Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η δημοσιογραφία όπως την ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ανένδοτος αγώνας που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΜΜΕ, τα οποία τολμούν να ασκούν κριτική στα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα καθώς και στις απόψεις που αναπτύσσει γενικότερα το κόμμα, παρασύρει δημοσιογράφους και «δημοσιογράφους» σε θέσεις που προκαλούν την κοινή λογική.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη -όπως φαντάζομαι πως τη θεωρούν οι υποστηρικτές του κόμματος της χαράς- «Αυγή» και το οποίο φέρει την υπογραφή του Γ. Ανανδρανιστάκη. 
Ιδού ένα απόσπασμα, που αναφέρεται σε δελτίο ειδήσεων του MEGA: «... για να λάβουν ευθύς αμέσως τον λόγο οι Στρατιωτικοί Επίτροποι, οι οποίοι παρέθεσαν πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων: Η ανθ/γός Σπυράκη ανέγνωσε τη δήλωση της Ν.Δ. που έλεγε ότι δεν θα ξαναφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάψει την Αθήνα, το πολύ -πολύ να τον αφήσουμε να τσουρουφλίσει λιγουλάκι τη Θήβα.
Ο λοχαγός Χασαπόπουλος διάβασε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που ισχυριζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κάνει ρεσάλτο στη σκούνα 'Βαγγελή' και ότι αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη, γι' αυτό και εμείς είμεθα κλέφτες νοικοκυρεμένοι, ώστε να καλυπτόμεθα πανταχόθεν. Η δόκιμος Σαράφογλου μετέφερε την οδύνη της ΔΗΜ.ΑΡ., επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε μεν την κατάληψη των γραφείων της, ο Σκουρλέτης όμως δεν βγήκε με χλαμύδα στην Επίδαυρο να σουρομαδήσει τα μαλλιά του και να χτυπήσει το στέρνο του, άρα η καταδίκη ήταν χλιαρή...».
Στο κείμενο του συγκεκριμένου κυρίου, πέρα από την αποτυχημένη απόπειρα χιούμορ, γίνεται φανερή η στοχοποίηση τριών επαγγελματιών δημοσιογράφων στους οποίους ο αρθρογράφος δίνει βαθμό στρατιωτικού με προφανή στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος τους. Και γιατί; Τι έκαναν; Όλοι τους «κατηγορούνται» επειδή μετέφεραν τις απόψεις των κομμάτων, των οποίων καλύπτουν τα ρεπορτάζ! Δεν πήραν καν θέση, δεν έκαναν το παραμικρό σχόλιο: απλώς η μία «ανέγνωσε τη δήλωση της ΝΔ», ο άλλος «διάβασε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ» και η τρίτη «μετέφερε την οδύνη της ΔΗΜΑΡ». Δηλαδή, κατά τον Ανανδρανιστάκη, οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει καν να ενημερώνουν τον κόσμο για τις θέσεις και τις απόψεις των άλλων πολιτικών παρατάξεων επειδή αυτές δεν αρέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ!
Και ο συγκεκριμένος, με αυτά τα μυαλά, ασκεί κριτική, κάνει υποδείξεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοσιογραφία... Και βέβαια γράφει στην «Αυγή»!Θα ήταν πολύ καλό αυτός ο αρθρογράφος να αποτελούσε απλώς την εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά, δυστυχώς, είναι ο κανόνας. 
Είναι, όμως, αξιοσημείωτο, ότι πέρα από τους δημοσιογράφους, η «δημοσιογραφία by Syriza» στρέφεται και κατά απλών πολιτών, όπως στην περίπτωση κατοίκου που σε τηλεοπτική εκπομπή τόλμησε να πάει κόντρα σε βουλευτή του κόμματος για το θέμα της Βίλλας Αμαλία. Ολόκληρο ρεπορτάζ (ανυπόγραφο βεβαίως) ανέβασε για εκείνη το left.gr και τη «θάβει». Το θέμα αναπαράχθηκε από άλλα σάιτ και φυσικά πολλά από τα σχόλια που το συνόδευαν ήταν εμετικά, αφού κάποιοι... εύχονταν να πάθει καρκίνο! (εδώ η απάντηση της κατοίκου). 
Είναι να μην πιάσουν κάποιον στο στόμα τους...

4 σχόλια:

Χειμερινός αγροφύλαξ είπε...

Είναι κακό πράγμα οι στρατιωτικοί επίτροποι; Διότι οι αγαπημένες (σου;) κεντρώες δυνάμεις πορεύτηκαν χρόνια με τους στρατ. επιτρόπους...
(Ο Ανδρανιστανάκης στοχοποιεί τη Σπυράκη και με την ίδια λογική ο Πιγκουίνος στοχοποιεί τον Ανδρανιστανάκη...).

Πιγκουίνος είπε...

Ναι, είναι κακό πράγμα όταν ταυτίζονται οι δημοσιογράφοι που απλώς κάνουν τη δουλειά τους με στρατιωτικούς επιτρόπους στη «δίκη του ΣΥΡΙΖΑ», στο «Στρατοδικείο του Εμφυλίου», όπως αποκαλείται το δελτίο του MEGA.
Και είναι πολύ διαφορετικό -και θεμιτό- το να ασκείς κριτική σε κάποιον επειδή εκφράζει μία άλφα άποψη με την οποία διαφωνείς, από το να κολλάς ετικέτες και να... δίνεις στο «επαναστατικό κοινό», εκείνους που απλώς διαβάζουν τις ανακοινώσεις των κομμάτων. Πρέπει, βλέπεις, να τους τσουβαλιάσουμε όλους για να φανεί πόσοι πολλοί κάνουν πόλεμο στον καλό μας ΣΥΡΙΖΑ.
Και φυσικά, μην πούμε τι λέγεται για όλους εκείνους που τολμούν να κάνουν σχόλια, τα οποία ενίοτε είναι κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
ΥΓ. Αλήθεια, οι δημοσιογράφοι της Αυγής ή του Κόκκινου, που κάνουν ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ (υποθέτω για ξεκάρφωμα θα αναφέρουν και καμιά λέξη για αυτά), έχουν τους ίδιους βαθμούς με τους συναδέλφους τους στο ΜΕΓΚΑ;

Χειμερινός αγροφύλαξ είπε...

-Η "ενημέρωση" του Μεγκα είναι χειρότερη και από στρατοδικείο.
-Ναι, μόνο ανακοινώσεις διαβάζει, απλώς, η Σπυράκη...
-Και όσο για τον Καρκίνο, αν καθήσουμε να μαζέψουμε τα εκατομμύρια σχόλια των αναγνωστών, δεν θα μας φτάσει αυτή η ζωή...
-Μια ζωή θα κρατήσει και η αποδελτίωση, όχι η επιλεκτική που κάνεις εσύ, βρίσκοντας πάντα τα συμπτώματα της κακής δημοσιογραφίας στην Αυγή και στο λεφτ...

Πιγκουίνος είπε...

- Υπάρχει πάντα η επιλογή της Αυγής, του Κόκκινου και του left.gr, των οποίων η ενημέρωση είναι καλύτερη από επανάσταση.
- Στο συγκεκριμένο κείμενο για αυτό εγκαλείται. Όπως κάθε δημοσιογράφος διαβάζει και ανακοινώσεις και έχει και το δικαίωμα να κάνει σχόλια. Επειδή εσάς δεν σας αρέσουν αυτά που λέει, τη βρίζετε. Όπως όλους στο Μέγκα (και στον ΔΟΛ και στον ΣΚΑΪ κλπ).
- Και για την Ελεύθερη Ώρα έχω γράψει. Και για τον Ριζοσπάστη. Για επιλεκτικές και αλά καρτ ευαισθησίες, θα είχε πλάκα να συζητήσουμε, πάντως.