Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Το εντυπωσιακό αστρονομικό ρολόι της Πράγας


Άλλη μία ανάρτηση για την Πράγα και το ιστορικό της αστρονομικό ρολόι, που είναι πασίγνωστο και προσελκύει καθημερινά χιλιάδες τουρίστες.
Η κατασκευή του υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε το 1410 και είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, ενώ μεταξύ άλλων, δείχνει την κίνηση του ήλιου στη διάρκεια μιας ημέρας, τη μέση περιφορά της Σελήνης κατά τη διάρκεια ενός μήνα και την ετήσια περιφορά του Ηλίου γύρω από τη Γη πάνω στην εκλειπτική.

Το αστρονομικό ρολόι χτυπάει στο «ακριβώς» της ώρας από τις εννέα το πρωί ως τις εννέα το βράδυ. Στα δύο παραθυράκια που βλέπετε στο βίντεο εμφανίζονται οι δώδεκα απόστολοι. Λίγο πιο κάτω υπάρχουν τέσσερα αγαλματίδια (δύο αριστερά και δύο δεξιά) που συμβολίζουν τη ματαιοδοξία (κοιτάζαται σε καθρέπτη), την απληστία, (απεικονίζεται με τον Εβραίο), τον θάνατο (είναι ο σκελετός - Χάρος, που χτυπάει το καμπανάκι) και τη λαγνεία («αντιπροσωπεύεται» από τη μορφή του Τούρκου).
Η ιστορία και οι συμβολισμοί του αστρονομικού ρολογιού είναι πολλοί και εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρολόι αποτελεί δημιούργημα του Γιαν Χάνους, τον οποίο οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας τύφλωσαν για να μην φτάξει κάτι παρόμοιο οπουδήποτε αλλού στον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: