Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Καλή δύναμη, Λιου Σιαομπό...

Ο Κινέζος αντιφρονών Λιού Σιαομπό είναι ο φετινός νικητής του Νομπέλ Ειρήνης. Τιμήθηκε για τον μακρόχρονο και ειρηνικό αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα (τα ποια;) στην Κίνα.
Ο 54χρονος Λιού Σιαομπό φυλακίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο -ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους Κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές. Για το... έγκλημα αυτό, εκτίει ποινή έντεκα ετών!
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου αλλά είναι άγνωστο ποιος θα το παραλάβει.
Μακάρι αυτό το βραβείο να τον βοηθήσει ηθικά και υλικά για να αντέξει τον δύσκολο αγώνα του και μακάρι να έρθει γρήγορα η ημέρα που θα βγει από τη φυλακή.
Βέβαια, η απόφαση της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ προκάλεσε τις αντιδράσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Για αυτούς ο Λιου Σιαομπό είναι «εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους»...
Mάλιστα, αστυνομικοί εμπόδισαν τη σύζυγό του Σιαομπό, Λιού Σιά, να κάνει δηλώσεις στον Τύπο για τη βράβευση, αν και επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό ο Σιαομπό να μην γνωρίζει τίποτα για τη βράβευση.
Σημειώνεται πως οι αρχές της Κίνας διέκοψαν τη μετάδοση της σχετικής εκπομπής του CNN, για προφανείς λόγους.

6 σχόλια:

Maria είπε...

απιστευτο!!!!
και ομωs αληθινο....το 2010

Eva F. είπε...

Χριστός και Παναγία...
Και όλα αυτά το 2010...
Τι να πω!!!!

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Για τις συμφωνίες του Γιωργάκη με την κυβέρνηση της Κίνας θα δούμε κανά σχόλιο;

Eva F. είπε...

Γειάάάά!!!!

Πιγκουίνος είπε...

Γεια σου Εύα!!! Ευχαριστώ για την ενημέρωση, ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα έχουν ελευθερία και στην Κίνα.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=11037