Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Το μήνυμα της Μπέλεμ στο Νταβός

Στην πόλη Μπέλεμ της Βραζιλίας χτυπάει εδώ και λίγες ημέρες η καρδιά του κινήματος κατά του σύγχρονου μοντέλου της παγκοσμιοποίησης, η οποία θυσιάζει τα πάντα μπροστά στο κέρδος.
Σε αυτήν την περιοχή της Αμαζονίας φιλοξενείται το 9ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, η αυλαία του οποίου θα πέσει την Κυριακή
. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο των τοπικών αρχών όσο και των ΜΜΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στη ζεστή πρωτεύουσα του κρατιδίου Πάρα.
Περιβαλλοντολόγοι, μέλη αμέτρητων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σοσιαλιστές, Ινδιάνοι, α
κτιβιστές, δίνουν το «παρών» στη Βραζιλία μαζί με πολλούς άλλους, προερχόμενοι από κάθε γωνιά του κόσμου προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για μία σειρά θέματα που τους απασχολούν.

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ αποτελεί την «απάντηση» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ των προηγμένων βιομηχανικά κρατών, που διεξάγεται παράλληλα στο θέρετρο του Νταβός στην Ελβετία.

Οι εργασίες του άρχισαν με την πολύχρωμη εντυπωσιακή πορεία περισσοτέρων από 50.000 ανθρώπων στους δρόμους της Μπέλεμ και μάλιστα υπό βροχή. Η προστασία του περιβάλλοντος (δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Φόρουμ φιλοξενείται στην Αμαζονία αφού έτσι δίνεται έμφαση στην καταστροφή που συντελείται καθημερινά στον Αμαζόνιο), οι εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης και φυσικά η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ.

Οι συζητήσεις, οι οποίες εναλλάσσονται με συναυλίες τοπικής παραδοσιακής μουσικής (και όχι μόνο), παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να μας ακούν, έχουν κουραστεί από τα συνεχή παράπονα των αριστερών αλλά τώρα πρέπει να μας προσέξουν», είπε η 18χρονη Βραζιλιάνα Έλλεν Περέιρα Καρβάλιο, που κρατούσε στα χέρια της σημαιάκια της οργάνωσης «Κίνημα για την άμεση Δημοκρατία». Και πρόσθεσε, υπό τους ήχους ενός ινδιάνικου συγκροτήματος, το οποίο είχε ανέβει στη σκηνή δίπλα της: «Είμαι απλώς μία νεαρή μαθήτρια, μπορεί να μην έχω τις απαντήσεις αλλά τουλάχιστον τις αναζητώ. Και νομίζω πως η οικονομική κρίση κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους προς το μήνυμά μας».

Η πλήρης αντίθεση ανάμεσα στη ζέστη της ζούγκλας του Αμαζονίου και στο ψύχος του χιονισμένου Νταβός αντικατοπτρίζει, για πολλούς, με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, τη διαφορά «φιλοσοφίας» ανάμεσα στα δύο Φόρουμ. «Τα οικονομικά συστήματα που συζητούν και επεξεργάζονται στο Νταβός αρχίζουν πλέον να καταρρίπτονται. Το Οικονομικό Φόρουμ δεν είναι πιο σημαντικό από το δικό μας εδώ στην Αμαζονία. Είμαστε οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και οι ηγέτες των προηγμένων βιομηχανικά κρατών έχουν την υποχρέωση να μας ακούσουν. Όλοι μας, άλλωστε, βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα», είπε ο Τόνι Κέννι, ζωγράφος από το Δουβλίνο, που έχει ταξιδέψει στη Βραζιλία, στέλνοντας το δικό του «μήνυμα» στο Νταβός...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο μπλογκ, το τελευταίο θέμα δεν το διάβασα βέβαια, αλλά πολύ κουλτουριάρικα θέματα ρε παιδί μου...

Και βάλε άλλη μουσική, κόντεψε να με πάρει ο ύπνος με τον Δεληβοριά...