Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

18/3/1944: Ο ένας και μοναδικός γάμος στο Άουσβιτς

Το πρωί της 18ης Μαρτίου 1944, στο Άουσβιτς γινόταν... γάμος! Το ληξιαρχείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης έκανε μία και μοναδική εξαίρεση εκδίδοντας αντί των συνηθισμένων πιστοποιητικών θανάτου, πράξη γάμου.
Ήταν το αποτέλεσμα του συγκλονιστικού έρωτα του Αυστριακού μηχανικού Ρούντι Φρίμελ και της Ισπανίδας Μαργαρίτα Φερέρ, η οποία ταξίδεψε για μία ημέρα στο στρατόπεδο προκειμένου να νυμφευθεί τον άνδρα που αγαπούσε. Μαζί της είχε και τον γιο τους, Έντουαρντ. 
Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στην Ισπανία όταν ο Φρίμελ πολεμούσε στο πλευρό των Δημοκρατικών στη διάρκεια του Εμφυλίου. Μετά την ήττα, δραπέτευσαν στη Γαλλία. Φυλακίστηκαν, χωρίστηκαν αλλά κατάφεραν να ξαναβρεθούν. 
Η Μαργαρίτα στάλθηκε για καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία, ενώ ο Φρίμελ οδηγήθηκε στο Άουσβιτς και υπήρξε ενεργό μέλος της αντίστασης στο στρατόπεδο. Επειδή ήταν Αυστριακός και παρείχε υπηρεσίες, σχετικές με το επάγγελμά του, στους Γερμανούς, κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για να παντρευτεί τη Μαργαρίτα στο στρατόπεδο.
Το τέλος του, όμως, δεν ήταν καλό. Προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποδράσει. Συνελήφθη και απαγχονίστηκε μαζί με άλλους τέσσερις στις 30 Δεκεμβρίου 1944.
Αντίθετα, η γυναίκα και το παιδί του επιβίωσαν. Τη δεκαετία του 1950 η Μαργαρίτα παντρεύτηκε τον Φραντσέσκο Σουάρεθ, επιζήσαντα του Μαουντχάουζεν.
Η ιστορία υπάρχει και σε βιβλία (εδώ κι εδώ).
H φωτογραφία τραβήχθηκε από τον κρατούμενο Βίλχελμ Μπράσε.

3 σχόλια:

Stefanos Max είπε...

γεια συναδελφε!
αν θες πες μου τη γνωμη σου :
http://stefanosmedia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_18.html

Εαρινός αγροφύλαξ είπε...

Τον γαμπρό αριστερούλη τον κόβω, με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες πολέμησε... Πώς έτσι και έκανες θέμα;

Πιγκουίνος είπε...

Μόνο εσύ θα μπορούσες να διαχωρίσεις ακόμη και τα θύματα του Ολοκαυτώματος σε αριστερούς και δεξιούς.