Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μια κυβέρνηση που δεν πρόκειται να αντέξει

Μετά και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση είναι προφανές ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και οφείλουν οι υπεύθυνες δυνάμεις, όπως αυτές αναδείχθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία, να βγουν μπροστά. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα και με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, οφείλει να είναι αποφασιστική και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν την Ελλάδα ένα βήμα μπρος.
Εντούτοις, δεν θεωρώ ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα, όποιοι κι αν το στηρίξουν, θα έχει μεγάλο χρόνο ζωής. Και αυτό γιατί θα πρόκειται για μία δυσάρεστη κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα. Ακόμη και αν συνοδευτούν με κάποια άλλα που θα είναι φιλολαϊκά, όπως για παράδειγμα η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η κατάργηση του τέλους ακινήτων.
Τέτοιου είδους κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να σταθεί ειδικά από τη στιγμή που θα βασίζεται σε κόμματα που σίγουρα θα ταρακουνηθούν στο εσωτερικό τους από τη συμμετοχή τους σε αυτήν  (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και τα οποία θα πρέπει να αντέξουν στην ασφυκτική πίεση που θα δεχθούν από την... υπεύθυνη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που κυρίως θα πρέπει να αντέξει, είναι ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος από τις προηγούμενες εκλογές είχε σταμπαριστεί ως «Καρατζαφέρης της Αριστεράς»! Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει μιας και «προδότη» θα τον ανεβάζουν, «προδότη» θα τον κατεβάζουν.
Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ηρέμησε μετά την ταραχή των πρώτων έξιτ πολς, τα οποία έδειχναν ότι θα μπορούσε να χάσει την αγαπημένη του δεύτερη θέση και να υποχρεωθεί να κυβερνήσει και αφού στην ουσία χαρακτήρισε «τρομοκρατημένους» εκείνους που δεν τον ψήφισαν, είπε πάνω - κάτω ότι η όποια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να περνάει αυτά που θέλει αν εκείνος δεν συμφωνεί! Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πόσο εποικοδομητική θα είναι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και τον συνιστωσών του.
Με τους «αντιμνημονιακούς» (από άκρα δεξιά ως άκρα αριστερά) και τους «Αγανακτισμένους» (της πάνω και της κάτω πλατείας) στα κάγκελα (ήδη οι «καλοί»  Έλληνες κατηγορούν τους «κακούς» όπως βλέπετε και στη φωτογραφία από το facebook), με την Ελλάδα διχασμένη, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, ενώ παράλληλα θα χάνει δυνάμεις προς τις δυνάμεις του άλλου μπλοκ και συγκεκριμένα προς ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως), ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή.
Δεν ξέρω πόση στήριξη θα έχει η νέα κυβέρνηση, πόσο εύρυθμη θα είναι η λειττουργία της, πόσα περιθώρια ελιγμών θα έχει, πόση βοήθεια από την Ευρώπη θα λάβει και φυσικά αν θα είναι καλή κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να μακροημερεύσει και πολύ σύντομα θα κληθούμε και πάλι στις κάλπες. Και λογικά τότε στην πρώτη θέση θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί χθες για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ο κόσμος να μην έβγαλε το κόμμα που έταζε τα πάντα (υπήρξε ένας που ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σταματήσει και τη σφαγή στη Συρία!) αλλά η φθορά της νέας κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να το φέρει μπροστά στην επόμενη αναμέτρηση.
ΥΓ: Η αποχή στις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης έφτασε στο 37,5%. Αυτοί που έκριναν ότι δεν πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, πώς το σκέφτηκαν;

2 σχόλια:

Συμμορίτης ο κονσερβοκούτης είπε...

Στο ίδιο μπλοκ ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή...
Οι ψυχίατροι λένε ότι είναι καλύτερο το να έχεις ένα παραλήρημα, υπόκειται σ' ενός είδους λογική, παρά κενό... Άρα, είσαι σε καλό δρόμο

Πιγκουίνος είπε...

Όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις μαζί. Αφού εσείς οι... προοδευτικοί αγωνιστές χωρίζετε τους Έλληνες σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», τότε τα δύο κόμματα ανήκουν στο μπλοκ των αντιμνημονιακών αφού και οι δύο θέλουν να καταργήσουν το μνημόνιο.
Τι να κάνουμε τώρα. Ξέρω, δεν σου αρέσει αλλά δεν θα βγάλεις και τη Χρυσή Αυγή «μνημονιακή».