Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

30/1/1933: οι σημαντικές στιγμές της ημέρας που ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία στη Γερμανία


30 Ιανουαρίου 1933, Βερολίνο. Σαν σήμερα, πριν από 80 χρόνια, ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.
Η Γαλλίδα δημοσιογράφος Στεφάν Ρουσέλ βρίσκοταν στη Γερμανία εκείνη την ημέρα και περιέγραψε τις πιο σημαντικές στιγμές της.
11.00: Ο Χίτλερ ορκίζεται στο προεδρικό μέγαρο από τον 85χρονο Πρόεδρο,  Πάουλ φον Χίντενμπουργκ.
12.00: Κυκλοφορούν οι πρώτες έκτακτες εκδόσεις των εφημερίδων με την ορκωμοσία.
17.00: Οπαδοί του Χίτλερ, με καφέ πουκάμισα, βγαίνουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.
19.00: Στο κέντρο του Βερολίνου βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες ναζιστές με αναμένους πυρσούς που γιορτάζουν την έναρξη της «εθνικής επανάστασης». Ο Χίτλερ τους χαιρετά από το παράθυρο της καγκελαρίας. Λίγο αργότερα ακολούθησε η πρώτη του ομιλία ως καγκελαρίου.
Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή...
(πληροφορίες από το vima.gr)

Επιτέλους, βρήκαν (μάλλον) τους εγκληματίες της Marfin!

Μετά από περίπου τρία χρόνια, φαίνεται πως η αστυνομία βρίσκεται κοντά στους εγκληματίες που στις 5 Μαΐου 2010 προκάλεσαν την τραγωδία στη Marfin. Μακάρι το σημερινό δημοσίευμα των «Νέων» να αληθεύει και να αποδοθεί -έστω και με καθηστέρηση- δικαιοσύνη.
(Βέβαια, δεν αποκλείεται να βρεθούν κάποιοι που θα υποστηρίξουν ότι το θέμα βγαίνει τώρα στην επικαιρότητα προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα, θα αναρωτηθούν ποιος ωφελείται κλπ...)

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η φωτογραφία της εβδομάδας

Καγκουρό βγαίνει στον δρόμο στο Γκίπσλαντ της Βικτόρια στην Αυστραλία προκειμένου να ξεφύγει από πυρκαγιά.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η επικαιρότητα με τιτιβίσματα...

- Εγώ αν ήμουν εργαζόμενος στο μετρό θα έβαζα Βέμπο να παίζει στους συρμούς.
- Δεν ξέρω τι λέει ο Σαμαράς για το που ανήκουν τα μέσα μαζικης μεταφοράς. Σε όποιον και αν ανήκουν, δεν τα χρησιμοποιεί κανείς.
- Η Ανάπτυξη ψάχνει ταξί για να έρθει. 
- Η Κομισιόν και η κυβέρνηση κρίνουν ως αξιόπιστα τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, αλλά σιγά μην έχουν την αξιοπιστία της καλής κυρίας που είδε τη συνωμοσία.
- Με την ευκαιρία: ο Καμμένος πήγε στο δικαστήριο, δήλωσε ότι τιμά τον Αντρίκο Παπανδρέου και ότι τις κατηγορίες για κερδοσκοπία τις διάβασε σε blogs. Ηγέτης, έτσι;
- O Aλέξης δεν βλέπει τον Τόμσεν στην Αθήνα, τον είδε στην Ουάσιγκτον. Και βρήκε κατανόηση. 
- Την Παρασκευή αν μπορείς κούνησε μόνο τα μάτια σου. Τίποτα άλλο δεν θα κινείται.
(από το protagon.gr)

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Επιστράτευση, η απόλυτα λανθασμένη επιλογή

Είναι απορίας άξιον πώς καταφέρνει αυτή η κυβέρνηση να έρχεται σε δύσκολη θέση και να κάνει τα λάθος πράγματα ακόμη και σε περιπτώσεις που μοιάζουν «εύκολες».
Έπειτα από οκτώ ημέρες απεργίας στο Μετρό από τους υπαλλήλους που βολεύτηκαν εκεί επειδή έτυχε να έχουν γνωστούς πολιτικούς, η μεγάλη πλειοψηφία -πλην των «επαναστατών της φακής», που έσπευσαν να στηρίξουν τον «δίκαιο αγώνα»- περίμενε την αντίδραση των ιθυνόντων της κυβέρνησης αφού η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Και ήταν έτοιμη να τη στηρίξει στην αντιπαράθεσή της απέναντι σε μία κάστα εργαζομένων, που φωνάζει επειδή αυτά που τους είχαν υποσχεθεί κάποτε εκείνοι που τους διόρισαν, πλέον παύουν να ισχύουν. Τι κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει και λεφτά δεν υπάρχουν, το βόλεμα είναι βόλεμα...
Και ποια ήταν η κίνηση της κυβέρνησης; Η επιστράτευση! Μία απόφαση που παραβιάζει το Σύνταγμα! Και επιπλέον, μία απόφαση που κάνει τους απεργούς να φαίνονται ως ήρωες, ως αδικημένοι και πως πάνε κόντρα σε «χούντα», όπως είχε το θράσος να πει και ένας από τους συνδικαλιστές τους.
Και αναρωτιέται κανένας: πόσο δύσκολο ήταν να καθίσουν ο πρωθυπουργός, ο αρμόδιος υπουργός και οι σύμβουλοί τους και να κάνουν τα απλά; Ποια είναι αυτά; Πρώτα από όλα, να διαμηνύσει η Πολιτεία προς τους συνδικαλιστές πως όποιος συνεχίσει μία απεργία που έχει κηρυχθεί παράνομη, θα απολυθεί. Σε αντίθεση με την επιστράτευση, αυτό το προβλέπει ο νόμος.
Εφόσον συνεχίσουν να απεργούν παρανόμως, να καταθέσει αγωγές και να ζητά αποζημιώσεις από το σωματείο των απεργών και από τους ίδιους για τα διαφυγόντα κέρδη.
Φυσικά, ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, φέρει και η διοίκηση του Μετρό, η οποία εκδίδει καταστάσεις πληρωμών βάσει των οποίων οι «απεργοί» αμείβονται κανονικότατα! Και με αυτούς κάτι πρέπει να γίνει.
Αυτές οι κινήσεις, οι οποίες θα επιδοκιμάζονταν από τους περισσότερους Έλληνες, θα έφερναν τους υπαλλήλους του Μετρό απέναντι στην κοινωνία και θα τους ανάγκαζαν να επιστρέψουν στην τόσο κακή δουλειά τους... Τώρα, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μοιάζει δύσκολο να ξεμπλέξουν.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τι παστίλιες πουλάνε;

Ξέρει ελληνικά ο Χαβιέ Μπαρδέμ; Αυτή ήταν η πρώτη απορία όταν τον είδα να λέει σε άψογα ελληνικά «παστίλιες για τον πόνο του άλλου». Ξέρει ελληνικά; Αν ναι, τα πράγματα δυσκολεύουν για όλον τον ελληνικό ανδρικό πληθυσμό. Και μετά είναι και ένα άλλο ερώτημα. Ο Μπαρδέμ συμμετέχει σε αντίστοιχες καμπάνιες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Δηλαδή και οι Ιταλίδες ακούν τη βραχνή φωνή του; Και οι Σουηδέζες; Παρεμπιπτόντως πώς είναι τα βραχνά σουηδικά; Ή μήπως από όλες τις χώρες του κόσμου επέλεξε την Ελλάδα για να μιλήσει «για τον πόνο του άλλου»; Αυτό μου φαίνεται πιο πιθανό. Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φημισμένη χώρα του δυτικού, τουλάχιστον, κόσμου, στο εμπόριο του πόνου του άλλου.
Το πρωί του Σαββάτου επιχείρησα μια γρήγορη τηλεοπτική περιπλάνηση και έπεσα πάνω στον Γιώργο Αυτιά. «Ο λαός μας ζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη». Είπε και άλλα υπερθετικά αλλά αυτό ήταν το ρεζουμέ. Δεν ήταν οι πόλεμοι, δεν ήταν οι εμφύλιοι, δεν ήταν οι λιμοί και οι καταποντισμοί, είναι το ΔΝΤ και η Μέρκελ υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της Ευρώπης. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θέα έχει από το γραφείο του στο Φάληρο, αδυνατώ να πιστέψω όμως ότι ο Φλοίσβος έχει μεταβληθεί σε κατεστραμμένη Σμύρνη και η παραλιακή οδός σε δρόμο του Κοσσόβου. Γιατί όμως ένας δημοσιογράφος που ξέρει οικονομικά – και για να είμαι ειλικρινής είναι από τους λίγους δημοσιογράφους που ξέρει οικονομικά – καταφεύγει σε τέτοιες ακρότητες; Τι παστίλιες πουλάει;
Έκλεισα την τηλεόραση και άνοιξα τις εφημερίδες. Η Ελευθεροτυπία έγραφε ότι στις απεργίες που έκανε στη ΔΕΗ ο Φωτόπουλος συμμετείχε το 1.5% των εργαζομένων. Προσοχή δεν είναι τυπογραφικό λάθος – ενάμιση τοις εκατό! Και δεν το έλεγαν οι μνημονιακοί αντίπαλοι του Φωτόπουλου, το έλεγαν οι σύντροφοί του συνδικαλιστές. Η εφημερίδα είχε ρεπορτάζ από το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ όπου ο Φωτόπουλος είπε «όποια μάχη δώσαμε τα συνδικάτα, ηττηθήκαμε και παρ' όλα αυτά ουδείς παραιτήθηκε» και οι «αντίπαλοι» του απάντησαν «δεν μπορείς να μιλάς εσύ που οι απεργίες σου στη ΔΕΗ είχαν 1.5% συμμετοχή». Τι παστίλιες πούλαγαν δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια με τις καθημερινές τους απεργίες και συγκεντρώσεις; 
Έκλεισα την εφημερίδα και βγήκα στους δρόμους. Όλη η Αθήνα ήταν ένα ατέλειωτο πάρκινγκ. Κάποιοι είχαν κλείσει την Ομόνοια, κάποιοι το Σύνταγμα, κάποιοι το Μετρό υπερασπιζόμενοι τον πόνο του άλλου αλλά στην ουσία αδιαφορώντας για τον πόνο του άλλου. Οι άνθρωποι κάνανε ουρές γύρω από τις στάσεις προσπαθώντας να διακρίνουν πίσω από την ατέλειωτη ουρά των αυτοκινήτων το λεωφορείο ο πόθος. Το Σάββατο έφευγε και αυτοί εκεί… να περιμένουν.
Περασμένα μεσάνυχτα αποφάσισα να συνεχίσω τη βόλτα στα «σκοτεινά». Αλεξάνδρας, Πατησίων λίγο, Αχαρνών, Άγιο Παντελεήμονα, μετά «ποτάμι», μπήκα για λίγο στην Ιερά Οδό, πήγα στις γέφυρες της Πέτρου Ράλλη - για μεγάλη βόλτα σας μιλάω - Ταύρος, Χαμοστέρνας, Συγγρού, Καισαριανή, Ζωγράφου και επιστροφή στο κέντρο. Το ντεπόζιτο της μηχανής άδειαζε αλλά εγώ επέμενα. Κάνιγγος, Πραξιτέλους, Αθηνάς, Σωκράτους, Μεταξουργείο, Κεραμικός. Αναζητούσα τους 10.000 άστεγους που μένουν τα βράδια στους δρόμους της Αθήνας, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΜΚΟ Κλίμακας. «Χίλιοι διακόσιοι με χίλιοι τετρακόσιοι είναι» θα μου πουν από την ΜΚΟ «Praxis». «Χίλιοι διακόσιοι» θα μου πει και ο Δήμος Αθηναίων. Ναι, αλλά γιατί κάποιοι επιμένουν ότι οι άστεγοι είναι δεκάδες χιλιάδες; Τι παστίλιες πουλάνε; 
Το ξέρω, ίσως στεναχωρώ φίλους σήμερα, αλλά δεν πάει άλλο. Ο πόνος του άλλου είναι πράγματι μεγάλος. Ο πόνος του άνεργου, του άστεγου, του άπορου, του απολυμένου… Ο πόνος του κουτσουρεμένου που ζούσε τσίμα τσίμα με 1.500 ευρώ και τώρα πρέπει να ζήσει με 700 ευρώ. Ο πόνος του «οικογενειάρχη» που τα μαζεύει και ξενιτεύεται. Αλλά δεν είμαστε όλοι άνεργοι, άστεγοι, άποροι, απολυμένοι, κουτσουρεμένοι και ξενιτεμένοι. Ας σεβαστούμε λοιπόν τον πόνο του άλλου. Μη γινόμαστε πολιτικάντηδες. 
Σαν και αυτόν που θυμηθήκαμε στους τελευταίους Πρωταγωνιστές. Που το πρωί έκανε «αγώνα» στους δρόμους «για να πέσουν οι τιμές» και τα βράδια κλεινόταν στο σπίτι του και μετρούσε εκατομμύρια τις μίζες. 
ΥΓ: Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» είναι μια εκστρατεία ανεύρεσης πόρων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Δίνοντας 1.6 ευρώ για ένα κουτί με έξι καραμέλες από μέλι και θυμάρι από τα φαρμακεία, ο κάθε αγοραστής ενισχύει με ένα ευρώ τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτές οι παστίλιες είναι πραγματικά ανακουφιστικές για τον πόνο του άλλου. (του Σταύρου Θεοδωράκη από το protagon.gr)

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η δημοσιογραφία όπως την ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ανένδοτος αγώνας που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΜΜΕ, τα οποία τολμούν να ασκούν κριτική στα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα καθώς και στις απόψεις που αναπτύσσει γενικότερα το κόμμα, παρασύρει δημοσιογράφους και «δημοσιογράφους» σε θέσεις που προκαλούν την κοινή λογική.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη -όπως φαντάζομαι πως τη θεωρούν οι υποστηρικτές του κόμματος της χαράς- «Αυγή» και το οποίο φέρει την υπογραφή του Γ. Ανανδρανιστάκη. 
Ιδού ένα απόσπασμα, που αναφέρεται σε δελτίο ειδήσεων του MEGA: «... για να λάβουν ευθύς αμέσως τον λόγο οι Στρατιωτικοί Επίτροποι, οι οποίοι παρέθεσαν πλήθος επιβαρυντικών στοιχείων: Η ανθ/γός Σπυράκη ανέγνωσε τη δήλωση της Ν.Δ. που έλεγε ότι δεν θα ξαναφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάψει την Αθήνα, το πολύ -πολύ να τον αφήσουμε να τσουρουφλίσει λιγουλάκι τη Θήβα.
Ο λοχαγός Χασαπόπουλος διάβασε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που ισχυριζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κάνει ρεσάλτο στη σκούνα 'Βαγγελή' και ότι αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη, γι' αυτό και εμείς είμεθα κλέφτες νοικοκυρεμένοι, ώστε να καλυπτόμεθα πανταχόθεν. Η δόκιμος Σαράφογλου μετέφερε την οδύνη της ΔΗΜ.ΑΡ., επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε μεν την κατάληψη των γραφείων της, ο Σκουρλέτης όμως δεν βγήκε με χλαμύδα στην Επίδαυρο να σουρομαδήσει τα μαλλιά του και να χτυπήσει το στέρνο του, άρα η καταδίκη ήταν χλιαρή...».
Στο κείμενο του συγκεκριμένου κυρίου, πέρα από την αποτυχημένη απόπειρα χιούμορ, γίνεται φανερή η στοχοποίηση τριών επαγγελματιών δημοσιογράφων στους οποίους ο αρθρογράφος δίνει βαθμό στρατιωτικού με προφανή στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος τους. Και γιατί; Τι έκαναν; Όλοι τους «κατηγορούνται» επειδή μετέφεραν τις απόψεις των κομμάτων, των οποίων καλύπτουν τα ρεπορτάζ! Δεν πήραν καν θέση, δεν έκαναν το παραμικρό σχόλιο: απλώς η μία «ανέγνωσε τη δήλωση της ΝΔ», ο άλλος «διάβασε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ» και η τρίτη «μετέφερε την οδύνη της ΔΗΜΑΡ». Δηλαδή, κατά τον Ανανδρανιστάκη, οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει καν να ενημερώνουν τον κόσμο για τις θέσεις και τις απόψεις των άλλων πολιτικών παρατάξεων επειδή αυτές δεν αρέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ!
Και ο συγκεκριμένος, με αυτά τα μυαλά, ασκεί κριτική, κάνει υποδείξεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοσιογραφία... Και βέβαια γράφει στην «Αυγή»!Θα ήταν πολύ καλό αυτός ο αρθρογράφος να αποτελούσε απλώς την εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά, δυστυχώς, είναι ο κανόνας. 
Είναι, όμως, αξιοσημείωτο, ότι πέρα από τους δημοσιογράφους, η «δημοσιογραφία by Syriza» στρέφεται και κατά απλών πολιτών, όπως στην περίπτωση κατοίκου που σε τηλεοπτική εκπομπή τόλμησε να πάει κόντρα σε βουλευτή του κόμματος για το θέμα της Βίλλας Αμαλία. Ολόκληρο ρεπορτάζ (ανυπόγραφο βεβαίως) ανέβασε για εκείνη το left.gr και τη «θάβει». Το θέμα αναπαράχθηκε από άλλα σάιτ και φυσικά πολλά από τα σχόλια που το συνόδευαν ήταν εμετικά, αφού κάποιοι... εύχονταν να πάθει καρκίνο! (εδώ η απάντηση της κατοίκου). 
Είναι να μην πιάσουν κάποιον στο στόμα τους...

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η φωτογραφία της εβδομάδας

Ιρανός αστυνομικός στην πόλη Σαμπζεβάρ, μαστιγώνει δημοσίως άνδρα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για βιασμό.
Η συγκεκριμένη ποινή συνοδεύεται συνήθως από εκτέλεση με βάση τη νομοθεσία της χώρας, που προβλέπει ανάλογη τιμωρία για φόνο και προδοσία.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ο Πιγκουίνος έχει γενέθλια!

Ο Πιγκουίνος γιορτάζει!
Σήμερα  συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα που αυτό το μπλογκ, με τους λίγους αλλά εκλεκτούς επισκέπτες, έκανε το πρώτο του δειλό βήμα στον χώρο του διαδικτύου.
Πλέον, έπειτα από 897 αναρτήσεις, μπαίνει στον πέμπτο χρόνο ζωής με την προσδοκία ότι θα είναι δημιουργικός και παραγωγικός.
Άντε, και του χρόνου!

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

«Θα μας ευγνωμονείτε μια ζωή»...

«Μπορεί ο κόσμος να ταλαιπωρηθεί τώρα με την απεργία μας, αλλά θα μας ευγνωμονεί μια ζωή που θα διώξουμε αυτήν την κυβέρνηση».
Η παραπάνω ηρωική δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό, Αντώνη Σταματόπουλο. 
Χρειάζεται σχόλιο;

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Μωρό εισβάλει στη συναυλία του μπαμπά και χορεύει!


Την ώρα που ο τραγουδιστής της κάντρι, Coffey, έδινε συναυλία, ο 17 μηνών γιος του εισέβαλε στη σκηνή και άρχισε να χορεύει κλέβοντας τις καρδιές όλων στο κοινό. 
Δείτε το βίντεο, θα σας αρέσει.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αντί για καταλήψεις και βία, παραχωρήσεις -με κανόνες- κτιρίων, πάρκων κλπ. για αυτοδιαχείριση

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών περιστρέφεται (και) γύρω από το θέμα των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων από αναρχικούς και την επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να τα καθαρίσει.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι καταληψίες π.χ. στη Βίλα Αμαλία, που αποτελούσε και την πιο... διάσημη περίπτωση, παρήγαγαν κάτι σαν πολιτισμό γιατί έκαναν προβολές ταινιών, ενώ βοηθούσαν άστεγους κλπ. Εντούτοις, κανένας δεν εξήγησε για ποιο λόγο βρέθηκαν εντός του κτιρίου 1.247 μπουκάλια μπύρας, βενζίνη, χειροβομβίδες χημικών και κρότου λάμψης, κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες κλπ., πέρα από κάποιους Συριζαίους -τι άλλο θα μπορούσαν να είναι;- που χαρακτήρισαν τα ευρήματα, ως αντικείμενα καθημερινής χρήσης! Όλα αυτά προτού γίνουν... νοικοκυραίοι. 
Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν οι αναρχικοί και οι υπερασπιστές τους, ήταν ότι η Βίλα Αμαλία αποτελούσε τρόπο έκφρασης μιας διαφορετικής άποψης και ως εκ τούτου θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η καταφανώς παράνομη κατάληψη ενός χώρου που δεν τους ανήκει. Αν, όμως, υποθέσουμε ότι στο πλαίσιο έκφρασης της δικής τους διαφορετικής άποψης, έμπαιναν σε κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, Χρυσαυγίτες, οι ίδιοι οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί, δεν θα επαναστατούσαν; Και στο κάτω κάτω, αν θέλουν να εκφράσουν τη διαφορετικότητά τους, ας το κάνουν νοικιάζοντας χώρο ή στο σπίτι τους.
Η αστυνομία, λοιπόν, ορθώς πράττει και βάζει τέλος σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Βέβαια, αυτό δεν σβήνει τις τεράστιες ευθύνες του κράτους που ανεχόταν τέτοιου είδους καταστάσεις για δεκαετίες. Πλέον, μετά τις επεμβάσεις των αρχών, οφείλει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τους συγκεκριμένους χώρους προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
Όμως, το θέμα δεν τελειώνει εδώ, δεν είναι τόσο απλό και δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Υπήρχαν κάποιες καταλήψεις, όπως αυτή στη δημοτική αγορά της Κυψέλης, που πραγματικά λειτουργούσε ως χώρος πολιτισμού. Φιλοξενούσε συζητήσεις, εκδηλώσεις, ενώ γινόταν και μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες. Ήταν κάτι που, μεταξύ άλλων, έδινε ζωντάνια στην περιοχή. 
Επειδή πολλές συλλογικότητες, πολλοί άνθρωποι έχουν την πρόθεση να προσφέρουν κάτι ανάλογο στην κοινωνία, θα μπορούσε το κράτος ή οι δήμοι, να τους παραχωρήσουν κτίρια ή πάρκα ή ό,τι άλλο είναι δυνατόν ώστε να το διαχειριστούν με τον τρόπο που θέλουν. Βέβαια, θα αναλάβουν τα βασικά, π.χ. να καθαρίζουν τον χώρο, να τον επιβλέπουν, να διατηρούν τη νομιμότητα, να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους εκείνους που θέλουν να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητές τους κλπ. αλλά από εκεί και πέρα, θα μπορούν να κάνουν ό,τι εκείνοι κρίνουν καλύτερο. Θα μπορούσαν επίσης το κράτος ή οι δήμοι, να τους βοηθούν με απλούς τρόπους, π.χ. για μία προβολή ταινίας, να τους δανείζουν από τα απαραίτητα μέσα μέχρι και καρέκλες.
Δεν θα ήταν αυτή η καλύτερη λύση για όλους; Και για αυτούς που θέλουν να εκφραστούν και για αυτούς που θέλουν να προσφέρουν και για τον κόσμο που θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους αξιόλογες προσπάθειες ή να λάβει μέρος σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, να παρακολουθήσει μία ταινία, μία συναυλία αλλά και για τα κτίρια ή τα πάρκα που θα αξιοποιούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο;
Φυσικά, δικαίωμα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα έχουν όλοι: από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά, γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατία μας.Θα ήταν, σίγουρα, ένα ενδιαφέρον πείραμα.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η φωτογραφία της εβδομάδας

Ο άστεγος Μπράτισλαβ Γιοβάνοβιτς χρησιμοποιεί ως καταφύγιο τον χειμώνα, έναν τάφο στο κοιμητήριο της Νις, 200 χιλιόμετρα νοτίως του Βελιγραδίου. 

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αποκαλύφθηκε αποικία 9.000 πιγκουίνων

Μοιάζει με ριμέικ του «Happy Feet», της ταινίας κινουμένων σχεδίων με τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο που είχε πάθος με τον χορό και θεωρούσε τους ανθρώπους εξωγήινους. Κάπως έτσι μπορεί να αισθάνθηκαν κι αυτοί οι πιγκουίνοι όταν αντίκρισαν τα τρία μέλη του βελγικού πολικού σταθμού έρευνας Πριγκίπισσα Ελισάβετ να πατούν για πρώτη φορά πόδι στην αποικία τους. 
Η αποικία των 9.000 αυτοκρατορικών πιγκουίνων ήταν άγνωστη στους ανθρώπους. Εντοπίστηκε πριν από μερικούς μήνες χάρις σε φωτογραφίες από δορυφόρο. Οι τρεις βέλγοι ειδικοί έφτασαν στην αποικία αφού κατάφεραν να βρουν το κατάλληλο μονοπάτι στον πάγο. 
Ήταν μεσάνυχτα, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, και «μια αξέχαστη στιγμή» όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Αλέν Ιμπέρ. Όποιος, λοιπόν, πιστεύει ότι η Γη δεν είναι πλέον τίποτε περισσότερο από ένα παγκόσμιο χωριό που δεν κρύβει μυστικά, ας το ξανασκεφτεί.
(Από τα Νέα)

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Περί των χειροκροτητών αστυνομικών της Θεσσαλονίκης

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι περίπου είκοσι αστυνομικοί που... αποθέωσαν χθες έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τους συναδέλφους τους, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για διακίνηση ναρκωτικών! Μάλιστα, ειρωνεύονταν τους άλλους αστυνομικούς, που συνόδευαν τους κατηγορούμενους.
Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Προφανώς, έχουν κάθε δικαίωμα να τους συμπαραστέκονται και να εκτιμούν ότι δεν έχουν παρανομήσει, άλλωστε οι συνάδελφοί τους διατηρούν το τεκμήριο της αθωότητας. Και φυσικά, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει αν είναι ένοχοι ή όχι.
Αλλά, δεν μπορούν να δείχνουν τη συμπαράστασή τους με τρόπο τέτοιο που να προκαλούν το κοινό αίσθημα. Είναι ποτέ δυνατόν να επιδεικνύουν τέτοιου είδους συμπεριφορά; Είναι δύσκολο να αντιληφθούν πως μετά τα χθεσινά, ούτε ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εμπιστευθεί τους συγκεκριμένους αστυνομικούς; Ότι στην ουσία ακυρώνουν τους εαυτούς τους και την όποια πορεία έχουν διαγράψει στο Σώμα, που μπορεί να είναι αξιόλογη; Και το κυριότερο: ποια  εικόνα περνάνε προς τον κόσμο για την ΕΛΑΣ, τη στιγμή που αυτή έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα με τη συμμετοχή των στελεχών της στην εγκληματική οργάνωση;
Πάλι καλά που το αρχηγείο της αστυνομίας αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους έθεσε σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και τον σχηματισμό δικογραφίας για όλους για εγκωμιασμό αδικήματος. Έπραξε, δηλαδή, τα αυτονόητα.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης οι αντιασφυξιογόνες μάσκες, κατά τον Σκουρλέτη!

Πριν από λίγες ημέρες, η αστυνομία προχώρησε σε επέμβαση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο έπειτα από συνεννόηση των εισαγγελικών αρχών με τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να μπει τέλος στο παραεμπόριο έξω από το ίδρυμα. Στη διάρκεια της επιχείρησης, κάποιοι από τους μικροπωλητές μπήκαν στο κτίριο και η αστυνομία τούς ακολούθησε. Έτσι, έγινε έρευνα και στο εσωτερικό της πρώην ΑΣΟΕΕ.  
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, εντοπίστηκαν 17 σάκοι με προϊόντα παραεμπορίου, έξι αντιασφυξιογόνες μάσκες, 17 κράνη, 40 κοντάρια, 50 κενά μπουκάλια και ένας πλήρης ραδιοφωνικός σταθμός.
Η επέμβαση της αστυνομίας εξόργισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπο Τύπου, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μάλιστα δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha, ότι τα όσα βρέθηκαν στη σχολή, μεταξύ των οποίων οι  αντιασφυξιογόνες μάσκες και τα κοντάρια «είναι πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι του καθενός μας και όλα αυτά που είπαν για μπουκάλια και δήθεν μηχανισμούς είναι κουραφέξαλα»!

Καλλιτέχνης, λέει, θα σκοτώσει ζώα σε έκθεση στο Παρίσι!

Αμ, δεν θα τα σκοτώσει! 
Εδώ και ημέρες κυκλοφορεί και αναπαράγεται ακόμη και από θεωρητικά σοβαρά σάιτ, όπως αυτό του Πρώτου Θέματος, η είδηση ότι στις 7 Ιανουαρίου ένας καλλιτέχνης θα σφαγιάσει με βαριοπούλα, ζώα στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.
«Στον εκθεσιακό χώρο πρόκειται να δεθούν, μια αγελάδα, ένα γουρούνι, ένα μοσχάρι, μια κατσίκα, ένα πρόβατο και ένα άλογο. Εκεί ο καλλιτέχνης θα σκοτώσει τα άτυχα ζώα με μία βαριοπούλα. Τα ζώα θα πεθάνουν με επανειλημμένα χτυπήματα βαριοπούλας υπό τους ήχους metal μουσικής», αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Κάποιοι στην Ελλάδα μετέφρασαν λάθος έκκληση Γάλλων φιλόζωων, η οποία στρέφεται κατά του εικαστικού Adel Abdessemed. Όντως, ο Αλγερινός κάνει έκθεση στο Παρίσι αλλά σε αυτήν προβάλεται βίντεο που δείχνει ζώα, τα οποία σφαγιάστηκαν στο Μεξικό για να καταναλωθούν ως τροφή. Ο ίδιος δηλώνει πως με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει  απάνθρωπες τακτικές βασανισμού ζώων.
Και, απλώς, στις 7 Ιανουαρίου, η έκθεση, η οποία «τρέχει» από τον Οκτώβριο, θα ολοκληρωθεί. Χωρίς φυσικά, να πειραχθεί κάποιο ζώο στο Κέντρο Πομπιντού... Οι Γάλλοι φιλόζωοι διαμαρτύρονται για την προβολή του βίντεο (δεν συμφωνούν με τον Abdessemed), οι δικοί μας φωνάζουν και μαζεύουν υπογραφές για μία σφαγή που δεν θα γίνει ποτέ. 
Παρόλο που πρόκειται για τελείως παράλογη είδηση, πάρα πολλοί την πίστεψαν και την αναπαρήγαγαν, δημιουργώντας κύμα υστερίας κατά του Abdessemed. Έτσ, άλλωστε, λειτουργεί η «ενημέρωση» στην Ελλάδα στην εποχή του διαδικτύου. Ως συνέπεια των παραπάνω, χιλιάδες αναγνώστες των μπλογκ και των σάιτ έχοντας τελείως λανθασμένη πληροφόρηση, ξεσπούν κατά του Abdessemed, τον αποκαλούν δολοφόνο και... εύχονται ακόμη και να πεθάνει! Δείτε, για παράδειγμα, τα σχόλια στο Πρώτο Θέμα.
Και όλα αυτά για ένα λάθος στη μετάφραση...
δηλώνει πως ξεσκεπάζοντας απάνθρωπες τακτικές βασανισμού ζώων, Πηγή: www.lifo.gr

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Δέκα απίστευτα απλά πράγματα για να προστατεύσεις την ιδιωτικότητά σου

Αξίζει να διαθέσετε ορισμένα λεπτά για να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο από τη lifo ώστε να αποφύγετε  -στο μέτρο του δυνατού, πάντα- διάφορους κινδύνους που παραμονεύουν στον κόσμο του διαδικτύου.
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου
Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 
2. Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 
3. Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις 
Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 
4. Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα 
Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 
5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου 
Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker
6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων 
Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 
7. Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου 
Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 
8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» 
Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου.
9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα 
Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO, που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 
10. Να «καλύπτεις» την IP σου 
Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss.
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr
1. Να βάζεις πάντα κωδικό στις συσκευές σου Ακόμα κι αν ακούγεται εκνευριστικό, είναι άκρως απαραίτητο να προστατεύεις με έναν κωδικό που θα γνωρίζεις μόνο εσύ τη συσκευή, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σε περίπτωση που τη χάσεις ή στην κλέψουν θα είναι εκτεθειμένη και τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. 2.Να ενεργοποιήσεις την ειδοποίηση Google για το όνομά σου Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις εδώ το όνομά σου. Στη συνέχεια θα μπορείς να λαμβάνεις μέσω e-mail ειδοποιήσεις, όπου θα ενημερώνεσαι για τις καταχωρίσεις του ονόματός σου στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Search. 3.Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς σου όταν τελειώνεις Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάς την αποσύνδεση από το e-mail ή τα κοινωνικά δίκτυα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι ο λογαριασμός σου δεν θα πέσει σε αδιάκριτα χέρια και μάτια, ειδικά αν χρησιμοποιείς κοινόχρηστο υπολογιστή. 4.Να μην δίνεις e-mail, τηλέφωνο ή ταχυδρομικό κώδικα Όπως δεν θα δώσεις σε έναν άγνωστο στο δρόμο τον αριθμό σου ή τη διεύθυνσή σου, μη δίνεις με τον ίδιο τρόπο στους ιστότοπους αγοραπωλησιών τα προσωπικά στοιχεία σου. Αν κάνεις αυτό το λάθος θα είσαι φακελωμένος και θα βομβαρδίζεσαι από ενοχλητικά e-mails. 5. Να κρυπτογραφείς τα αρχεία του υπολογιστή σου Όταν μιλάμε για κρυπτογράφηση εννοούμε την προστασία προσωπικών φακέλων με κωδικό. Ένας χρήστης που θα επιχειρήσει να δει τα αρχεία που βρίσκονται στους προστατευμένους φακέλους δεν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του αν δεν γνωρίζει τον κωδικό που θα έχεις προκαθορίσει. Οι χρήστες υπολογιστών Mac μπορούν να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους πηγαίνοντας: "Security and Privacy" → "FileVault"→ "Turn on FileVault". Οι χρήστες Windows θα πρέπει να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Bitlocker. 6. Αν χρησιμοποιείς Gmail ενεργοποίησε την ταυτοποίηση δύο βημάτων Όσοι διαθέτουν λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google έχουν το πλεονέκτημα να ενεργοποιήσουν μία υπηρεσία που αποτρέπει τη σύνδεση άγνωστων συσκευών. Αν δεν θέλεις να πέσεις θύμα παραβίασης του λογαριασμού σου πάτα εδώ, ώστε να σου αποσταλεί στο κινητό σου ένα κωδικός ασφαλείας που θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα θέλεις να συνδεθείς στο Gmail. 7.Να πληρώνεις σε μετρητά για τις άκρως προσωπικές αγορές σου Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ακόμα διαδεδομένη η αγορά φαγητού ή φαρμάκων μέσω πιστωτικής κάρτας, αλλά στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν χάρη στα ικανότατα «λαγωνικά» τους να μαθαίνουν τις διατροφικές συνήθειες των πελατών τους, ώστε να μπορούν να αρνηθούν μία αποζημίωση όταν κάποιος νοσήσει. 8. Να αλλάξεις τις ρυθμίσεις του Facebook σε «φίλοι μόνο» Αν δεν θέλεις με μία απλή αναζήτηση στο Google, να φαίνονται οι φωτογραφίες σου ή άλλα προσωπικά στοιχεία θα πρέπει να επιλέξεις αυτή τη ρύθμιση, ώστε να μη γνωρίζει όλος ο διαδικτυακός κόσμος τις συνήθειές σου. 9. Να κάνεις εκκαθάριση ιστορικού και Cookies ανά τακτά χρονικά διαστήματα Αν δεν θέλεις να παρακολουθείσαι διαρκώς από τα κατασκοπευτικά «μπισκότα» που σου χαρίζουν απλόχερα οι ιστόποποι, οι οποίοι έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος, καλό θα είναι να διαγράφεις το ιστορικό σου και τα Cookies από τις ρυθμίσεις του διαδικτυακού σου περιηγητή. Μπορείς ακόμα να επιλέξεις την αυτόματη διαγραφή, κάθε φορά που κλείνεις το browser σου. Ο Mozilla διαθέτει τo add-on TACO , που ξεγλιστράει από τους κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. 10. Να «καλύπτεις» την IP σου Αν δεν θέλεις να γνωρίζουν οι διάφοροι ιστότοποι τη διεύθυνση IP σου τότε θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό που θα μπορεί να καμουφλάρει την προέλευσή της συσκευής σου. Δύο λύσεις που ενδείκνυνται για αυτή τη δουλειά είναι το Tor και το HideMyAss. Πηγή: www.lifo.gr