Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Ομπάμα, όπως λέμε Μπους...

Κάποτε, πριν από λίγα χρόνια, όταν... έσκαγε μύτη ο Πιγκουίνος, ο Μπαράκ Ομπάνα ήταν έτοιμος να αναλάβει την Προεδρία των ΗΠΑ. Τότε, έδειχνε ότι είναι διαφορετικός και σίγουρα σαφώς καλύτερος από τον προκάτοχό του, τον Τζορτζ Μπους τον δεύτερο.
Ωστόσο, στη διάρκεια της θητείας του αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών, που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει στους ψηφοφόρους του, στον αμερικανικό λαό αλλά και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο (καθότι πλανητάρχης). Το Γκουντάναμο δεν έκλεισε παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να το παίζουν σερίφηδες της Γης. Τώρα, μάλιστα, ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Συρία δίχως να υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 
Ο Ομπάμα, που πριν από λίγη ώρα, με διάγγελμά του, κατέστησε σαφές ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον ΟΗΕ και θα ζητήσει μόνο την έγκριση του Κογκρέσου για τη στρατιωτική επέμβαση, θύμισε σε όλους μας τον αποκρουστικό Τζορτ Μπους Τζούνιορ. Βαδίζει στα βήματά του, ακολουθεί τις πρακτικές ενός Προέδρου που όλοι μισήσαμε. Και έκανε εκείνους οι οποίοι κάποτε πίστεψαν πως είναι διαφορετικός, να μην έχουν πλέον τον παραμικρό ενδοιασμό ότι παρασύρθηκαν.
«Μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει παραλύσει σε αυτό το θέμα», είπε ο Ομπάμα. Από τη στιγμή που δεν γίνεται το δικό του, ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης (μην το ξεχνάμε και αυτό), δεν διστάζει να παραμερίσει τα Ηνωμένα Έθνη και να κάνει ό,τι του αρέσει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.
Εδώ είναι απαραίτηρες δύο επισημάνσεις. Πρώτον, το καθεστώς Άσαντ αποτελεί στυγνή δικτατορία υπό έναν απάνθρωπο ηγέτη και μακάρι να πέσει άμεσα.
Δεύτερον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένα κακόγουστο αστείο. Τα τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του, πέρα από τη Γαλλία, είναι οι ΗΠΑ που όποτε θέλουν εισβάλλουν όπου θέλουν αψηφόντας τους πάντες και τα πάντα, η Βρετανία, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, η οποία τους ακολουθεί στους πολέμους τους, η Ρωσία που σχεδόν έχει εξαφανίσει από τον χάρτη μία ολόκληρη χώρα, την Τσετσενία και η Κίνα, μία δικτατορία, η οποία κατέχει για πάνω από μισό αιώνα μία άλλη χώρα, το Θιβέτ. Και αυτοί υποτίθεται πως φροντίζουν για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια!..
Οι δύο αυτές παρατηρήσεις, όμως, δεν αλλάζουν την ουσία. Δεν μπορεί ο Ομπάμα και ο κάθε Ομπάμα να αποφασίζει μόνος του για τόσο σημαντικά και κρίσιμα θέματα αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο. Το συμπέρσμα είναι πως ο άνθρωπος που εξελέγη για να σταματήσει τους πολέμους, είναι έτοιμος να αρχίσει έναν άλλον. Για να αποδείξει σε οσους τον εκτιμούσαν κάποτε πόσο λίγος είναι ο ίδιος και πόσο αφελείς εκείνοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: