Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Το πρώτο Euro έγινε σε... γκούλαγκ, το 1955!

Όποιος νομίζει ότι η ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αρχίζει το 1960 στη Γαλλία, απατάται... Στην πραγματικότητα, το πρώτο Euro έλαβε χώρα σε... γκούλαγκ της Σιβηρίας και το κέρδισε η Γερμανία.
Ήταν το καλοκαίρι του 1955, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν και πέντε πριν από την πρώτη επίσημη διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, είχε γράψει στην εφημερίδα «Novaya Gazeta» η δολοφονηθείσα (το 2006) Ρωσίδα δημοσιογράφος, Άννα Πολιτκόφσκαγια.
Το τουρνουά, που ονομάστηκε από τους διοργανωτές «Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου», διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου εργασίας «7», στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, όπου βρίσκονταν έγκλειστοι περίπου 2.000 αλλοδαποί υπήκοοι.
Ύστερα από αίτημα των φυλακισμένων δημιουργήθηκαν τέσσερις ομάδες κρατούμενων, με βάση την ιθαγένειά τους. Τις ομάδες αυτές αποτελούσαν Γερμανοί, Ούγγροι, Πολωνοί και Ρώσοι, οι οποίοι είχαν απελαθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την Κίνα, κατηγορούμενοι για διάφορα εγκλήματα κατά του κινεζικού κράτους.
Νικήτρια αναδείχθηκε η γερμανική ομάδα, που φορούσε την άσπρη στολή. Το απόλυτο βραβείο, όμως, ήρθε στο 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το 1956, όταν η διαδικασία αποσταλινισμού του κράτους οδήγησε στη μαζική απελευθέρωση των κρατουμένων στα γκούλαγκ.
(Από το ΑΠΕ)

2 σχόλια:

Χ.Α. είπε...

Και το ελληνικό πρωτάθλημα σε γκούλαγκ θα διεξάγεται από του χρόνου. Ψηφίστε ΤΣΥΡΙΖΑ και νέα ΕΣΣΔ θα γίνουμε...

Συμμορίτης ο κονσερβοκούτης είπε...

Επειδή θα γίνουμε ΕΣΣΔ, εσένα θα σε φωνάζουμε... Γεωργία!!!! Ωραίο γυναικείο όνομα. Και ήταν και ο Στάλιν από τη Γεωργία. Τυχερεεέ! Άντε, σου 'φεξε πάλι!!!!!!!!