Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Είμαστε Χέλληνες

Όλη μέρα χτες, γύριζε από γραφείο σε γραφείο, από inbox σε inbox. Ο λόγος για το βίντεο με την Κατερίνα Μουτσάτσου. Μάλιστα, μου ήρθε στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο υπό τη λεζάντα «Ένα καλοφτιαγμένο και συγκινητικό βίντεο, κάνει εδώ και λίγες ώρες το γύρο του Διαδικτύου».
Με συγχωρείτε, αλλά δεν το βρήκα ούτε καλοφτιαγμένο, ούτε συγκινητικό. Ναι, δεν είμαστε όλοι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε κλέφτες, ούτε πίνουμε ούζο κάθε λεπτό της ζωής μας, ούτε λέμε «όπα», κάθε δευτερόλεπτο. Ναι, η χώρα μας γέννησε τη Δημοκρατία και εφηύρε τον όρο, μιλάμε πολλές ξένες γλώσσες, αλλά εμείς εφηύραμε τη Δύση; Αν σήμερα χρωστάμε - ναι, παρεμπιπτόντως, δεν είμαστε οι μόνοι - αυτό μας συνέβη επειδή ανακαλύψαμε την έννοια της ελεύθερης αγοράς; Το video καταλήγει «...and I am Hellene», είμαι Ελληνίδα.
Με άλλα λόγια, επειδή έχουμε ιστορία και διδάξαμε τη Δημοκρατία στον κόσμο κι έχουμε μαγαζί-γωνία με 600 νησιά, θάλασσες, βουνά και ραχούλες, οι ξένοι, αφενός θα πρέπει να μας πληρώνουν επειδή εκείνοι μας χρωστάνε αιώνια και, αφετέρου, δεν θα πρέπει να έχουν καμία λάθος εικόνα για τη χώρα μας και για εμάς.
Με συγχωρείτε, δεν το βρήκα πουθενά συγκινητικό, δεν μπορώ να ριγήσω από εθνική υπερηφάνεια μέσω μιας ξεπατικωτούρας της κακιάς ώρας, η οποία προέρχεται αυτούσια - δεν το κρύβει - από μια καναδική διαφήμιση μπύρας.
Ναι, η εικόνα που έβλεπα και ξανάβλεπα στην οθόνη του υπολογιστή μου είναι μια κακή αντιγραφή, με κακή ερμηνεία, με μια έντονα - ψεύτικα - θυμωμένη φωνή, με πολλές κι ανούσιες φωνές, γενικότερα. Και για να δέσει το γλυκό της γραφικότητας και του κιτς, από πίσω ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.
Ειλικρινά, ακόμα και τώρα δεν καταλαβαίνω. Για ποιο λόγο αυτές οι εθνικές εξάρσεις; Είμαστε περήφανος λαός και περήφανοι για την ιστορική κληρονομιά μας αλλά γιατί πρέπει να το ουρλιάζουμε; Σημασία έχει τι έκαναν οι πρόγονοί μας ή το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, από εδώ και στο εξής; Με ποια αφορμή φωνάζουμε ποιοι ήμασταν, λες και ξέχασαν εκείνοι στους οποίους χρωστάμε; Άλλωστε, αυτό συζητάμε; Το ποιοι ήμασταν ή το ποιοι είμαστε;
Γέρνω την πλάτη της καρέκλας του γραφείου μου, γελάω μόνος μου, τελικά το video αυτό μας έκανε να συζητάμε και να ασχολούμαστε σχεδόν μόνο με αυτό, μας δίχασε - όπως έχει συμβεί με τόσα γεγονότα στη ζωή μας - και μας έβαλε να τσακωνόμαστε - όπως και για όλα τα μικρά ή τα μεγάλα στη χώρα μας - ως γνήσιοι Χέλληνες, απόγονοι σπουδαίων Χελλήνων...
(Του Σπύρου Σεραφείμ από το protagon.gr)

7 σχόλια:

VAD είπε...

μας πρήξανε με την...ηρωίδα,κάποιοι μάλιστα τόλμησαν να τη συγκρίνουν με τη Μελίνα,αιδώς,Αργείοι!Ακου,δεν πίνει ούζο,σιγά μην αισθάνομαι ένοχος,που πίνω ούζο(αν δε βρω τσίπουρο βεβαια:))
Α,ναι,μήπως η μακαρίτισσα η μάνα μου θα επρεπε να αισθάνεται ένοχη,επειδή εσπαγε πιάτα στην κουζίνα;:)
-Ελληνας δε είσαι ουρλιάζοντας,αλλά διαλεγόμενος...

Μαζεστίξ είπε...

Εμπρός Χελληνόψυχοι να υψώσουμε τη γροθιά να ξαναεφεύρουμε την ελεύθερη αγορά!
Αλήθεια άνθρωποι, πότε οι Χέλληνες εφηύραν την ελεύθερη αγορά και δεν το πήρα χαμπάρι;

Και ο Τζων Λοκ ήτο Χέλλην;

Η πολλή εθνική σούπα, αν δεν και έχει λίγη knorr αυτογνωσίας και όλιγη από δράση, καταντά άνοστη...

Οι ΧΕΛ απ το Σείριο τι λεν για όλα τούτα;
Ο Λιακό;

Πιγκουίνος είπε...

Χαίρομαι που κάποιοι ακόμη σκεφτόμαστε λογικά και δεν παρασυρόμαστε από τις τσιρίδες.
VAD, προσυπογράφω κάθε λέξη σου και ειδικά την τελευταία πρότασή σου.
Mαζεστίξ, εφηύραμε και την ελεύθερη αγορά και την κριτική (!), ακόμη και τη Δύση ολόκληρη!

astazzia είπε...

και κάποια στιγμή ίσως....

....θα βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουν το ίδιο βάρος σ' όλες
τις καρδιές, σ' όλα τα χείλη....

TwistedTool είπε...

Ξέρατε ότι είναι αντιγραφή διαφήμισης καναδέζικης μπύρας;

Πιγκουίνος είπε...

Χαίρε astazzia.
Ναι, φίλε TwistedTool. Άλλωστε και η ίδια δεν το έκρυψε. Ευχαριστώ για το λινκ.

Συμμορίτης ο κονσερβοκούτης είπε...

http://www.sport-fm.gr/article/548748