Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Περιμένοντας την εκτέλεση

Με τον κίνδυνο να εκτελεστούν από στιγμή σε στιγμή ζουν τρεις άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι έχουν βιώσει από… πρώτο χέρι τι εστί Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη χώρα. Ο λόγος για τους Hassan 'Issa al-Buri, Qassim Bin Rida Bin Sulayman al Mahdi και Khalid Bin Muhammad 'Issa al-Qadihi, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.
Η σύλληψή τους έλαβε χώρα το 2004 και κατηγορήθηκαν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ομολόγησαν την «ενοχή» τους έπειτα από βασανιστήρια που υπέστησαν. Παράλληλα, στη διάρκεια των ανακρίσεων κρατούνταν σε πλήρη απομόνωση, ενώ δεν τους επέτρεψαν να έχουν την παραμικρή επικοινωνία με δικηγόρους. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν έπειτα από σύντομες δίκες, στις οποίες παρέστησαν χωρίς την παραμικρή νομική εκπροσώπηση και βοήθεια.
Ο 24χρονος Qassim Bin Rida Bin Sulayman al Mahdi και ο 27χρονος Khalid Bin Muhammad 'Issa al-Qadihi καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ στον 36χρονο Ali Hassan 'Issa al-Buri επιβλήθηκε εικοσαετή ποινή φυλάκισης και 5.000 βουρδουλιές. Έκαναν έφεση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το οποίο επανεξέτασε την υπόθεση και έκρινε ότι οι ποινές έπρεπε να είναι λιγότερο αυστηρές επειδή οι κατηγορούμενοι είναι νέοι και είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Εντούτοις, το Δικαστήριο κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση και αποφάσισε να καταδικάσει σε θάνατο και τον τρίτο κατηγορούμενο, τον Ali Hassan 'Issa al-Buri!
Στη Σαουδική Αραβία υποθέσεις όπως η παραπάνω αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Συχνά γίνονται μυστικές δίκες με τους κατηγορούμενους να ομολογούν μετά από βασανιστήρια και να μην έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους, τη στιγμή που οι οικογένειές τους πολλές φορές δεν γνωρίζουν την τύχη τους. Μάλιστα, η ημερομηνία της εκτέλεσης συνήθως δεν γνωστοποιείται στους… ενδιαφερόμενους και στις οικογένειές τους, παρά μόνο το πρωί της ημέρας που θα πραγματοποιηθεί!
Η Διεθνής Αμνηστία καταβάλει ενέργειες για να μην προχωρήσουν οι τρεις εκτελέσεις. Όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, μπορούν να αποστείλουν e-mail μέσω της διεύθυνσης http://www.amnesty.org.uk/actions_details.asp?ActionID=538.

Δεν υπάρχουν σχόλια: