσσηνία, την ιδιαίτερη
πατρίδα του- αναρωτιέμαι πώς θα καταφέρει να κρατήσει μια οποιαδήποτε
ισορροπία...
11) Ελπίζω να ξανανοίξει η ΕΡΤ σύντομα, καθαρή πια αλλά όχι
αποδεκατισμένη, χωρίς αλλαγή στην ποιότητα που προσέφερε, κι ας ήταν
αυτή για λίγους. Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου