Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

25 φωκάκια Monachus Monachus ήρθαν στη ζωή!

«Στην Κίμωλο, την Τήνο, την Κάρπαθο, τη Θάσο, την Εύβοια, το Πήλιο, την Αργολίδα, τον Πλαταμώνα και όχι μόνο, είχαμε γεννητούρια! Καλωσορίζουμε τα νέα μέλη της οικογένειας Monachus Monachus.
Η MOm καταγράφει τα νεογέννητα και τους δίνει ονόματα που συνήθως σχετίζονται με τον τόπο, τη συμπεριφορά ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παρατηρήθηκαν. Αυτό, εκτός του ότι φαίνεται χαριτωμένο, αποτελεί και μια συγκεκριμένη μέθοδο για τη μελέτη μικρών πληθυσμών θηλαστικών, αφού έχει φανεί ότι διευκολύνει τους βιολόγους να συσχετίζουν δεδομένα που αφορούν στα συγκεκριμένα ζώα. Μάνος, Αποστολίνος, Πλατής, Πηλός, Πούντα, Γλάφη, Βλάχα και Τάσος είναι μερικά από τα κωδικά ονόματα που δώσαμε φέτος!
Oι ερευνητές της MOm κατέγραψαν μερικά από τα νεογέννητα φωκάκια, στο πλαίσιο δράσεων παρακολούθησης του πληθυσμού και καταμέτρησης των γεννήσεων σε αναπαραγωγικά καταφύγια. Άλλα ζώα, μας τα ανέφεραν μέλη του Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών, που είχαν την τύχη να τα συναντήσουν.
Μετρώντας λοιπόν τις νέες αφίξεις, φτάνουμε ήδη τις 25! 25 νέα φωκάκια άρα και 25 μαμάδες, αφού οι μεσογειακές φώκιες γεννάνε μόνο ένα μικρό τη φορά. Οι μητέρες Monachus monachus αφιερώνουν αρκετό χρόνο στη φροντίδα των μικρών τους. Τις πρώτες μέρες δεν απομακρύνονται καθόλου από το μικρό τους, θηλάζοντας και προστατεύοντάς το από πιθανές φουρτούνες. Μετά από λίγες μέρες, το αφήνουν για μερικές ώρες μόνο του, για να βρουν τροφή. Τα μικρά σιγά - σιγά ξεθαρρεύουν και μπαίνουν στο νερό για να εξασκηθούν στο κολύμπι και τις καταδύσεις. Για τέσσερις περίπου μήνες τα μικρά θηλάζουν, προκειμένου να πάρουν βάρος και δυνάμεις ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την ανοιχτή θάλασσα μόνα τους.
Ας επανέλθουμε όμως στις γεννήσεις, αφού η φετινή αναπαραγωγική περίοδος για τη μεσογειακή φώκια έχει ακόμα τουλάχιστον ένα μήνα μπροστά της και ελπίζουμε σε ακόμα περισσότερες αφίξεις!
Σε όλα τα νέα μέλη της οικογένειας των Monachus monachus και σε αυτά που πιθανόν να έρθουν τον επόμενο μήνα, ευχόμαστε καλά ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες!».
(Πηγή: MOm)

2 σχόλια:

Maria είπε...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!
ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ....ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ...

Μεταφορεύς είπε...

Να μας ζήσουν, βρε!...