Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Απεργία πείνας φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Κούβα

Δύο κρατούμενοι Κουβανοί δημοσιογράφοι ξεκίνησαν απεργία πείνας την 1η Φεβρουαρίου. Ο Pedro Argüelles Morán και ο Albert Santiago du Bouchet διαμαρτύρονται για τη δήλωση της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν να πάνε στην εξορία αν απελευθερωθούν. Η άρνησή τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, τους κρατά φυλακισμένους.
Ο Morán είναι ήδη επτά χρόνια στη φυλακή και εκτίει ποινή είκοσι χρόνων για κατασκοπεία. Είναι σχεδόν τυφλός και πολύ αδύναμος. Φυλακίστηκε το 2003 μαζί με άλλους τρεις δημοσιογράφους στην γνωστή ως «Μαύρη Άνοιξη», όταν η κυβέρνηση της Κούβας προχώρησε σε συλλήψεις 75 αντιφρονούντων με την κατηγορία ότι δρούσαν ως πράκτορες των ΗΠΑ και δέχονταν βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Du Bouchet έχει καταδικαστεί σε ποινή τριών χρόνων το 2009 για προσβολή της δημόσιας αρχής. Αποφάσισε να ξεκινήσει και αυτός απεργία πείνας ως ένδειξη σεβασμού στην προσπάθεια του Morán.
Η απεργία πείνας ξεκινά ενώ πλησιάζει η πρώτη επέτειος του θανάτου του αντιφρονούντα απεργού πείνας Orlando Zapata Tamayo, ο οποίος πέθανε στη φυλακή μετά από 80 ημέρες και χωρίς να έχει δεχτεί καμία ιατρική φροντίδα.
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση απελευθέρωσε έναν πολιτικό κρατούμενο από την άνοιξη του 2003 και συμφώνησε να παραμείνει στη χώρα. Ανακοινώθηκε επίσης ότι πρόκειται να απελευθερωθεί ακόμα ένας».
(Πηγή TVXS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: