Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί, ρε μάγκες, δεν ανέβηκε κανένας στο βήμα;


Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν με τη συγκεκριμένη ανάρτηση καθώς ζούμε σε μία εποχή που -μεταξύ άλλων- το να βρίζουμε τους πολιτικούς είναι «must». Επειδή, όμως, ακόμη έχουμε δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο αλλά και επειδή βλέπω πολύ μεγάλη χαρά από διάφορες πλευρές για τη γιούχα κατά του Γιώργου Παπανδρέου, σε ομιλία του στη Γερμανία, θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος ή κάποιοι να καταλάβω προς τι τόσοι πανηγυρισμοί.
Σε μία δημοκρατική χώρα όπως η Γερμανία μπορούν κάποιοι να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό ακόμη και μπροστά του, στη διάρκεια ομιλίας του. Όταν φτάνουν στο σημείο να διαταράσσουν μία εκδήλωση φωνάζωντας συνθήματα, στην ουσία να αποκαλούν ληστή έναν πρωθυπουργό και να ανοίγουν πανό κατά της κυβέρνησής του, δείχνουν ότι θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Απολύτως θεμιτό (δεν ζούμε σε Κίνα, Κούβα κλπ. όπου κάτι τέτοια απαγορεύονται).
Τα έκαναν λοιπόν όλα αυτά για να ακουστεί η άποψή τους και η φωνή τους. Μπράβο τους και μαγκιά τους. Αλλά γιατί όταν ο Παπανδρέου τους πρόσφερε την ευκαιρία να ανέβει κάποιος από όλους αυτούς στο βήμα και να μιλήσει, δεν ανταποκρίθηκε κανένας; Που θα βρουν καλύτερη ευκαιρία να προβάλλουν την άποψή τους και τα αιτήματά τους; Πρώτο θέμα στα ΜΜΕ -και όχι μόνο στα ελληνικά- θα γίνονταν. Και προφανώς θα μπορούσαν να του πουν -face to face!- πολλά, να του ασκήσουν κριτική για ένα σωρό πράγματα, από την αύξηση της τάξης του 40% στα εισιτήρια των ΜΜΜ μέχρι και την... Τζάκρη! Ας πήγαιναν να μιλήσουν και να τον... κολλήσουν στον τοίχο. Κι όμως, προτίμησαν να συνεχίσουν τα συνθήματα...
Υποθέτω πως όταν έχεις μάθει απλώς και μόνο να φωνάζεις, είναι δύσκολο να μπεις στη διαδικασία να εκφέρεις συγκροτημένο -και με επιχειρήματα- λόγο. Περιορίζεσαι απλώς στη διαμαρτυρία και στην πρόκληση... σούσουρου! Την οποία φυσικά λατρεύουν τα ΜΜΕ και σε ανακηρύσουν ήρωα και επαναστάτη γιατί, λέει, «έκραξες» τον πρωθυπουργό (αντί να κάνεις διάλογο μαζί του!).

16 σχόλια:

ξωτικό είπε...

Κι εμένα με ενόχλησε η άρνηση να εκφέρουν λόγο,κρίμα !

Chris είπε...

Κρίμα!
Συμφωνώ με όσα γράφεις Πιγκουίνε.

dont remain silent είπε...

Κάπου διάβασα ότι θέλησαν να ανέβουν στο βήμα για "διάλογο", αλλά μέσα στο θορυβώδες περιβάλλον δεν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, με τους μπράβους να απωθούν τους φοιτητές έξω από την πόρτα..
Ας ανοίξει διάλογο, μαζί μας ο κος Πρωθυπουργός..Είναι διατεθειμένος να μας ακούσει και πολύ περισσότερο να μας καταλάβει;..

EgoEtsiToVlepo είπε...

Πιγκουίνε,
εκεί δεν ήμουν για να είμαι σίγουρη για ο,τι σου γράφω,
oμως από αυτό το μικρό βίντεο που είδα, παρατηρώ ότι ο Παπανδρέου τους ζητά να σταματήσουν να φωνάζουν και να τον ακούσουν.
Μετά βλέπω κάποιον να τον πλησιάζει και να του λέει κάτι στο αυτί.
Αμέσως λοιπόν ο Παπανδρέου τους ζητά να έρθουν να πουν στο βήμα τις απόψεις τους.
Συμπεραίνω λοιπόν το αυτονόητο.
Δεν ήταν ιδέα του Παπανδρέου να τους καλέσει.
Μετά βλέπω κάποιους άνδρες να σπρώχνουν ελαφρά και να απομακρύνουν τους “εισβολείς”.
Σε αυτό το βίντεο όμως βλέπω ότι τους αρπάζουν το πανό που κρατούσαν και στην προσπάθειά τους να το πάρουν πίσω “έχασαν” την ευκαιρία γιατί τους περικύκλωσαν άνδρες της ασφάλειας.

http://www.dailymotion.com/video/xh570h_yyyyyyy-yyy-yyyyyyyy-yyyyyyyy-yyyyyyyy-yyy-yyyyyyyyyy_people#from=embed

Πιγκουίνος είπε...

acheloidahellenic και EgoEtsiToVlepo, γίνεται μία διάλεξη και κάποιοι τη διακόπτουν, φωνάζουν συνθήματα και αποκαλούν κλέφτη και ληστή τον ομιλούντα, που είναι και πρωθυπουργός μιας χώρας. Δεν είναι προφανές ότι θα παρέμβει η ασφάλεια;
Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουν; Να τους λένε «παιδιά χώστε και πείτε ό,τι θέλετε; Α, και όταν τελειώσετε μας το λέτε για να συνεχίσουμε;». Και φυσικά, εκεί είναι Γερμανία, όχι Ελλάδα, που ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.
Φυσικά, θα κατέβαζαν το πανό, φυσικά θα πήγαιναν κοντά τους και θα επιχειρούσαν να τους απομακρύνουν για να συνεχιστεί η εκδήλωση. Θεωρείται παράλογο αυτό;
Αλλά ακούγεται και ο Παπανδρέου που τους λέει να ανέβουν στο βήμα ώστε να πουν την άποψή τους. Όμως, αυτοί συνεχίζουν απλώς να φωνάζουν συνθήματα...

dont remain silent είπε...

Έλληνες μπράβοι τους πέταξαν έξω..Όχι Γερμανοί..Ο κος Πρωθυπουργός ζει στον κόσμο του..

coolplatanos είπε...

Και η δική μου πρώτη αντίδραση όταν μου έστειλε το βίντεο κοινή μας φίλη (και μπορείς να τη ρωτήσεις)ήταν ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό σαν το δικό σου. Εκ των υστέρων όμως διαβάζοντας για το παρασκήνιο και βλέποντας τα βίντεο και μετά από ανταλλαγή απόψεων και μαζί σου κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: Οταν έχεις κόψει τον ουσιαστικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα: α. Εχεις καταργήσει τοπικές οργανώσεις που θα μπορούσε να εκφραστεί η όποια αντίθεση α. Εχεις μονοπωλήσει το συνδικαλισμό και τον έχεις διαλύσει επί της ουσίας. γ. Εκλέγεσαι με αμφιλεγόμενη νομιμότητα στο κόμμα (http://www.skai.gr/news/politics/article/28325/%CE%A3%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%93-%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85/
δ. βάζεις έναν μη εκλεγμένο υπουργό οικονομικών να αποφασίσει για τις τύχες της χώρας και άλλα πολλά που δείχνουν ουσιαστικά την κατάργηση κάθε ουσιαστικού διαλόγου, τότε είναι σαν να σπέρνεις ανέμους και αναγκαστικά θα θερίσεις θύελλες.
Δεν νομίζω ότι οι φοιτητές είχαν καμία ψευδαίσθηση ότι θα έκαναν διάλογο με τον Πρωθυπουργό για όσα θέματα δεν έγινε και δεν γίνεται διάλογος όταν έπρεπε και όταν πρέπει. Απλά θέλανε να φανεί στα μέσα ότι υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν με όλα αυτά που προανέφερα ως προς τον διάλογο.
Η λογική τους ήταν να απλώσουν δύο πανό και να φωνάξουν κάποια συνθήματα. Οι αντιδράσεις της φρουράς απλά τους έδωσαν ακόμα περισσότερη αβάντα σε αυτό που ήθελαν να επιτύχουν. "Διότι μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι"... Και ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο την κατάλληλη στιγμή έκανε το λάθος που ευνόησε να γίνονται όλο και πιο ογκώδεις οι διαδηλώσεις: Εκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ετσι όλοι άρχισαν να κατεβαίνουν στην πλατεία Ταχρίρ για να μάθουν τι συμβαίνει.
Σίγουρα δεν είμαστε Αίγυπτος, αλλά υπάρχει παρακμή του πολιτικού τοπίου συνολικά κατά τη γνώμη μου. Οπότε μέσα στον πανικό ότι χάνουν το παιχνίδι - όλοι τους- θα κάνουν όλο και περισσότερα λάθη που θα τους απαξιώνει στα μάτια του κόσμου και μάλλον θα έχουμε ανατροπές σε όλο το σκηνικό, όχι μόνο της κυβέρνησης.

έχει συνέχεια, διότι δεν χωράει

coolplatanos είπε...

η συνέχεια του πρώτου σχόλιου

Ο κόσμος έχει πάψει να τρώει πια κουτόχορτο και από τη στιγμή που περιορίζονται και οι παροχές λόγω κρίσης χάνονται τα ερείσματα εκείνα που επέτρεπαν ειδικά στο δικομματισμό να επιβιώνει. Προσωπικά πιστεύω ότι θα έχουμε τέτοιες ζυμώσεις που θα οδηγήσουν σε ένα τελείως καινούργιο τοπίο. Εξάλλου αυτή είναι η διεθνής τάση και αυτή είναι και πρόβλεψη που είχε κάνει και ο Αντρέας Παπανδρέου προς το τέλος της ζωής του, αν δεν κάνω λάθος.
Αυτή είναι η ερμηνεία μου μετά την αποστασιοποίηση από το εν λόγω περιστατικό και με συνολικότερη οπτική σε όσα συμβαίνουν.

Πιγκουίνος είπε...

coolplatanos, υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε αλλά και κάποια στα οποία διαφωνούμε.
Το έχουμε συζητήσει και μεταξύ μας αλλά η δική μου θέση είναι ότι σε όσα βίντεο και αν έχουν προβληθεί, δεν έχω δει τη βία που λένε ότι τους ασκήθηκε.
Ο Παπανδρέου τους κάλεσε σε διάλογο αλλά κανένας δεν προσήλθε και προτίμησαν να συνεχίσουν να φωνάζουν συνθήματα. Ακόμη και αν έμεναν ωε το τέλος της ομιλίας, θα μπορούσαν να πάρουν το μικρόφωνο και να θέσουν ερωτήσεις, όσο σκληρές ήθελαν φαντάζομαι, στον πρωθυπουργό.
Από εκεί και πέρα, δεν συμφωνώ ότι έχει κοπεί ο ουσιαστικός διάλογος αλλά δεν ξέρω αν το υπάρχον διεθνές οικονομικοπολιτικό σύστημα, μας επιτρέπει να έχουμε -ως χώρα- πολλές επιλογές για την πορεία μας πέρα από αυτή που ακολουθούμε. Αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετική συζήτηση...
Τέλος, είμαι εντελώς αντίθετος όχι φυσικά στη διαμαρτυρία αλλά σε τέτοιους είδους διαμαρτυρίες ή όπως εκείνη στον Πάγκαλο.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο ΔΝΤ!

Πιγκουίνος είπε...

Πάρε παράδειγμα τον Ματσαμπλόκο, coolplatanos. Μόνο συνθήματα, εξυπνάδες και γκρίνια δίχως ίχνος ουσιαστικού προβληματισμού και προτάσεων.
Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι είναι και εκείνοι που την... έπεσαν σε Παπανδρέου και Πάγκαλο. Πώς να κάνεις διάλογο όταν δεν έχεις τι να πεις; Περιορίζεσαι απλώς στο να προκαλείς σούσουρο...

coolplatanos είπε...

Βία τι θα ήταν για σένα; Να τους πλακώσουν κανονικά στο ξύλο;
Τώρα ως προς το να θέσουν ερωτήματα. Επειδή, όπως σου είπα και κατ' ιδίαν, είχα παρακολουθήσει ζωντανά online το "διάλογο" ΓΑΠ με τη νεολαία διαπίστωσα ότι δεν απάντησε ουσιαστικά κανένα ερώτημα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πολιτικοί όταν δεν θέλουν να δεσμευτούν ανάγουν το συγκεκριμένο ερώτημα σε μία γενικόλογη απάντηση.
Αυτή είναι τεχνική που διδάσκεται στους πολιτικούς και την είχαμε κάνει και όταν είχα φοιτήσει στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας για να μπορούμε να την εντοπίζουμε ως δημοσιογράφοι.
Τώρα ως προς το εάν θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε άλλη πορεία έχε το νου σου να δεις ντοκιμαντέρ που πρόκειται να διανεμηθεί στο διαδίκτυο σύντομα. Δες εδώ: http://www.debtocracy.gr/profile.html
Εχει βασικούς χορηγούς το thepressprojct.gr και το tvxs.gr καθώς και τους ίδιους τους θεατές του.

coolplatanos είπε...

Εδώ ειπώθηκαν επιχειρήματα πρώτο βίντεο (και πρόσεξε τι συζητιέται και με τον Πάγκαλο κατ' ιδίαν. Του λέει κάποιος σιγανά: Ετσι που τα έχετε κάνει δεν θα τολμάτε να βγείτε από το σπίτι σας)http://www.youtube.com/watch?v=b55ThhqSY70

και δεύτερο βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=b55ThhqSY70

Και πώς τα παρουσίασε ο ελληνικός τύπος; Ενα μικρό δείγμα: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4620120

Ετσι απλά, χωρίς τη συζήτηση που έγινε πριν και ότι ο Πάγκαλος προσπαθούσε να συμμαζέψει όσα έχει πει κατά καιρούς με περισσή αυθάδεια. Πιγκουίνε μου δεν υπήρξα "πελάτης" του Πάγκαλου όπως αποκάλεσε τους ψηφοφόρους του. Και δεν τα "φάγαμε μαζί", οπότε θα ήμουν εξίσου θυμωμένη μαζί του όπου θα τον πετύχαινα. Και αρκετή ανοχή είχαν μαζί του νομίζω.

coolplatanos είπε...

Συγγνώμη, το πρώτο βίντεο είναι αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=7pq0rb7QLi0

Εβαλα κατά λάθος δύο φορές το ίδιο.

Νίκος Ματσαμπλόκος είπε...

ΟΚ, ΠΙγκουίνε, θα το θυμάμαι αυτό.

Πιγκουίνος είπε...

Έλα μωρέ που θίχτηκες κιόλας. Δεν παθαίνεις τίποτα εσύ...