Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Η πετρελαιοκηλίδα σκότωσε τουλάχιστον 5.000 κήτη

Περισσότερα από 5.000 κήτη - φάλαινες και δελφίνια - έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Conservation Letters της Εταιρίας Βιολογίας Διατήρησης (Society for Conservation Biology).
Συνολικά 101 σκελετοί βρέθηκαν στην πληγείσα περιοχή, όπου η διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα Deepwater Horizon προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή.
Όμως στην πραγματικότητα, αυτοί οι σκελετοί δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό των ζώων που έχασαν τη ζωή τους από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο αριθμός πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί 50 για να έχουμε τον πραγματικό αριθμό των ζώων που χάθηκαν.
«Η πετρελαιοκηλίδα του Deepwater, φαινομενικά είχε σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις στην πανίδα, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές που προκάλεσε στο περιβάλλον ήταν μικρές», επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών, ο καθηγητής Ρομπ Ουίλιαμς από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.
«Αυτή η εντύπωση εξηγείται από το γεγονός ότι στις μέχρι τώρα έρευνες, ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των σκελετών που βρέθηκαν στις ακτές», τόνισε ο ίδιος.
Υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 2% των νεκρών ζώων εντοπίζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ιστορικές εκτιμήσεις του πληθυσμού τους και τα ποσοστά θνησιμότητάς τους στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο μικρός αριθμός των σκελετών που βρέθηκαν μπορεί επίσης να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι τα ζώα πέθαναν μακριά από τις ακτές. Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε 60 χιλιόμετρα ανοικτά της Λουιζιάνα.
(Πηγή: TVXS)

2 σχόλια:

Τζέσσυ είπε...

Φριχτό...!!!

Με κάλεσαν σε ένα παιχνίδι και έπρεπε να καλέσω κι εγώ, μπορείς να παίξεις αν φυσικά το θελήσεις!!!!!!!
Καλό μήνα!!!!!!!

EgoEtsiToVlepo είπε...

Ακομα μια οικολογικη καταστροφη...
Καθε φορα που ακουω ή διαβαζω κατι παρομοιο, ο φοβος μου μεγαλωνει.
Που θα φτασει??
Μακαρι να ηξερα!!