Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας με εννέα νεκρούς δημοσιογράφους και 300 φυλακισμένους!

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου η σημερινή αλλά σε πολλές χώρες, οι δημοσιογράφοι συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν τον κόσμο. Σύμφωνα με την οργάνωση «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» από τις αρχές του 2010, εννέα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου τριακόσιοι βρίσκονται στη φυλακή.
Η οργάνωση δημοσιεύει κατάλογο με «40 αρπακτικά» -δηλαδή πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις- που έχουν βάλει στο «στόχαστρό» τους τους δημοσιογράφους.
Μεταξύ άλλων στη λίστα περιλαμβάνονται οι πρόεδροι της Κίνας, του Ιράν, της Ρουάντα, της Τυνησίας, οι FARC, ΕΤΑ, οι παλαιστινιακές αλλά και οι ισραηλινές δυνάμεις, η κουβανική δικτατορία, έμποροι ναρκωτικών, παραστρατιωτικές ομάδες κλπ.

2 σχόλια:

bandiera rossa είπε...

Στην Ελλάδα η εξουσία δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τους δημοσιογράφους. Οι μπατσοσυντάκτες ήταν στην υπηρεσία των Χρυσοχοίδηδων και της ΕΛΑΣ. Στο υπουργείο Εξωτερικών τα μυστικά κονδύλια είναι τόσο μυστικά που τα ξέρουν και οι πέτρες (να δεις ποιος γνωστός έχει διατελέσει ΥΠΕΞ, ποιος γνωστός, θύμισέ μου...). ΜΕΓΚΑ, Λαμπρακαίικο κλπ. διακονούν την ενημέρωση. Σε ΕΡΤ, ΑΠΕ, Γραφεία Τύπου, ανύπαρκτα τηλεοπτικά κανάλια (όπως Υπουργείου Γεωργίας) μοίρασαν αφειδώς μεροκάματα...

Πιγκουίνος είπε...

Στην Ελλάδα η εξουσία απλώς αφήνει τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους, όπως οφείλει.
Το ότι ξέρεις τόόόόόσα πολλά για μυστικά κονδύλια κλπ. το οφείλεις στο γεγονός ότι υπάρχει ελευθερία στον Τύπο.
Η εξουσία κάποτε είχε πρόβλημα με τους δημοσιογράφους. Αυτοί που έψαξαν, για παράδειγμα, την υπόθεση Λαμπράκη, ε όλο και κάτι προβληματάκια αντιμετώπισαν, όπως αυτοί που κάποτε δούλευαν σε αριστερές εφημερίδες. Κάποια στιγμή, πολύ αργότερα, ήρθε και ο Τρομονόμος.
Επίσης, οι δημοσιογράφοι πολλές φορές δεν κινδυνεύουν από την εξουσία αλλά από εκείνους που την αντιμάχονται (στην Ελλάδα έχουν μπει βόμβες σε κανάλια ή καίγονται βαν σταθμών) ή από ανεγκέφαλους π.χ. στα γήπεδα.
Τέλος, είναι θετικό το ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελευθερία του Τύπου όσο και αν εσύ το ισοπεδώνεις και το παρουσιάζεις με μία τελείως δική σου εκδοοχή.
ΥΓ. Πολύ ατυχές ψευδώνυμο για να σχολιάσεις το συγκεκριμένο θέμα. Εκεί που κυριαρχεί η bandiera rossa τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά...