Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Σ. Μάνος: ένας κύριος μείον

Απόσπασμα από κείμενο της Ρέας Βιτάλη στο protagon για την αποχώρηση του Στέφανου Μάνου από την προεδρία της Δράσης:
«Χθες ο Στέφανος Μάνος παραιτήθηκε. Σβέλτα πέρασε η είδηση από τις ειδήσεις. Τίναξε πέταλα… Απορώ πού έβρισκε δύναμη τόσα και τόσα χρόνια. Νωρίτερα είχα τινάξει και γω ως οπαδός του. Αυτή τη φορά είχα αλλαξοπιστήσει. 
Ωστόσο... Ένας κύριος μείον! Αν πεις το όνομά του, η πλειονότητα θα πει: 'Αυτός που έλεγε ότι πρέπει ν΄απολυθούν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι;'. Έτσι άτσαλα πεταμένες λέξεις. Ένα γελάκι ειρωνικό στο τέλος. Δυο ανασηκώματα ώμων… Έλα ρε! Ε, όχι και ο Μάνος… Έτσι άτσαλα. 
Ο Στέφανος Μάνος. Οπαδός της κοινής λογικής, της στυγνής αλήθειας, της αποτελεσματικότητας, καταδότης κάθε ανέντιμης συμπεριφοράς και αλλαξοκολιάς. Πόσο κοστολογείται η ψήφος μας πατριώτη; Τι χρήμα απορροφούν τα κόμματα; Ο Μάνος που ως Υπουργός Οικονομικών το 1992 δήλωνε 'είναι φθηνότερο για το κράτος να στέλνει με ταξί στον προορισμό του κάθε επιβάτη του ΟΣΕ'. Και που έσπασε τα σύνορα των κομμάτων πριν τα σπάσουμε οι πολίτες. 
Ο μόνος Μάνος. Κάποιος που μας λογάριασε διαχρονικά ενήλικες. Μα αφού ο κόσμος δεν τον ψήφιζε! Όντως…Ούτε τον Κωστή Στεφανόπουλο μέχρι που τον δοξάσαμε ως Πρόεδρο Δημοκρατίας. Γι' άλλους είχε πάντα η καρδιά μας. Οι μέρες σέρνουν μελαγχολία. Ρετάλια η χώρα εν αναμονή κυβέρνησης. 
Σε τούτες τις εκλογές αποκαταστάθηκε ο Ψωμιάδης, η Κατσέλη, ο Κολλάς. Δεν πρόκανε και πάλι ο Μάνος. Τίναξε πέταλα… Ένας κύριος μείον...».
Το άρθρο συγκέντρωσε δεκάδες σχόλια, τα περισσότερα κολακευτικά για τον Μάνο. Επέλεξα ένα ακόμη απόσπασμα από τον «MΕ», που αναφέρει: 
«Λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Μαιου, έτυχε να βρίσκομαι σε μια παρέα και η συζήτηση πήγε στις εκλογές. Είπα πως ενώ μέχρι τώρα έριχνα λευκό, αυτή τη φορά αποφάσισα να ψηφίσω κάποιο κόμμα και μετά από ψάξιμο καταστάλαξα στη Δράση (με finalists τους Πειρατές και τη Δημιουργία Ξανά). Στην παρέα έτυχε να βρίσκεται και κάποιος συνδικαλιστής γνωστής συντεχνίας (δεν γνώριζα τότε την ιδιότητά του). Με ρώτησε αν έχω γνωρίσει το Μάνο.
_ Γνωρίζω τις απόψεις του.
_ Όχι, εννοώ αν τον έχεις γνωρίσει προσωπικά.
_ Δεν τον έχω γνωρίσει.
_ Κοίτα, μέσα από το συνδικάτο έχω γνωρίσει πολλούς πολιτικούς, ανάμεσά τους και το Μάνο όταν ήταν υπουργός. Προφανώς και δεν τον ψηφίζω, αλλά σε προσωπικό επίπεδο ο Μάνος είναι από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Και έξυπνος, τίμιος, ειλικρινής. Απλά γεννήθηκε σε λάθος χώρα».
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον απολογισμό της πολιτικής δράσης του Στέφανου Μάνου.
(στο βίντεο, ο απλός και παραστατικός τρόπος με τον οποίο ο Μάνος επιχειρηματολογεί σχετικά με τις ανισότητες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

14 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Μπορώ να επιχειρηματολογώ επί ώρες για τις αθλιότητες Μάνου, την ακατάσχετη μπουρδολογία του και τις ακρονεοφιλελεύθερες πολιτικές του. Ούτε χρόνο έχω να το κάνω, ούτε εσύ να τα διαβάζεις. Μόνο λίγα λόγια.
Ο Μάνος έχει προτείνει 400.000 απολύσεις Δ.Υ. και όχι τις μισές που γράφει η πρώην ψηφοφόρος του. Η πρότασή του είναι οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι να γίνουν δύο εκατομμύρια για να πάρει η Μέρκελ τα λεφτά της.
Επειδή χρησιμοποιεί 2-3 ατάκες πιασάρικες, όπως ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που στενάζει κάτω από το βάρος του δημοσίου, μείωση των μισθών των βουλευτών, καταργήσεις προνομίων κ.α. δεν αθωώνεται για τις τεράστιες μαλακίες που έχει κάνει σε δημόσιο και προσωπικό επίπεδο. Στην Ελλάδα που ξεχνιούνται τα πάντα έχει θέση και ο Μάνος. Ο Μάνος που μας δίδαξε ότι 0+0=14.
Η «κοινή λογική» που επικαλείται η κα Βιτάλη είναι του Μάνου και των ελάχιστων ψηφοφόρων του, δική μου πάντως όχι. Συμπεραίνω λοιπόν ότι είμαστε ένας λαός ηλιθίων που δεν αναγνωρίζει τους άξιους και σώφρονες και ψηφίζει ότι να’ναι.
Σε μια εποχή όπου το δημόσιο απαξιώνεται συλλήβδην, πρωτίστως από αυτούς που είχαν και έχουν υπόγειες συναλλαγές με αυτό και τους επίορκους υπαλλήλους του, δεν θα καθίσω να υπερασπιστώ τη χαμένη του αξιοπιστία. Θα μου την πέσουν ένα κάρο ηλίθιοι που το μόνο που έμαθαν από το σπίτι τους είναι να ρίχνουν τα πάντα στο ίδιο τσουβάλι. Το τσουβάλι που κρατάει ο Μάνος και ήθελε να πετάξει από μέσα όποιον δεν έγλυψε, δεν κομματικοποιήθηκε, δεν συνδικαλίστηκε, δεν ρουφιάνεψε.
Αν δεσμευόταν ότι η πρόταση του για ξεσκαρτάρισμα του δημοσίου περιελάμβανε κομματόσκυλα, τεμπέληδες, τσανακογλύφτες, παρατρεχάμενους, σφουγγοκωλάριους και - πρωτίστως - συνδικαλιστές, τότε ναι, θα ήμουν ο θερμότερος υποστηρικτής και ψηφοφόρος του.
Όποιος νομίζει ότι το δημόσιο θα άδειαζε από όλον αυτό το συρφετό, ή ότι η πρόταση Μάνου αυτούς αφορούσε, είναι βαθιά νυχτωμένος.
Αν θες μπορείς να ρίξεις μια ματιά: http://akivernitos.blogspot.gr/2012/05/blog-post_23.html
ΥΓ: Οι μισθοί στο δημόσιο περικόπηκαν κατά 30%-40%. Ο νεοεισερχόμενος στο δημόσιο καθηγητής (πανεπιστημιακής δηλαδή εκπαίδευσης) αμείβεται με 660 ευρώ το μήνα=22 ευρώ την ημέρα. Ας πάει να βρει τα καθάρματα Δ.Υ. που θησαύρισαν από τη δημόσιο με τις μίζες, τα δωράκια, τα γρηγορόσημα και τους παχυλούς μισθούς και ας πάψει να λέει μαλακίες για τους καλά αμειβόμενους του δημοσίου. Ένας εκ των οποίων ήταν κι αυτός επί 35 χρόνια…!

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Πες τα ρε φίλε, γιατί όταν του τα λέμε (του Πιγκουίνου) εμείς, είμαστε εγκάθετοι και "επαναστάτες του γλυκού νερού"...

Πιγκουίνος είπε...

Πέτρο Κ., το πρώτο που μπορώ να σχολιάσω για το κείμενο στο μπλογκ σου είναι η παντελής έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του Μάνου. Ακόμη και το κύριος, σε εισαγωγικά το έχεις.
Παρακάτω και ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την οποία όλοι θέλουν (και εσύ ανάμεσά τους) αλλά κανένας δεν τολμά να πει το πώς θα γίνει. Ο Μάνος προτείνει αρχικά την κατάργηση φορέων που δεν χρειάζονται (όπως αυτούς που μετράνε τις πεταλούδες στη Ρόδο!) ή κάποιους που κάνουν την ίδια δουλειά (υπάρχει Γεν. Γραμματεία Καταναλωτή και παράλληλα Συνήγορος του Καταναλωτή).
Για τους υπόλοιπους που θα φύγουν, προτείνει διαδικασία αξιολόγησης (απαγορευμένη λέξη στο δημόσιο) από εξωτερικούς αξιολογητές.
Άρα, μάλλον καλύπτεσαι όταν ζητάς να φύγουν «κομματόσκυλα, τεμπέληδες, τσανακογλύφτες, παρατρεχάμενοι, σφουγγοκωλάριους». Επιπλέον, για όσους φύγουν, προτείνει να παίρνουν το 70% των αποδοχών τους για τρία χρόνια με την ελπίδα ότι ο περιορισμός του κράτους, θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, άρα θα πέσουν λεφτά στην αγορά και θα υπάρξει ανάπτυξη, άρα και δουλειές. Αυτός είναι ο στόχος του, όχι να πάρει τα λεφτά της η Μέρκελ!
Σε ό,τι αφορά το κείμενο στο μπλογκ σου και την επίθεση που του κάνεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, συγνώμη αλλά είσαι αδιάβαστος. Δες τι προτείνει για το ασφαλιστικό και μετά αναρωτήσου όσα αναρωτιέσαι.
Τέλος, για την Αλατίνη, δες εδώ ότι το παραμύθι που όλοι πιπιλάνε, δεν έχει καμία βάση: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=119562.

Πιγκουίνος είπε...

Ματσαμπλόκε, δεν χαρακτήρισα κανέναν επαναστάτη του γλυκού νερού κλπ. επειδή έχει άλλη άποψη από εμένα. Μπορούμε να συζητήσουμε με επιχειρήματα πάνω σε όποιο θέμα και μπορούμε να διαφωνούμε. Το ξέρεις πολύ καλά και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τα μπερδεύεις.
Αλλά όταν, βγαίνουν κάποιοι και λένε ότι όσοι δεν ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ (73%) είμαστε υποτελείς και φίλοι της Βέρμαχτ ή πως δεν εκείνοι που ψήφισαν «μνημονιακά» (50%) είμαστε ραγιάδες, ε θα αντιδράσω. Τι θα πω; Πόσο ωραία μας τα λένε; Έλεος.
Εκτός, βέβαια, και αν εσύ θεωρείς πως είμαστε υποτελείς!

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Υποτελείς δεν ξέρω, αλλά αφελείς σίγουρα. Όταν θα έρθουν τα "ραβασάκια" από την Εφορία να σας δω.

Πιγκουίνος είπε...

Α μάλιστα, για υποτελείς δεν ξέρεις. Μπορεί δηλαδή το 50% του κόσμου να είναι υποτελείς! Μήπως και προδότες;
Επίσης, αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώναμε Εφορία;

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Το παράδειγμα για την Εφορία δεν το χρησιμοποίησα επειδή θεωρώ ότι με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα πληρώναμε εφορία. Μην κάνεις τον χαζό (αφού δεν είσαι). Απλά, το αναφέρω για να δείξω πόσο κορόιδα είστε εσείς που είστε υπέρ της ΝΔ.

Πιγκουίνος είπε...

Δεν έχω πει ποτέ ότι είμαι με τη ΝΔ και για το λόγο αυτό δεν την ψήφισα. Αλλά εδώ που φτάσαμε, κάποιος έπρεπε να κυβερνήσει. Αφού αυτήν ψήφισε ο κόσμος, αυτή πρέπει να κάνει κυβέρνηση. Το είπε ακόμη και ο Τσίπρας. Τόσο απλά.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Ναι, το 29,7%. Ούτε το 1/3 του 67% που ψήφισε. Τέλος πάντων...

Πιγκουίνος είπε...

Όχι ακριβώς: 29,7% + 12,3% + 6,3%. Αυτό είναι το σωστό.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Ναι, δεν έχεις άδικο. Και +1,54% (ασχέτως αν δεν μπήκε στη Βουλή).

Οταν όμως έλεγα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο, διαφωνούσες.

Πιγκουίνος είπε...

Μα, δεν είναι το ίδιο. Συγκροτούν κυβέρνηση συνεργασίας. Δηλαδή ΝΔ και ΔΗΜΑΡ είναι το ίδιο;
ΝΔ και ΚΚΕ το '89 ήταν το ίδιο;
Ειδικά αυτοί που ζητούν απλή αναλογική, πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι οι συνεργασίες αφενός δεν αποτελούν «γάμο» και αφετέρου είναι απαραίτητες.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Εσείς οι ΠΑΣΟΚοι τα βάλατε το '89 με τον Φλωράκη. Τώρα αποθεώνετε τον Κουβέλη, που έκανε το ίδιο. Δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Πιγκουίνος είπε...

Μόνο εσύ θα μπορούσες να κάνεις αυτή τη σύγκριση. Ακριβώς το ίδιο είναι!
Αν δεν κάνω λάθος, πάντως, ήταν την εποχή που εσύ έδινες... αγώνα για το ΠΑΣΟΚ σκίζοντας αφίσες.