Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Έκθεση στο μουσείο με θέμα τον Χίτλερ στη Γερμανία

Άνοιξε χθες, στο Ιστορικό Μουσείο του Βερολίνου, τις πύλες της η έκθεση με τίτλο «Ο Χίτλερ και οι Γερμανοί, λαϊκή κοινότητα και έγκλημα», που είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που αιματοκύλησε την Ευρώπη.
Τέτοιες εκθέσεις που σε εμάς μπορεί να φαίνονται περίεργες, δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο και κυρίως στους Γερμανούς να διερευνήσουν τη σχέση τους με τον Χίτλερ και να εξηγήσουν -αν μπορούν- πώς αυτός κατάφερε να τους γοητεύσει και να γίνει ο ηγέτης τους.
Τα εγκαίνια της έκθεσης απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνέπεσαν με τη δημοσιοποίηση έρευνας, η οποία κατέδειξε ότι ένας στους δέκα Γερμανούς επιθυμεί «έναν νέο Φύρερ για να κυβερνήσει τη χώρα με σιδηρά πυγμή», ενώ το 35% δηλώνει πως η Γερμανία έχει «επικίνδυνα κατακλυστεί» από ξένους.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν χιλιάδες ναζιστικά «αναμνηστικά» και είδη της ναζιστικής προπαγάνδας όπως μπουκάλια μπύρας, κάρτες, τράπουλες, μολυβένιοιυςστρατιώτες και «καπέλα» φωτιστικών με τη σβάστικα. Αντίθετα, στα εκθέματα δεν περιλαμβάνονται αντικείμενα που μπορεί να είχε αγγίξει ο ίδιος ο Χίτλερ. «Τέτοιου είδους κειμήλια μπορεί να εμπεριείχαν τον κίνδυνο ενθάρρυνσης της λατρείας του Χίτλερ», δηλώνουν οι οργανωτές, οι οποίοι ήταν πολύ προσεκτικοί ακόμη και στη χωροθέτηση των εκθεμάτων ώστε να μην εκπέμπονται «λανθασμένα» μηνύματα. Για παράδειγμα, δίπλα στις στολές των SS βρίσκονται τοποθετημένες στολές κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς και αυθεντικές απαγορευτικές επιγραφές «για Εβραίους»...

Πάντως, ένα ερώτημα παραμένει: κατά πόσο η Γερμανία μπορεί να μιλάει, να γράφει ή να επισκέπτεται εκθέσεις, πλήρως απενοχοποιημένη από το παρελθόν της. Μπορεί;

Όπως και να έχει, η έκθεση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δείτε εδώ φωτογραφίες.

2 σχόλια:

χειροτεχνηματα λενα είπε...

πραγματικα, δεν μπορω να καταλαβω τι πηγαινουν να δουν, σε αυτη την τραγικη εκθεση...τι διερευνηση να κανουν πιγκουινε μου, δεν χρειαζονται διερευνηση κατι τετοια γεγονοτα!!!

Πιγκουίνος είπε...

Λένα διαφωνώ. Πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον. Προσωπικά, θα ήθελα να την επισκεφτώ αλλά μού πέφτει λίγο μακριά...