Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Θα επισκεπτόσασταν ποτέ το Άουσβιτς;

Το σκεφτόμουν, το ξανασκεφτόμουν, τελικά το αποφάσισα. Το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, θα επισκεφτώ το Άουσβιτς.
Αναγνωρίζω ότι ως σκέψη ακούγεται κάπως περίεργη, όμως, είμαι σίγουρος ότι θα είναι ξεχωριστή εμπειρία, ειδικά για κάποιον που του αρέσει η ιστορία.
Δεν ξέρω, θα επισκεπτόσασταν εσείς ποτέ ένα μέρος όπως το Άουσβιτς; Όποιος δεν βαριέται ας δώσει απάντηση, να το συζητήσουμε.
Πληροφοριακά, το Άουσβιτς βρίσκεται πολύ κοντά στην Κρακοβία, που λένε ότι είναι πολύ όμορφη. Μοιάζει, μάλιστα, στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου, την Πράγα. Ευκαιρία, λοιπόν, να τη γνωρίσω κι αυτή.

13 σχόλια:

dont remain silent είπε...

Βεβαίως, γιατί όχι;..Ένας τόπος μαρτυρικός, που θυμίζει τη βιαιότητα παλαιότερων εποχών..Μία ευκαιρία να αποδώσουμε φόρο τιμής στην ελευθερία και την αξία της ανθρώπινης ζωής με την ελπίδα να μην ξανα συμβούν παρόμοια εγκλήματα..

Πιγκουίνος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μία επίσκεψη σε έναν τέτοιον τόπο θα μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο σκέψης μας και να αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον...

Βάιος *enosidm* είπε...

Συμφωνώ με την acheloidahellenic. Θα είναι πολύ καλή εμπειρία, αφού πρόκειται για έναν ιστορικό τόπο που στιγμάτισε την ανθρωπότητα. Και στην Κρακοβία να πας... αξίζει, καθώς είναι ευκαιρία να γνωρίσεις και τον πολιτισμό ενός διαφορετικού λαού από τον δικό μας.

KANTHAR0S είπε...

Φυσικά και θα πήγαινα. Ως λάτρης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της στρατιωτικής ιστορίας οφείλω να πω ότι τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν μετατραπεί σε τουριστικά αξιοθέατα. Το λυπηρό όμως είναι ότι διαστρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια. Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια και ένα μηχανισμός προπαγάνδας εκ μέρους των Εβραίων, αλλά και των σύγχρονων Γερμανών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγάλουν από πάνω τους την ρετσινιά του ναζισμού. Ακόμα και με με ψέμματα. Πως λειτουργεί αυτή η προπαγάνδα; Πολύ απλά δίνοντας ψεύτικους αριθμούς για το πόσοι Εβραίοι θανατώθηκαν ή με τη συχνότητα που πέθαιναν με αποτέλεσμα να γίνεται διαστρέβλωση της μαθηματικής επιστήμης και κυρίως με το γεγονός ότι κατασκεύσασαν διάφορα κτίσματα (όπως π.χ. θαλάμους αερίων ή σώρους τοποθέτησης πτωμάτων) ΜΕΤΑ το τέλος του πολέμου, προφανώς για προπαγαδιστικούς και επιχειρηματικούς λόγους. Φεύγουμε δλδ από το ένα άκρο και φτάνουμε στο άλλο. Πραγματικά ανθρώπινο.

Τα σέβη μου.

Πιγκουίνος είπε...

Βάιε, έτσι το βλέπω κι εγώ.
KANTHAR0S, διαφωνούμε σε πολλά. Δεν νομίζω ότι είναι προπαγάνδα ότι στο Άουσβιτς άφησαν την τελευταία τους πνοή τόσοι άνθρωποι και φαντάζομαι πως τα κτίσματα που αναφέρεις δεν έγιναν μετά την πτώση των ναζί.
Ακόμη κι αν δεχθώ ότι ο αριθμός των Εβραίων που θανατώθηκαν δεν είναι 6 εκ. όπως λέγεται αλλά π.χ, 5, 4 ή 3, αυτό αλλάζει κάτι;
Τέλος πάντων, κρατάω το ότι θα πήγαινες στο Άουσβιτς μιας και συμφωνείς κι εσύ ότι εκεί έχει γραφτεί ιστορία.

KANTHAR0S είπε...

Κι όμως φίλε μου έγιναν μετά το τέλος των ναζί. Και αυτό έγινε σε πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι μόνο στο Άουσβιτς.

Όσο για τα μύρια σαφώς και δεν παίζει κανένα ρόλο. Το γεγονός είναι εκ των πραγμάτων καταδικαστέο. Αλλά εξήγησε μου τον λόγο που οι Εβραίοι έχουν εξαπλασιάσει τους θανάτους. Εξήγησε μου τον λόγο που στη περίφημη παρωδία της δίκης της Νυρεμβέργης οι σύμμαχοι (δλδ. οι νικητές) δεν επέτρεπαν στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων να κάνει λόγο για συγκεκριμένα περιστατικά και συγκεκριμένες καταστάσεις σχετικά με την εξόντωση ή ''εξόντωση'' των Εβραίων και μάλιστα οι κατήγοροι κατασκεύασαν πλαστά έγγραφα που έφεραν την σφραγίδα ηγετικών στελεχών σχετικά με το σχέδιο εξόντωσης των Εβραίων. Εξήγησε μου τον λόγο που κανείς δεν αναφέρει τα περίπου 25 εκατομύρια αμάχους που έσφαξε ο ''νικητής'' Στάλιν στην δικιά του επικράτεια. Όπως είπα και στο παραπάνω σχόλιο φεύγουμε από το ένα άκρο και φτάνουμε στο άλλο. Πραγματικό λυπηρό και συνάμα προσβλητικό για την ιστορική αποκατάσταση της αλήθειας και την νοημοσύνη μας. Αλλά βλέπεις η ιστορία δυστυχώς φτιάχνεται από τους νικητές.

Και φυσικά όποιος τολμήσει να γράψει ή να πει την μοναδική αλήθεια αποκηρύσσεται. Τρανό παράδειγμα ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός ιστορικός David Irving που μάλλον έχει το μεγάλο ελάττωμα, έστω και μέσω υπερβολής, να λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

Τα σέβη μου και καλό απόγευμα.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Να έρθω μαζί σου;

EgoEtsiToVlepo είπε...

Πιγκουινε,
σου ευχομαι να τα καταφερεις και να πας τη στιγμη που το θελεις.
Ομως, εισαι προετοιμασμενος για ολα αυτα που θα δεις?

Πιγκουίνος είπε...

Φίλε Kantharos, νομίζω ότι παίρνεις ως δεδομένα πράγματα που δεν ισχύουν για το Ολοκαύτωμα ακόμη και για τη δίκη της Νυρεμβέργης, στην οποία υπήρξαν ακόμη και αθώοι.
Για τον Στάλιν, πάντως, συμφωνώ απόλυτα αλλά δεν νομίζω πως το ένα εναιρεί το άλλο.
EgoEtsiToVlepo, νομίζω πως είμαι. Ξέρω που πάω και ότι θα δω πράγματα που είναι σκληρά.

Πιγκουίνος είπε...

Ματσαμπλόκε, είχα την εντύπωση ότι θα προτιμούσες από την Κρακοβία, το... Βελιγράδι!
Έλα, πάντως, αν θες.

Chris είπε...

Πολύ μικρή είχα δει φωτογραφίες από στρατόπεδα συγκέντρωσης κτλ σε ένα βιβλίο του παππού μου για τον 2ο παγκ. πόλεμο.
Οι εικόνες αυτές δεν έχουν φύγει ακόμη από το μυαλό μου.
Δεν ξέρω αν θα έβρισκα το σθένος για μια τέτοια επίσκεψη στον πραγματικό χώρο τον φωτογραφιών εκείνων. Μοιάζει εφιάλτης που τρυπάει την πλάτη και το μυαλό μου.

Πιγκουίνος είπε...

Καταλαβαίνω τι εννοείς Chris. Η άποψή μου, πάντως, είναι ότι θα ήταν καλό όσο το δυνατόν περισσότεροι να επισκεπτόμαστε μνημεία όπως και αυτό.
Πρόκειται για πολύτιμα μαθήματα ιστορίας, που μας κάνουν σοφότερους...

χειροτεχνηματα λενα είπε...

πιγκουινε μου εγω δεν 8α αντεχα μια τετοια επισκεψη παρολο που λες οτι πρεπει να επισκεπτομαστε αναλογες τοποθεσιες για τυχον αλλαγες στον τροπο σκεψεις μας φανταζομαι οτι δεν χρειαζεται να γινει κατι τετοιο για να σκεπτομαστε διαφορετικα.αν και πιστευω οτι ακομη και αυτοι που σκεπτονται να επαναλαβουν κατι αναλογο δεν θα πτοηθουν και δεν θα συγκινηθουν απο ολα αυτα προκειμενου να εξυπηρετηθουν και να οφεληθουν οι σκοποι τους... και φυσικα δεν θαμαστε εμεις οι απλοι ανθρωποι που θα πραξουμε τετοιου ειδους εγκληματα.φιλια ευχομαι να τα καταφερεις να επισκευτεις αυτο που επιθυμεις.